Први предсједник, први полицајац и синдикалац

Бранислав Бореновић, предсједник ПДП-а за Н1 говорио је о политичкој ситуацији у Републици Српској, казавши да су корупција и криминал ушли у све поре Српске у којој се Милорад Додик понаша као први предсједник, први полицајац, просвјетни радник и синдикалац.

Република Српска 18.12.2015 | 10:14
Први предсједник, први полицајац и синдикалац

"Власт предводи СНСД и Милорад Додик који држи све конце у својим рукама. Он је предсједник Владе, први полицајац, просвјетни радник, синдикалац... Нико не жели ништа конкретно да уради како се њему не би замјерио", истакао је Бореновић у уводу.

"Модел понашања треба промијенити, јер ми тежимо ка систему у којем ће свако имати своје мјесто и одговорност за оно што ради", казао је, додавши да у Републици Српској нико неће спорити тачку Дејтона, те да се власт и опозиција слажу по питању националних интереса.

"Међутим, ми се не слажемо по питању економије, питања корупције, криминала. Власт је признала да је задужена преко пет милијарди, дефицит фонда ПИО је 250 милиона као и у фонду здравственог осигурања. Имамо више пензионера него запослених први пут у историји", казао је, истакавши да су корупција и криминал ушли у све поре Српске.

Потез Владе Републике Српске да прекине сарадњу са СИПА-ом, Тужилаштвом и Судом БиХ је прокоментарисао као исхитрен, јер сматра да ће одговорни за ратне злочине свакако одговарати, и да се ту одлуке требају доносити без малверизација.

"Влада се понашала неодговорно, а пошто СНСД није више власт у заједничким институцијама због тога су реаговали како су реаговали, а сада више нико ни не прича о томе", појаснио је Бореновић.

Он сматра да безбједоносне институције морају бити уједињене и да су потези попут раније описаних ракција НСРС најмање потребни Српској, али и БиХ.

ПДП ће напустити парламент ако не буде дио руководства, што је њихово легитимно право, а на то је потрошено доста мјесеци и сједница. Тврди да ће Стевандић бити разријешен дужности, а да је за ПДП најбитније да се послује пословни правнилник и закон.

ПДП-ови одборници избачени су из скупштинске већине у Костајници. Савез за промјене сличних проблема има и у Српцу, Котор Варошу, Градишци. Колико је избацивање одборника ПДП-а из власти у Костајници нарушило односе у Савезу за промјен и да ли постоји ли могућност иступања ПДП-а из СЗП?

"Непријатно смо изненађени с тим. Има ту још неколико локалних заједница које су кренуле попут Костајнице. Ми ћемо у Савезу за промјене превазићи све што се дешавало, јер је наш приоритет да промијенимо власт у Републици Српској и заједнички наступамо у свим општинама", казао је.

"Желимо увести нову врсту политичког понашања, искренију и чистију. На добром смо путу да идемо заједно на локалне заједнице, мада се оне знају понашати мимо интереса", истакао је Бореновић.

Што се рушења Републике Српске тиче, он сматра да су то бесмилице и глупости.

"То формирају кругови у Бањалуци. Владајући само на основу манипулација жели сачувати власт. Не постоје планови ра рушење Републике Српске, то нам је и министар унутрашњих послова потврдио. Прича је измишљена како би се скренула пажња јавности са крупних проблема у Републици Српској", појаснио је.

Извор: Н1

Коментари / 16

Оставите коментар
Name

ало

18.12.2015 09:20

Нема од тога ниста Додик влада са вама а за то је потребна улица г Бореновицу народ је опљацкан несто се мора промјенити поцеце народ измедју себе да се убијају радите несто под хитно не вриједи критиковати једне друге.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бореновићу

18.12.2015 09:25

Ви из СЗП изгледа да сте заљубљени у телевизију Н1. А чини ми се да се управо та телевизија помиње у Плану за рушење Републике Српске.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ђорђе С.

18.12.2015 09:33

Не постоји план за рушење РС. Прави план за рушење се прави у Влади РС. Поздрав.

Name

СДСН

18.12.2015 09:29

ОНИ СЕ БОЈЕ САМО УЛИЦЕ. НА СРЕЦУ И ОПОЗИЦИЈА СЕ БОЈИ УЛИЦЕ. НЕЈАСНО ЈЕ САМО ЗБОГ ЦЕГА СЕ И ОПОЗИЦИЈА БОЈИ УЛИЦЕ!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Стрсљен

18.12.2015 09:31

У јавном зивоту једно а у стварности је Додиков КОНДОМ ито употребљени.

