Pravoslavnu crkvu Hrvati prekrstili

U Dubrovniku se zatire sve što je srpsko, pohrvaćivanje Srba vrši se falsifikovanjem istorije, pa je tako pravoslavni hram u centru tog grada nazvan "Crkva Svjetog blagovještenja" - pišu "Večernje novosti".

Region 13.12.2015 | 11:49
Pravoslavnu crkvu Hrvati prekrstili

Na turističkim prospektima, koje je Hrvatska odštampala za katolički Božić i Novu godinu, svi nazivi srpskih ustanova u Dubrovniku su "prevedeni" na hrvatski jezik i nisu obilježeni kao pravoslavni.

Tako je pravoslavni hram u centru Dubrovnika nazvan "Crkva Svjetog blagovještenja", a crkva i groblje u Boninovu ostali su bez oznake da su srpski.

"Ne treba se čuditi falsifikovanju pravoslavnih i srpskih naziva, jer je u toku proces prohrvaćenja Srba u Dubrovniku", rekao je vjernik Dragan Drakulić koga su "Novosti" zatekle u porti Crkve Svetog blagoveštenja.

On nije znao da odgovori koliko Srba ima u Dubrovniku, navodeći da zvanično po popisu ima svega 1.164, a nezvanično oko 3.000, istakavši da se boje da se izjasne kao Srbi.

List navodi da su i dalje prisutne neprestane prijetnje i napadi na Srbe u Dubrovniku.Srbi su u Dubrovniku i njegovom hercegovačkom zaleđu u Srednjem vijeku činili većinu, a u tadašnjoj Republici Raguzi i Dubrovniku govorilo se srpskim jezikom, ali je nova hrvatska država tu činjenicu pretvorila u tvrdnju da se govorilo latinskim.

Prema popisu austrijskih vlasti iz 1890. godine, od 9.713 stanovnika Dubrovnika, 5.283 je navelo da govori srpskim jezikom, dok nije bilo nijednog građanina koji je govorio hrvatskim.

Srpska pravoslavna Crkva Svetog blagoveštenja, kao glavna srpska ustanova i mjesto okupljanja dubrovačkih Srba, izgrađena je 1877. godine.

Hrvatska država je posljednjih godina renovirala Srpsku pravoslavnu crkvu u Ulici od puča broj 8, ali je nastavila da izbjegava da naznači da su hram i Muzej ikona vlasništvo Srpske pravoslavne crkve.Vlast je ugasila i dvije pravoslavne kapele koje su postojale u dubrovačkom zatvoru i bolnici.

Izvor: Večernje novosti

Komentari / 17

Ostavite komentar
Name

Dragan

13.12.2015 10:51

To radi ona trećina Hrvata, koji su pokatoličeni...pa da pokažu da su veći katolici od Pape.

ODGOVORITE
Name

Bole

13.12.2015 14:05

Čija marva toga i brdo.

Name

Михаило Микић

13.12.2015 23:30

ДРАГАНЕ грешиш. То раде хрвати без разлике на своје ПОРЕКЛО са благословом своје римокатоличке "цркве." Она је СПЦ поклонила своју напуштени "храм" у Бечу, а СПЦ је као уздарје одрекла се својих седамсто хиљада Светих СРБски Новомученика у Јасеновцу и живи СРБа у садашњој НДХ!

Name

ko te pita

13.12.2015 10:57

U Banja Luci srušen simbol grada "Ferhadija". Srušili je Srbi i niko za to nije odgovarao a kamoli odštetu platio.

ODGOVORITE
Name

pravoslavni pop

13.12.2015 11:11

A ko je napravio tu džamiju, da nije neki bošnjak ili je Ferhat paša koji je bio Srbin po rođenju. O tome su vas trebali učiti, a ne da mrzite sve što je srpsko. A Banjalučani znaju ko je finansirao rušenje džamije, jer su bitange sa sve tri strane i u ratu nesmetano sarađivale

Name

ЖИВЕЛО БРАТСТВО И ЈЕДИНСТВО

13.12.2015 11:15

Нешто ми није познато ко јер вршио исламизацију и унијаћење. Да нису Срби, правoславци? Појасни нам молим те пошто видим да све знаш и још нам реци шта је исправно Нови Град или Нови Сад и Иран или Ирак, кад си тако паметоуман!

