БиХ увозила џихадисте, а данас их извози

БиХ је некада увозила џихадисте, а данас их извози, намеће се као један од закључака у опширном телевизијском прилогу канала "Франце 24", чији су репортери у Сарајеву и другим бх. градовима истраживали утицај селефија.

Босна и Херцеговина 19.12.2015 | 21:55
БиХ увозила џихадисте, а данас их извози

Француски новинари наглашавају да се око 300 држављана БиХ бори на страни џихадиста у Сирији, те да су многи увјерени да су их радикализовали селефијски вјерски представници.Истичу да Исламска држава све више регрутује широм Европе, те да се БиХ налази при врху листе по броју џихадиста који се тренутно налазе у Сирији.

"Франце 24" наводи како је ријеч о веома опасној ситуацији за БиХ, гдје се доскора практиковао умјерени ислам."Међутим, све присутнији је и екстремни облик ислама, који се чак промовише и на сарајевским улицама", наводи "Франце 24".

На улицама Сарајева француски репортери су имали прилику да интервјуишу младиће који дијеле летке и промовишу повратак "изворном исламу".

И док се у прилогу наводи да су муслимани у БиХ практиковали умјерени ислам, у посљедње вријеме су, како се додаје, видљиви вјерски симболи, попут брада и покривених жена.

"Немојте мислити ако се овако настави да неће постати још радикалнији. Њихова заједница ће бити масовнија и регрутоваће више терориста", рекао је један Сарајлија француским новинарима.

Након рата, подсјећају француски новинари, Саудијци су својим новцем у БиХ обновили и изградили цијела села, школе, а поврх свега, џамије, а међу којима и џамију краља Фахда, једну од највећих на Балкану.

Изјаву је дао и Мустафа Церић, бивши реис-ул-улема Исламске заједнице у БиХ, који, говорећи о џихадистима, каже да је ријеч о појединцима.

"Не поричем да их има, али ријеч је о појединцима, који не могу представљати неку снагу", каже Церић.

Неколико бораца из БиХ, подсјећају француски новинари, учествовало је и у пропагандном материјалу Исламске државе."Бх. власти озбиљно су схватиле пријетње. Ухапшен је и Билал Боснић, који је послао на десетине младића у џихад", наводи се у прилогу.

Једна од мајки чији је син, под утицајем Боснића, отишао за Сирију, о свему томе каже да није вољела да иде с њима, да се с њима дружи.

"Не знам шта му је то требало. Ево, имам ја Куран у кући, могао је да се моли овдје, кад год је хтио. Није имао потреба да иде с њима, који имају браду до појаса", каже ова мајка.

И док, каже се у прилогу, "Исламска држава настоји да иницира глобални конфликт, БиХ је једна од њихових линија фронта, која се налази на капијама Европе".

Извор: Независне новине 

Коментари / 23

Оставите коментар
Name

к и м е

19.12.2015 08:48

Вјерујем да је БиХ медју првим земљама које су послале своје фанатике у Сирију, да ратују за Алаха........нека ово буде поука свим Србима у БиХ који мисле да је сузивот са вехабијама,мудзахединима или муслиманским фанатицима могуц. Они и данас после 20 г.после рата пјене на хрисцане од цији коријена су настали. Теска је то болест, њу теско и акутна психијатрија лијеци.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Можда

19.12.2015 09:24

Можда си у праву да су босански муслимани настали од хришћанских "коријена", а можда су и они у праву када за тебе и такве као ти кажу да сте настали од пијаних Турчина??? Иди болан одмарај мало, празник је, Турчине! :-)

Name

Ре киме

19.12.2015 09:31

Ако данасња медицина и психијатрија успеју да тебе излијеце или ти барем помогну онда за све друге болести има наде па тако и за појединце који су одлазили у Сирију. Из твог коментара се види да си пуно гори од њих. Али болест не бира. За поцетак се прицувај да ти СИПА не покуца на врата.

Name

лк

19.12.2015 09:48

Киме Турчине !

Name

Мрзим Босну

19.12.2015 10:02

Нека си ти нама"можда" рекао да пијете и да једете свињетину,највише адидас сланину,напокон да признаш да си Србин.

Name

професионални патријота и хускац

19.12.2015 10:28

С ким брате Србине, та багра је првенствено проблем нормалних комисија Босњака, па онда нас. Проценат екстрема и брадоња код њих не одудара пуно од процента екстрема код нас, тако да, све је то "у пет дека" сто казе народ...

Name

Мустафа

19.12.2015 11:12

Ја сам Босњак и могу вам реци да вецина Босњака није таква. Вецина Босњака су Европљани и мирољубив народ. Вецина Босњака нема ниста против Срба и против њихове дрзаве Републике Српске.Сад кад би питали вецину Босњака сви би били за мирни разлаз са Србима,ником није до рата нити Босњаци имају са цим да се одбране ако га буде,мислим рата. Али политицке елите које предводи Бакир и СДА су затрване милитантним исламским фундаметализмом а народ није такав.