ОДГОВОРИТЕ
Name

дон Кихот

18.12.2015 09:37

Незнам чија је Н1, није нити битно, али знам да лоповлук и криминал замотан у нај перфидније облике пљачке се спроводи од Баје и његових играча/ Шпирића, Небојше и сл./ до Жељкице / и њених статива министара/која се понаша као собарица , не узима дах , а све зна и у све се разумију и она и њени министри , љуби је мајка... Само револуција и г...а похапсит и у затвор са трајном забраном политичког и јавног ангажовања

ОДГОВОРИТЕ
Name

Виа

18.12.2015 09:48

Видјећу шта ће причати кад се Баја врати с пута.

ОДГОВОРИТЕ
Name

поздрав

18.12.2015 10:52

Поздрав од Васковића:)

ОДГОВОРИТЕ
Name

ХАХАХА

18.12.2015 11:07

Бореновићу , која је онда разлика између Додика и Бакира

ОДГОВОРИТЕ
Name

додај

18.12.2015 11:19

Човића, Радончића, Шаровића итд

Name

неискрени ПДП

18.12.2015 11:53

Боли вас у једној општини што су вас откачили са грбаче СДС а не боли СДС што сте попут вампира закачени за СДС гласаче и мислите да ми изгласамо вас и даље како смо сада изгласали Иванића,е па неће моћи.Помињеш континуитет и нерад владе у сво вријеме владавине Додика а не помињете да сте и ви у његовој учествовали влади и то тако што сте оборили нашу СДС владу и прешли да са њим направите владу избацивши из власти нас,,ПЕРО БУКЕЈЛОВИЋ,,тако да ја као србин ратни војни инвалид и СДС гласач прије би СДА увео са нама у власт него ПДП вас.Али шта ћу кад Босић има политичке наочаре али му је ваљда погрешна диоптрија.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Освит

18.12.2015 12:05

Босна и Херцеговина је феудална дрзава клановског типа у којој је политицка моц у послије ратном периоду претоцена и у економску и у судску а на посљедњем примјеру одлука Скупстине Републике Српске и законодавну.Три сефа клана а сад им се стидљиво прикљуцио и цетврти господари су зивота и смрти у овој земљи.Унистили су и иделогије и систем,а институције су лосе копије онога би требале бити.Цовјек висе није сигуран кога подрзати јер и у добром дјелу опзиције сједе они који су некад били дио неких друугих кланова и и који би да имају прилику сигурно градили неке нове кланове а не демократију и правну дрзаву.Надам се да г.Бореновиц припада овим другима и да му треба толерисати ово поцетно несналазење на целу странке и прузити помоц да смјена генерације не би попримила незељен ток.Запрепасцује толерисање оваквог стања од вјерских заједница и цак отворени пактови са појединим клановима.Народ је био близи Богу у мраку како они зову бивси систем него данас кад су друствена елита.Пробудимо се јер униставамо будуцност своје дјеце и унука,а то немамо право.

ОДГОВОРИТЕ
Name

бл

18.12.2015 12:16

Какав Стевандиц њега је ових дана поцистио Глигориц за сва времена и вама опозицији олаксао да се ријесите политицког манипулатора са којим се натезете мјесецима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Стрсљен ре Освит

18.12.2015 12:42

Бивси казес систем у мраку је убојао Бога у свима а највисе у Србима па ето господине после седамдесет година васе броза Бога сефа мрацних сила је свануло па сад тај вас мрак је као најсветлији дан виде се васи трагови и злоцини духовни и физицки на све стране немозете да сакривате у мраку своје вецне и нецовецне злоцине и јаме, голе отоке устаске и цетницке каме а партизанске лази и измисљотине од којих сте као паразити и лазови 70 година зивели, имали сте неких сто измисљених офанзива и билионе лази у име народа кога сте убијали и разапињали ко Христа на Голготи. Свануло је друзе па се све види ово су последице васег безбозниства и седамдесетогодисњег мрака и умоболне владавине са пендрецима и кундацима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Освит

18.12.2015 13:15

Мозда ти стрсљен имас росврајну ограду око куце али вецина народа је на ивици егзистенције.Пуно тога у бивсем систему није било добро али је било пуно пуно боље него сто је данас.То засто је народ тада био близе Богу него данас многи це морати објаснити ономе који не гријеси,од тог суда нико од нас неце побјеци.

Name

Кадрови

18.12.2015 13:18

Када ћете искључити Золака из ПДП који одсуство са посла правда позивима за Скупштину којој не присуствује?

ОДГОВОРИТЕ