Prvi predsjednik, prvi policajac i sindikalac

Branislav Borenović, predsjednik PDP-a za N1 govorio je o političkoj situaciji u Republici Srpskoj, kazavši da su korupcija i kriminal ušli u sve pore Srpske u kojoj se Milorad Dodik ponaša kao prvi predsjednik, prvi policajac, prosvjetni radnik i sindikalac.

Republika Srpska 18.12.2015 | 10:14
Prvi predsjednik, prvi policajac i sindikalac

"Vlast predvodi SNSD i Milorad Dodik koji drži sve konce u svojim rukama. On je predsjednik Vlade, prvi policajac, prosvjetni radnik, sindikalac... Niko ne želi ništa konkretno da uradi kako se njemu ne bi zamjerio", istakao je Borenović u uvodu.

"Model ponašanja treba promijeniti, jer mi težimo ka sistemu u kojem će svako imati svoje mjesto i odgovornost za ono što radi", kazao je, dodavši da u Republici Srpskoj niko neće sporiti tačku Dejtona, te da se vlast i opozicija slažu po pitanju nacionalnih interesa.

"Međutim, mi se ne slažemo po pitanju ekonomije, pitanja korupcije, kriminala. Vlast je priznala da je zadužena preko pet milijardi, deficit fonda PIO je 250 miliona kao i u fondu zdravstvenog osiguranja. Imamo više penzionera nego zaposlenih prvi put u istoriji", kazao je, istakavši da su korupcija i kriminal ušli u sve pore Srpske.

Potez Vlade Republike Srpske da prekine saradnju sa SIPA-om, Tužilaštvom i Sudom BiH je prokomentarisao kao ishitren, jer smatra da će odgovorni za ratne zločine svakako odgovarati, i da se tu odluke trebaju donositi bez malverizacija.

"Vlada se ponašala neodgovorno, a pošto SNSD nije više vlast u zajedničkim institucijama zbog toga su reagovali kako su reagovali, a sada više niko ni ne priča o tome", pojasnio je Borenović.

On smatra da bezbjedonosne institucije moraju biti ujedinjene i da su potezi poput ranije opisanih rakcija NSRS najmanje potrebni Srpskoj, ali i BiH.

PDP će napustiti parlament ako ne bude dio rukovodstva, što je njihovo legitimno pravo, a na to je potrošeno dosta mjeseci i sjednica. Tvrdi da će Stevandić biti razriješen dužnosti, a da je za PDP najbitnije da se posluje poslovni pravnilnik i zakon.

PDP-ovi odbornici izbačeni su iz skupštinske većine u Kostajnici. Savez za promjene sličnih problema ima i u Srpcu, Kotor Varošu, Gradišci. Koliko je izbacivanje odbornika PDP-a iz vlasti u Kostajnici narušilo odnose u Savezu za promjen i da li postoji li mogućnost istupanja PDP-a iz SZP?

"Neprijatno smo iznenađeni s tim. Ima tu još nekoliko lokalnih zajednica koje su krenule poput Kostajnice. Mi ćemo u Savezu za promjene prevazići sve što se dešavalo, jer je naš prioritet da promijenimo vlast u Republici Srpskoj i zajednički nastupamo u svim opštinama", kazao je.

"Želimo uvesti novu vrstu političkog ponašanja, iskreniju i čistiju. Na dobrom smo putu da idemo zajedno na lokalne zajednice, mada se one znaju ponašati mimo interesa", istakao je Borenović.

Što se rušenja Republike Srpske tiče, on smatra da su to besmilice i gluposti.

"To formiraju krugovi u Banjaluci. Vladajući samo na osnovu manipulacija želi sačuvati vlast. Ne postoje planovi ra rušenje Republike Srpske, to nam je i ministar unutrašnjih poslova potvrdio. Priča je izmišljena kako bi se skrenula pažnja javnosti sa krupnih problema u Republici Srpskoj", pojasnio je.

Izvor: N1

Komentari / 16

Ostavite komentar
Name

alo

18.12.2015 09:20

Nema od toga nista Dodik vlada sa vama a za to je potrebna ulica g Borenovicu narod je opljackan nesto se mora promjeniti pocece narod izmedju sebe da se ubijaju radite nesto pod hitno ne vrijedi kritikovati jedne druge.

ODGOVORITE
Name

Borenoviću

18.12.2015 09:25

Vi iz SZP izgleda da ste zaljubljeni u televiziju N1. A čini mi se da se upravo ta televizija pominje u Planu za rušenje Republike Srpske.

ODGOVORITE
Name

Đorđe S.

18.12.2015 09:33

Ne postoji plan za rušenje RS. Pravi plan za rušenje se pravi u Vladi RS. Pozdrav.

Name

SDSN

18.12.2015 09:29

ONI SE BOJE SAMO ULICE. NA SRECU I OPOZICIJA SE BOJI ULICE. NEJASNO JE SAMO ZBOG CEGA SE I OPOZICIJA BOJI ULICE!!!

ODGOVORITE
Name

Strsljen

18.12.2015 09:31

U javnom zivotu jedno a u stvarnosti je Dodikov KONDOM ito upotrebljeni.