Name

ре мозда

20.12.2015 06:13

Мозда,да немас Српске коријене(тј.да ниси потурица),сигурно не би прицао овим језиком(Српским или ти Босанским) којим прицас,тј.прицао би Турским језиком!Па ти сад видо ко су цији претци!

Name

ре ре мозда

21.12.2015 01:32

Дијете има генетски мајцин језик а кога је збубо у 520 година???

Name

Милојко Бања Лука

19.12.2015 10:00

Ма да ли је могуће???

ОДГОВОРИТЕ
Name

Од срца

19.12.2015 10:22

Тацно су описали стање.БиХ је увезла брадоње, а сад их извози, мада нису написали да је БиХ неколико десетина брадоња увезла из Француске, као и из јос пар земаља ЕУ. Упирање прстом у брадоње који стоје на улицама и дијеле летке није потребно јер нисмо слијепи и сами их моземо видјети. Јос мање ми је јасно ста зеле постици, мозда да прикрију своје ИСИЛ-овце? Тако се проблем неце ријесити. Рјесење вехабијског дивљаства је битно и хитно, слазем се, али лекције од француских колониста и пљацкаса Африке су и изазвале мрзњу према Европи која се данас оцитује овим злом званим ИСИЛ. Французи су годинама пљацкали и искориставали Алзир, Тунис, Мароко... унистили им будуцност и искривили слику о Европљанима. Доводили су их у Француску да им буду слуге и јефтина радна снага, али сада их има скоро као и Француза у многим француским градовима. Безнадезан зивот их груписе, а стални притисци фасиста и опста безперспективност их гурају у руке регрутера за тероризам. Сви ти терористи имају француски или неки други западни пасос. Зато драги Французи, проблеме васег тероризма тразите у васем двористу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

зумба

19.12.2015 10:24

Ја мислио да це отици у Алзир,Тунис,Мароко да интервјуису потомке људи ције су претке Французи зиве бацали из хеликоптера,Французи који су били конолизатори и униставали друге дрзаве и који то раде и данас прицају о правди.Кукавице које је Хитлер поразио за неколико дана сада показују храброст бомбардујуци оне који им не могу узвратити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

xyз

19.12.2015 10:54

Док су нас клали и убијали по средњој Босни, онда су то били "ратници за слободу и мултиетницку БиХ". А сада када убијају по Европи и униставају све пред собом онда су дзихадисти и терористи. Прва ИСИЛ дрзава настала је у средњој Босни под покровитељством Алије Изетбеговица и СДА. Данасњи ИСИЛ бастини све оно сто је запоцелу у БиХ 90--тих године.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зеро

19.12.2015 11:22

Босњаци их звали да додју јер им је било лијепо,онако мало на ростиљ, тефериц.. Било је фино,цетници су нас само мало пикнули испод врата, боц и ниста неосјетис.Нема траума. Сад кад смо та гов..а оцистили ,оцистицемо и ова.

Name

мики

19.12.2015 11:02

Казе Мектиц да то није ниста истина и да неце да разговара о томе

ОДГОВОРИТЕ
Name

краљ

19.12.2015 11:24

Потписујем..Мектиц не зна за то..

Name

Пасха

19.12.2015 12:26

Како Израелци владају медијима то је цудо бозије,свака информација је лаз

ОДГОВОРИТЕ
Name

рс

20.12.2015 01:16

Ал зато ви хитлеровци све истину говорите.

Name

Брле

19.12.2015 21:30

Французи су исти, до подне мисле једно, по подне друго.

ОДГОВОРИТЕ
Name

озрен и возуца

20.12.2015 01:24

Ма није могуце какви мудзахедини то су измисљотине Махмуљин је обицан Босанац добро намјеран цовјек тако га је оцјенио Мектиц и Станиц.

ОДГОВОРИТЕ
Name

бих

20.12.2015 02:41

Ма народе пропаганда. БиХ је стабилна дрзава јадини проблем је Милорад Додик и српски народ, њих похапсити и мирна Босна оцјенијо је министар Мектиц и Станиц.

ОДГОВОРИТЕ
Name

закон

20.12.2015 07:01

Верујем да је тако. БиХ је увозила и извози али и Арапа и Руса са обе стране...

ОДГОВОРИТЕ
Name

оса

20.12.2015 11:24

Оса је знала за све ове људе кад су досли гдје су били с ким су били који су им задаци гдје им је логистика ко су људи сарадници унутар система и слузби све се зна али се цути о том п о л и т и к а !!!

ОДГОВОРИТЕ