Жене у Арабији први пут на изборима

У Саудијској Арабији су јутрос почели први избори на којима и жене могу да гласају и за које су и жене могле да се кандидују, што је корак ка ублажавању ограничења за жене која су у тој земљи међу најстрожијима у свету.

Свијет 12.12.2015 | 09:57
Жене у Арабији први пут на изборима

Према подацима саудијске изборне комисије, скоро 1,5 милион људи старијих од 18 година од укупно 21 милион саудијских становника регистровано је за гласање на данашњим локалним изборима, а међу њима 119.000 жена.

Мушки гласачи почели су да пристижу на биралишта у Ријаду око 08.00 сати по локалном времену, преноси АФП уз напомену да мушкарци и жене одвојено гласају у тој краљевини, где су полови строго одвојени.

До данас је ова исламска монархија, у којој је женама забрањено да возе и где морају да буду покривене од главе до пете у јавности, била последња земља где је само мушкарцима било дозвољено да гласају.

За данашње изборе више од 900 жена кандидовало се за положаје у градским већима, док се за места у 284 већа кандидовало скоро 6.000 мушкараца, а овлашћења на тим местима су ограничена на локална питања као што су одговорност за стање на улицама и јавне вртове и сакупљање смећа.

Женски кандидати на изборима нису могли да се током предизборне кампање директно суоче са мушкарцима, који чине већину гласача.

Жене тврде и да је регистровање гласача ометено бирократским препрекама, недостатком свести о том процесу и његовом значају, као и чињеницом да жене не могу да се саме довезу до биралишта.

Резултат тога је да жене чине мање од десет одсто гласача, а очекује се да ће мали број жена победити у изборној трци, ако их уопште буде било међу победницима.

Било како било, кандидаткиње кажу да се већ осећају као победнице.

Тако Амал Бадрелдин ал-Савари (60), која ради као педијатар у центру Ријада, каже да се и није кандидовала да би победила, већ из патриотизма и зато што, како каже, ислам женама даје права.

"Мушкарци и жене имају једнака права у многим стварима", истиче она, наводећи у прилог томе одговарајући стих из Курана и додајући да је свако кога је срела подржао њену кампању.

Алџази ал-Хосаини је водила своју 12-дневну кампању углавном преко интернета, где је на свој вебсајт поставила свој манифест, који и мушкарци и жене могу да виде и тиме се, како наводи, поноси.

Спора експанзија права жена почела је за време владавине претходног краља Абдулаха, који је пре четири године најавио да ће жене моћи да ове године учествују на изборима.

Први локални избори у Саудијској Арабији су, иначе, одржани 2005. године, и то само за мушкарце.

 

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Босанац

12.12.2015 09:23

Трошење пара као и код нас, и њихови "папци" су незамјењиви...

ОДГОВОРИТЕ
Name

ффф

12.12.2015 10:08

Муслиманима само треба наметнути еманципацију зена .Ниста висе ,то би било довољно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

СРБИН

12.12.2015 14:11

Ово је за 11. вјек.

ОДГОВОРИТЕ