ODGOVORITE
Name

don Kihot

18.12.2015 09:37

Neznam čija je N1, nije niti bitno, ali znam da lopovluk i kriminal zamotan u naj perfidnije oblike pljačke se sprovodi od Baje i njegovih igrača/ Špirića, Nebojše i sl./ do Željkice / i njenih stativa ministara/koja se ponaša kao sobarica , ne uzima dah , a sve zna i u sve se razumiju i ona i njeni ministri , ljubi je majka... Samo revolucija i g...a pohapsit i u zatvor sa trajnom zabranom političkog i javnog angažovanja

ODGOVORITE
Name

Via

18.12.2015 09:48

Vidjeću šta će pričati kad se Baja vrati s puta.

ODGOVORITE
Name

pozdrav

18.12.2015 10:52

Pozdrav od Vaskovića:)

ODGOVORITE
Name

HAHAHA

18.12.2015 11:07

Borenoviću , koja je onda razlika između Dodika i Bakira

ODGOVORITE
Name

dodaj

18.12.2015 11:19

Čovića, Radončića, Šarovića itd

Name

neiskreni PDP

18.12.2015 11:53

Boli vas u jednoj opštini što su vas otkačili sa grbače SDS a ne boli SDS što ste poput vampira zakačeni za SDS glasače i mislite da mi izglasamo vas i dalje kako smo sada izglasali Ivanića,e pa neće moći.Pominješ kontinuitet i nerad vlade u svo vrijeme vladavine Dodika a ne pominjete da ste i vi u njegovoj učestvovali vladi i to tako što ste oborili našu SDS vladu i prešli da sa njim napravite vladu izbacivši iz vlasti nas,,PERO BUKEJLOVIĆ,,tako da ja kao srbin ratni vojni invalid i SDS glasač prije bi SDA uveo sa nama u vlast nego PDP vas.Ali šta ću kad Bosić ima političke naočare ali mu je valjda pogrešna dioptrija.

ODGOVORITE
Name

Osvit

18.12.2015 12:05

Bosna i Hercegovina je feudalna drzava klanovskog tipa u kojoj je politicka moc u poslije ratnom periodu pretocena i u ekonomsku i u sudsku a na posljednjem primjeru odluka Skupstine Republike Srpske i zakonodavnu.Tri sefa klana a sad im se stidljivo prikljucio i cetvrti gospodari su zivota i smrti u ovoj zemlji.Unistili su i idelogije i sistem,a institucije su lose kopije onoga bi trebale biti.Covjek vise nije siguran koga podrzati jer i u dobrom djelu opzicije sjede oni koji su nekad bili dio nekih druugih klanova i i koji bi da imaju priliku sigurno gradili neke nove klanove a ne demokratiju i pravnu drzavu.Nadam se da g.Borenovic pripada ovim drugima i da mu treba tolerisati ovo pocetno nesnalazenje na celu stranke i pruziti pomoc da smjena generacije ne bi poprimila nezeljen tok.Zaprepascuje tolerisanje ovakvog stanja od vjerskih zajednica i cak otvoreni paktovi sa pojedinim klanovima.Narod je bio blizi Bogu u mraku kako oni zovu bivsi sistem nego danas kad su drustvena elita.Probudimo se jer unistavamo buducnost svoje djece i unuka,a to nemamo pravo.

ODGOVORITE
Name

bl

18.12.2015 12:16

Kakav Stevandic njega je ovih dana pocistio Gligoric za sva vremena i vama opoziciji olaksao da se rijesite politickog manipulatora sa kojim se natezete mjesecima.

ODGOVORITE
Name

Strsljen re Osvit

18.12.2015 12:42

Bivsi kazes sistem u mraku je ubojao Boga u svima a najvise u Srbima pa eto gospodine posle sedamdeset godina vase broza Boga sefa mracnih sila je svanulo pa sad taj vas mrak je kao najsvetliji dan vide se vasi tragovi i zlocini duhovni i fizicki na sve strane nemozete da sakrivate u mraku svoje vecne i necovecne zlocine i jame, gole otoke ustaske i cetnicke kame a partizanske lazi i izmisljotine od kojih ste kao paraziti i lazovi 70 godina ziveli, imali ste nekih sto izmisljenih ofanziva i bilione lazi u ime naroda koga ste ubijali i razapinjali ko Hrista na Golgoti. Svanulo je druze pa se sve vidi ovo su posledice vaseg bezboznistva i sedamdesetogodisnjeg mraka i umobolne vladavine sa pendrecima i kundacima.

ODGOVORITE
Name

Osvit

18.12.2015 13:15

Mozda ti strsljen imas rosvrajnu ogradu oko kuce ali vecina naroda je na ivici egzistencije.Puno toga u bivsem sistemu nije bilo dobro ali je bilo puno puno bolje nego sto je danas.To zasto je narod tada bio blize Bogu nego danas mnogi ce morati objasniti onome koji ne grijesi,od tog suda niko od nas nece pobjeci.

Name

Kadrovi

18.12.2015 13:18

Kada ćete isključiti Zolaka iz PDP koji odsustvo sa posla pravda pozivima za Skupštinu kojoj ne prisustvuje?

ODGOVORITE