Православну цркву Хрвати прекрстили

У Дубровнику се затире све што је српско, похрваћивање Срба врши се фалсификовањем историје, па је тако православни храм у центру тог града назван "Црква Свјетог благовјештења" - пишу "Вечерње новости".

Регион 13.12.2015 | 11:49
Православну цркву Хрвати прекрстили

На туристичким проспектима, које је Хрватска одштампала за католички Божић и Нову годину, сви називи српских установа у Дубровнику су "преведени" на хрватски језик и нису обиљежени као православни.

Тако је православни храм у центру Дубровника назван "Црква Свјетог благовјештења", а црква и гробље у Бонинову остали су без ознаке да су српски.

"Не треба се чудити фалсификовању православних и српских назива, јер је у току процес прохрваћења Срба у Дубровнику", рекао је вјерник Драган Дракулић кога су "Новости" затекле у порти Цркве Светог благовештења.

Он није знао да одговори колико Срба има у Дубровнику, наводећи да званично по попису има свега 1.164, а незванично око 3.000, истакавши да се боје да се изјасне као Срби.

Лист наводи да су и даље присутне непрестане пријетње и напади на Србе у Дубровнику.Срби су у Дубровнику и његовом херцеговачком залеђу у Средњем вијеку чинили већину, а у тадашњој Републици Рагузи и Дубровнику говорило се српским језиком, али је нова хрватска држава ту чињеницу претворила у тврдњу да се говорило латинским.

Према попису аустријских власти из 1890. године, од 9.713 становника Дубровника, 5.283 је навело да говори српским језиком, док није било ниједног грађанина који је говорио хрватским.

Српска православна Црква Светог благовештења, као главна српска установа и мјесто окупљања дубровачких Срба, изграђена је 1877. године.

Хрватска држава је посљедњих година реновирала Српску православну цркву у Улици од пуча број 8, али је наставила да избјегава да назначи да су храм и Музеј икона власништво Српске православне цркве.Власт је угасила и двије православне капеле које су постојале у дубровачком затвору и болници.

Извор: Вечерње новости

Коментари / 17

Оставите коментар
Name

Драган

13.12.2015 10:51

То ради она трећина Хрвата, који су покатоличени...па да покажу да су већи католици од Папе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Боле

13.12.2015 14:05

Чија марва тога и брдо.

Name

Михаило Микић

13.12.2015 23:30

ДРАГАНЕ грешиш. То раде хрвати без разлике на своје ПОРЕКЛО са благословом своје римокатоличке "цркве." Она је СПЦ поклонила своју напуштени "храм" у Бечу, а СПЦ је као уздарје одрекла се својих седамсто хиљада Светих СРБски Новомученика у Јасеновцу и живи СРБа у садашњој НДХ!

Name

ко те пита

13.12.2015 10:57

У Бања Луци срушен симбол града "Ферхадија". Срушили је Срби и нико за то није одговарао а камоли одштету платио.

ОДГОВОРИТЕ
Name

православни поп

13.12.2015 11:11

А ко је направио ту џамију, да није неки бошњак или је Ферхат паша који је био Србин по рођењу. О томе су вас требали учити, а не да мрзите све што је српско. А Бањалучани знају ко је финансирао рушење џамије, јер су битанге са све три стране и у рату несметано сарађивале

Name

ЖИВЕЛО БРАТСТВО И ЈЕДИНСТВО

13.12.2015 11:15

Нешто ми није познато ко јер вршио исламизацију и унијаћење. Да нису Срби, православци? Појасни нам молим те пошто видим да све знаш и још нам реци шта је исправно Нови Град или Нови Сад и Иран или Ирак, кад си тако паметоуман!

Name

(О)ЖИВЕЛО БРАТСТВО И ЈЕДИНСТВО

13.12.2015 11:36

Да се разумемо, рат није забрањен, само има своја правила. И наравно нормални људи неће подржати скрнављење сакралних објеката и гробаља, ма којој религији припадали и моја маленкост без резерве осуђује такве злочине. Међутим, смета ми то што већина (не)људи ''види'' само туђе злочине. Ето, о томе се ради и зато ''пустих'' онај претходни коментар онакав какав је. Тачка.

Name

Купујмо домаће

13.12.2015 11:02

Да ли је наша СПЦ реаговала на овакве провокације?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ранко75

13.12.2015 11:44

И мене баш занима како је по овом и многим сличним питањима реаговала СПЦ.Је ли владика захумско-херцеговачки (или варешко-дубровачки) Грегор дао благослов што ме не би изненадило.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ддр

13.12.2015 12:25

Умјесто да се хрватски народ извине правсловном народу за сва злодјела од 1941 године они и дан данас прогањају српски народ униставајуци им домове писмо све сто је српско и они су тобозе бастина европске уније.На оциглед цитавог свијета јебес ту унију. Окренути курс ка Русији док нихе касно Срби никад нису имали ниста добро од запада.

ОДГОВОРИТЕ
Name

питање

13.12.2015 13:33

Јели ово истина преосвештени владико Григорије.Реагуј! Подигни глас разума.Кажи нешто!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре ко те пита

13.12.2015 15:26

Срби су и направили а сте ви Србима срусили и унистили па нико није одговарао

ОДГОВОРИТЕ
Name

ко те пита

13.12.2015 20:16

Ево овако! Срби је "мозда" и јесу направили!? Нисам био тада родјен. Али чињеница је да су је Срби срушили а нико није за то одговарао. Не само ту џамију, него преко десет само у Бања Луци. И то је чињеница или не!? На територији РС-а су преко 500 џамија срушене. Колико је православних цркава срушено на територији ФБиХ? Ви гријешите! Ја не мрзим поштене људе, било које вјере. Мрзим покварене људе! Суд РС-а је донио одлуку, да је РС дужна да испалати одштету за те срушене објекте. А онда кад су видјели износ, онда су се предомислили, јер би буџет РС-а био банкрот и те исте судије не би можда имали плату. То су све провјерљиве чињенице. Ви Срби једно сватите: Бошњаци нису Турци. Мене боли она ствар за Турцима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

вријеме данас

13.12.2015 22:45

" Сватили ! "

Name

велес

13.12.2015 22:55

Хрвати преводе сами себе , на свој језик . Неки дан , водитељка " скиде " , човјека из програма уживо , јер није причао довољно " хрватски " небитно је , шта је хтио рећи. Иначе моје се име на хрватском каже , Амадеус !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Никола

13.12.2015 23:25

По Србима, сви смо ми Срби и сви смо православци. Остали се Нико не призна. Бозе драги чудан је народ српски. Али стварно. Пуни себе. Све је њихово. Не постоје ни католици ма Нико.!а колико има православаца на свету? Не зна се која је сиромашнија земља од које. Почевши од Грчке и Русије. А колико има католика? Да вас чујем! Ви сте мањина драги моји Срби.

ОДГОВОРИТЕ
Name

СВИ СМО МИ СРБИ

14.12.2015 10:41

Не мешај верску и националну припадност, а могао би и мало прочешљати историју, ал' праву, а не фалсификовану.