Veliki korak ka EU integracijama

U godini koja je na izmaku napravljen je veliki korak ka evropskim integracijama i započelo je institucionalno povezivanje, odnosno direktna institucionalna komunikacija između BiH i Evropske unije, izjavio je u razgovoru za Fenu ministar spoljnih poslova BiH Igor Crnadak.

Bosna i Hercegovina 19.12.2015 | 10:19
Veliki korak ka EU integracijama

Dajući svoju ocjenu događaja u godini koja je na izmaku kada je u pitanju spoljna politika, Crnadak je naveo da je BiH dobila novu državnu vlast, odnosno Savjet ministara koje je u oblasti spoljne politike pred sobom imalo početak velikog broja međunarodnih aktivnosti, posebno nakon stupanja na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i nakon što je zaživio tzv. novi pritup Evropske unije prema BiH.

"U godini koja je polako iza nas mi smo u prvi plan stavili novi početak za evropski put BiH. Mislim da je urađen veliki posao u smislu približavanja našim prijateljima i partnerima širom Evrope. Kako sam već rekao, stupio je na snagu SSP i realizira se novi evropski pristup prema BiH.Za mene su to, možda, dvije najvažnije tačke u godini koja je iza nas", rekao je šef bh. diplomatije.

Takođe je naveo da smo u 2015. imali i početak institucionalnog povezivanja BiH i Evropske unije kroz početak realizacije SSP, jer su održane prve sjednice i Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje i Savjeta za stabilizaciju i pridruživanje prošle sedmice, kada su se prvi put zvanično sastali s jedne strane visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbjednost Federika Mogerini i komesar za evropsku politiku i pregovore o proširenju Johanes Han, a s druge strane predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić i dva zamjenika predsjedavajućeg, te Crnadak kao ministar spoljnih poslova.

"Dakle, u godini koja je na izmaku napravljen je veliki korak ka evropskim integracijama i započelo je institucionalno povezivanje, odnosno direktna institucionalna komunikacija između BiH i Evropske unije", ocijenio je Crnadak.

Kada je u pitanju naredna godina, naglašava da prioriteti spoljne politike, kao i prioriteti u radu Ministarstva spoljnih poslova BiH u suštini ostaju isti.

"Regionalnu saradnju nastavićemo istim intenzitetom, ako ne i jače jer je to opredjeljenje koje se pokazalo veoma korisnim.

Naravno, evropske integracije koje su jedna od prioriteta, dobiće jednu novu dinamiku u 2016. godinu i očekujemo da u prvih nekoliko mjeseci, a sasvim sigurno u toku holandskog predsjedavanja u prvoj polovini godine podnesemo vjerodostojnu aplikaciju za članstvo, da se na tom polju napravi taj novi korak i uđemo u detaljni dio priprema odgovora na pitanja Evropske unije koja bi uslijedila nakon prihvatanja aplikacije", rekao je Crnadak.

Osim toga prirotiotet će ostati i dalji rad na ekonomskoj diplomatiji."Sva naša diplomatsko-konzularna predstavništva u idućoj godini imaće daleko jasnije zadatke i izvještavanje koje ćemo od njih tražiti u narednoj godini o pitanju šta se radi na polju ekonomskih efekata naše diplomatije biće konkretnije.

Takođe još jedan od prioriteta treba da bude popravljanje imidža BiH, a to ćemo prije svega uspjeti ako nastavimo s pozitivnim procesima koji su počeli ove godine u BiH", zaključio je ministar spoljnih poslova BiH Igor Crnadak.

Izvor: Fena

Komentari / 15

Ostavite komentar
Name

Faruk Beslema

19.12.2015 09:30

Ne zaluđujte narod sa Evropom, ni Srbija nece zadugo tamo a ne glupa Bosna. Jacajte domaću ekonomiju.

ODGOVORITE
Name

re

19.12.2015 10:57

Ma sta ti znas ko ce gdje a ko nece .Da znas nesto od politike i ekonomije ne bi ovako izvaljivao na drustvenim mrezama !

Name

Faruk Beslema

19.12.2015 11:13

Ja sam za priključenje Srbiji i jačanje ekonomije a Srbija nek odluči gdje će neko u savez.

Name

Igor

19.12.2015 09:31

Svi ste isti. Mlatite praznu slamu i uzimate ogromne plate.

ODGOVORITE
Name

ko te pita

19.12.2015 09:43

Iz tvojih usta u Bozije uši.

ODGOVORITE
Name

divlja jabuka

19.12.2015 10:17

Šta ti je karijera za respekt,od priučenog voditelja na Big radiju do ministra inostranih poslova. Nije viša Amerika obećana zemlja nego je to Republika Srpska.

ODGOVORITE
Name

Bogoje

19.12.2015 10:42

Srbija nece uci ni za dvadeset godina a ti ministre lazi narod na to se ne placa porez! Rascistite sa kriminalom i korupcijom u RS raskrinkajte Dodika ali i od VAS 99% ste lopovi koji ste na vlASTI I U OPOZICIJI SAMO VREBATE SVOJIH PET MINUTA SNSD i SDS samo se rotirate a svi narod i drzavu kradete.

ODGOVORITE
Name

Bla bla

19.12.2015 10:49

Samo pricate a nama svaki dan gore

ODGOVORITE
Name

Mico

19.12.2015 10:53

Svaka cast za komentar, bas tako ! Jadni smo mi sa ovakim ministrom.

ODGOVORITE
Name

MustafaTuzla

19.12.2015 11:17

Mi Bosnjaci smo za mir i da se lijepo u miru razidjemo. BIH ne treba nikome a najmanje nama Bosnjacima. Zelimo u miru da zivimo sa nasim komsijama i da se razvija ekonomija.Teritorije ionako imamo previse. Republika Srpska treba da bude samostalna drzava to misli vecina Bosnjaka samo se boji to javno da izgovori u strahu od politickih elita koje su ogrizle u militantnom fundamentalistickom islamu.

ODGOVORITE
Name

Goran

19.12.2015 13:35

Ti lažni Bosnjaku ne lupetaj gluposti. Nikakva RS ne moze biti samostalna, posto Bosna nije ničija i ne moze se dijeliti!

Name

Bogoje re Mustafa Tuz.

19.12.2015 12:39

Gospodine Mustafa vi Bosnjaci da ste bili za mir ne bi ni doslo do rata vec ste se vi BOLSNJACI odrekli Srbina krvnog brata pa doveli MUdzhedina za brat da kolje i vas i nas.

ODGOVORITE
Name

Poljoprivrednik

19.12.2015 12:44

A što ne reče da guraju prihvatanje pravno neutemeljene teze EU o "tradicionalnoj trgovini" koja će uništiti domaću poljoprivredu u korist Hrvatske.

ODGOVORITE
Name

oko

19.12.2015 12:49

Daj ministre ti ovaj narod bas ponizavas, cuj Evropa, i ti da nas uvedes,, hm hm , Mladenov djecak

ODGOVORITE
Name

It is enough!

20.12.2015 18:40

Ministre, imate podrsku omladine.Samo napred!

ODGOVORITE