Велики корак ка ЕУ интеграцијама

У години која је на измаку направљен је велики корак ка европским интеграцијама и започело је институционално повезивање, односно директна институционална комуникација између БиХ и Европске уније, изјавио је у разговору за Фену министар спољних послова БиХ Игор Црнадак.

Босна и Херцеговина 19.12.2015 | 10:19
Велики корак ка ЕУ интеграцијама

Дајући своју оцјену догађаја у години која је на измаку када је у питању спољна политика, Црнадак је навео да је БиХ добила нову државну власт, односно Савјет министара које је у области спољне политике пред собом имало почетак великог броја међународних активности, посебно након ступања на снагу Споразума о стабилизацији и придруживању и након што је заживио тзв. нови притуп Европске уније према БиХ.

"У години која је полако иза нас ми смо у први план ставили нови почетак за европски пут БиХ. Мислим да је урађен велики посао у смислу приближавања нашим пријатељима и партнерима широм Европе. Како сам већ рекао, ступио је на снагу ССП и реализира се нови европски приступ према БиХ.За мене су то, можда, двије најважније тачке у години која је иза нас", рекао је шеф бх. дипломатије.

Такође је навео да смо у 2015. имали и почетак институционалног повезивања БиХ и Европске уније кроз почетак реализације ССП, јер су одржане прве сједнице и Парламентарног одбора за стабилизацију и придруживање и Савјета за стабилизацију и придруживање прошле седмице, када су се први пут званично састали с једне стране висока представница ЕУ за спољну политику и безбједност Федерика Могерини и комесар за европску политику и преговоре о проширењу Јоханес Хан, а с друге стране предсједавајући Савјета министара БиХ Денис Звиздић и два замјеника предсједавајућег, те Црнадак као министар спољних послова.

"Дакле, у години која је на измаку направљен је велики корак ка европским интеграцијама и започело је институционално повезивање, односно директна институционална комуникација између БиХ и Европске уније", оцијенио је Црнадак.

Када је у питању наредна година, наглашава да приоритети спољне политике, као и приоритети у раду Министарства спољних послова БиХ у суштини остају исти.

"Регионалну сарадњу наставићемо истим интензитетом, ако не и јаче јер је то опредјељење које се показало веома корисним.

Наравно, европске интеграције које су једна од приоритета, добиће једну нову динамику у 2016. годину и очекујемо да у првих неколико мјесеци, а сасвим сигурно у току холандског предсједавања у првој половини године поднесемо вјеродостојну апликацију за чланство, да се на том пољу направи тај нови корак и уђемо у детаљни дио припрема одговора на питања Европске уније која би услиједила након прихватања апликације", рекао је Црнадак.

Осим тога приротиотет ће остати и даљи рад на економској дипломатији."Сва наша дипломатско-конзуларна представништва у идућој години имаће далеко јасније задатке и извјештавање које ћемо од њих тражити у наредној години о питању шта се ради на пољу економских ефеката наше дипломатије биће конкретније.

Такође још један од приоритета треба да буде поправљање имиџа БиХ, а то ћемо прије свега успјети ако наставимо с позитивним процесима који су почели ове године у БиХ", закључио је министар спољних послова БиХ Игор Црнадак.

Извор: Фена

Коментари / 15

Оставите коментар
Name

Фарук Беслема

19.12.2015 09:30

Не залуђујте народ са Европом, ни Србија неце задуго тамо а не глупа Босна. Јацајте домаћу економију.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

19.12.2015 10:57

Ма ста ти знас ко це гдје а ко неце .Да знас несто од политике и економије не би овако изваљивао на друственим мрезама !

Name

Фарук Беслема

19.12.2015 11:13

Ја сам за прикључење Србији и јачање економије а Србија нек одлучи гдје ће неко у савез.

Name

Игор

19.12.2015 09:31

Сви сте исти. Млатите празну сламу и узимате огромне плате.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ко те пита

19.12.2015 09:43

Из твојих уста у Бозије уши.

ОДГОВОРИТЕ
Name

дивља јабука

19.12.2015 10:17

Шта ти је каријера за респект,од приученог водитеља на Биг радију до министра иностраних послова. Није виша Америка обећана земља него је то Република Српска.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Богоје

19.12.2015 10:42

Србија неце уци ни за двадесет година а ти министре лази народ на то се не плаца порез! Расцистите са криминалом и корупцијом у РС раскринкајте Додика али и од ВАС 99% сте лопови који сте на влАСТИ И У ОПОЗИЦИЈИ САМО ВРЕБАТЕ СВОЈИХ ПЕТ МИНУТА СНСД и СДС само се ротирате а сви народ и дрзаву крадете.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бла бла

19.12.2015 10:49

Само прицате а нама сваки дан горе

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мицо

19.12.2015 10:53

Свака цаст за коментар, бас тако ! Јадни смо ми са оваким министром.

ОДГОВОРИТЕ
Name

МустафаТузла

19.12.2015 11:17

Ми Босњаци смо за мир и да се лијепо у миру разидјемо. БИХ не треба никоме а најмање нама Босњацима. Зелимо у миру да зивимо са насим комсијама и да се развија економија.Територије ионако имамо превисе. Република Српска треба да буде самостална дрзава то мисли вецина Босњака само се боји то јавно да изговори у страху од политицких елита које су огризле у милитантном фундаменталистицком исламу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Горан

19.12.2015 13:35

Ти лажни Босњаку не лупетај глупости. Никаква РС не мозе бити самостална, посто Босна није ничија и не мозе се дијелити!

Name

Богоје ре Мустафа Туз.

19.12.2015 12:39

Господине Мустафа ви Босњаци да сте били за мир не би ни досло до рата вец сте се ви БОЛСЊАЦИ одрекли Србина крвног брата па довели МУдзхедина за брат да коље и вас и нас.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пољопривредник

19.12.2015 12:44

А што не рече да гурају прихватање правно неутемељене тезе ЕУ о "традиционалној трговини" која ће уништити домаћу пољопривреду у корист Хрватске.

ОДГОВОРИТЕ
Name

око

19.12.2015 12:49

Дај министре ти овај народ бас понизавас, цуј Европа, и ти да нас уведес,, хм хм , Младенов дјецак

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ит ис еноугх!

20.12.2015 18:40

Министре, имате подрску омладине.Само напред!

ОДГОВОРИТЕ