Name

(О)ЖИВЕЛО БРАТСТВО И ЈЕДИНСТВО

13.12.2015 11:36

Да се разумемо, рат није забрањен, само има своја правила. И наравно нормални људи неће подржати скрнављење сакралних објеката и гробаља, ма којој религији припадали и моја маленкост без резерве осуђује такве злочине. Међутим, смета ми то што већина (не)људи ''види'' само туђе злочине. Ето, о томе се ради и зато ''пустих'' онај претходни коментар онакав какав је. Тачка.

Name

Купујмо домаће

13.12.2015 11:02

Да ли је наша СПЦ реаговала на овакве провокације?

ODGOVORITE
Name

Ранко75

13.12.2015 11:44

И мене баш занима како је по овом и многим сличним питањима реаговала СПЦ.Је ли владика захумско-херцеговачки (или варешко-дубровачки) Грегор дао благослов што ме не би изненадило.

ODGOVORITE
Name

Ddr

13.12.2015 12:25

Umjesto da se hrvatski narod izvine pravslovnom narodu za sva zlodjela od 1941 godine oni i dan danas proganjaju srpski narod unistavajuci im domove pismo sve sto je srpsko i oni su toboze bastina evropske unije.Na ocigled citavog svijeta jebes tu uniju. Okrenuti kurs ka Rusiji dok nihe kasno Srbi nikad nisu imali nista dobro od zapada.

ODGOVORITE
Name

питање

13.12.2015 13:33

Јели ово истина преосвештени владико Григорије.Реагуј! Подигни глас разума.Кажи нешто!

ODGOVORITE
Name

Re ko te pita

13.12.2015 15:26

Srbi su i napravili a ste vi Srbima srusili i unistili pa niko nije odgovarao

ODGOVORITE
Name

ko te pita

13.12.2015 20:16

Evo ovako! Srbi je "mozda" i jesu napravili!? Nisam bio tada rodjen. Ali činjenica je da su je Srbi srušili a niko nije za to odgovarao. Ne samo tu džamiju, nego preko deset samo u Banja Luci. I to je činjenica ili ne!? Na teritoriji RS-a su preko 500 džamija srušene. Koliko je pravoslavnih crkava srušeno na teritoriji FBiH? Vi griješite! Ja ne mrzim poštene ljude, bilo koje vjere. Mrzim pokvarene ljude! Sud RS-a je donio odluku, da je RS dužna da ispalati odštetu za te srušene objekte. A onda kad su vidjeli iznos, onda su se predomislili, jer bi budžet RS-a bio bankrot i te iste sudije ne bi možda imali platu. To su sve provjerljive činjenice. Vi Srbi jedno svatite: Bošnjaci nisu Turci. Mene boli ona stvar za Turcima.

ODGOVORITE
Name

vrijeme danas

13.12.2015 22:45

" Svatili ! "

Name

veles

13.12.2015 22:55

Hrvati prevode sami sebe , na svoj jezik . Neki dan , voditeljka " skide " , čovjeka iz programa uživo , jer nije pričao dovoljno " hrvatski " nebitno je , šta je htio reći. Inače moje se ime na hrvatskom kaže , Amadeus !

ODGOVORITE
Name

Nikola

13.12.2015 23:25

Po Srbima, svi smo mi Srbi i svi smo pravoslavci. Ostali se Niko ne prizna. Boze dragi čudan je narod srpski. Ali stvarno. Puni sebe. Sve je njihovo. Ne postoje ni katolici ma Niko.!a koliko ima pravoslavaca na svetu? Ne zna se koja je siromašnija zemlja od koje. Počevši od Grčke i Rusije. A koliko ima katolika? Da vas čujem! Vi ste manjina dragi moji Srbi.

ODGOVORITE
Name

СВИ СМО МИ СРБИ

14.12.2015 10:41

Не мешај верску и националну припадност, а могао би и мало прочешљати историју, ал' праву, а не фалсификовану.