Žene u Arabiji prvi put na izborima

U Saudijskoj Arabiji su jutros počeli prvi izbori na kojima i žene mogu da glasaju i za koje su i žene mogle da se kandiduju, što je korak ka ublažavanju ograničenja za žene koja su u toj zemlji među najstrožijima u svetu.

Svijet 12.12.2015 | 09:57
Žene u Arabiji prvi put na izborima

Prema podacima saudijske izborne komisije, skoro 1,5 milion ljudi starijih od 18 godina od ukupno 21 milion saudijskih stanovnika registrovano je za glasanje na današnjim lokalnim izborima, a među njima 119.000 žena.

Muški glasači počeli su da pristižu na birališta u Rijadu oko 08.00 sati po lokalnom vremenu, prenosi AFP uz napomenu da muškarci i žene odvojeno glasaju u toj kraljevini, gde su polovi strogo odvojeni.

Do danas je ova islamska monarhija, u kojoj je ženama zabranjeno da voze i gde moraju da budu pokrivene od glave do pete u javnosti, bila poslednja zemlja gde je samo muškarcima bilo dozvoljeno da glasaju.

Za današnje izbore više od 900 žena kandidovalo se za položaje u gradskim većima, dok se za mesta u 284 veća kandidovalo skoro 6.000 muškaraca, a ovlašćenja na tim mestima su ograničena na lokalna pitanja kao što su odgovornost za stanje na ulicama i javne vrtove i sakupljanje smeća.

Ženski kandidati na izborima nisu mogli da se tokom predizborne kampanje direktno suoče sa muškarcima, koji čine većinu glasača.

Žene tvrde i da je registrovanje glasača ometeno birokratskim preprekama, nedostatkom svesti o tom procesu i njegovom značaju, kao i činjenicom da žene ne mogu da se same dovezu do birališta.

Rezultat toga je da žene čine manje od deset odsto glasača, a očekuje se da će mali broj žena pobediti u izbornoj trci, ako ih uopšte bude bilo među pobednicima.

Bilo kako bilo, kandidatkinje kažu da se već osećaju kao pobednice.

Tako Amal Badreldin al-Savari (60), koja radi kao pedijatar u centru Rijada, kaže da se i nije kandidovala da bi pobedila, već iz patriotizma i zato što, kako kaže, islam ženama daje prava.

"Muškarci i žene imaju jednaka prava u mnogim stvarima", ističe ona, navodeći u prilog tome odgovarajući stih iz Kurana i dodajući da je svako koga je srela podržao njenu kampanju.

Aldžazi al-Hosaini je vodila svoju 12-dnevnu kampanju uglavnom preko interneta, gde je na svoj vebsajt postavila svoj manifest, koji i muškarci i žene mogu da vide i time se, kako navodi, ponosi.

Spora ekspanzija prava žena počela je za vreme vladavine prethodnog kralja Abdulaha, koji je pre četiri godine najavio da će žene moći da ove godine učestvuju na izborima.

Prvi lokalni izbori u Saudijskoj Arabiji su, inače, održani 2005. godine, i to samo za muškarce.

 

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Bosanac

12.12.2015 09:23

Trošenje para kao i kod nas, i njihovi "papci" su nezamjenjivi...

ODGOVORITE
Name

fff

12.12.2015 10:08

Muslimanima samo treba nametnuti emancipaciju zena .Nista vise ,to bi bilo dovoljno.

ODGOVORITE
Name

SRBIN

12.12.2015 14:11

Ovo je za 11. vjek.

ODGOVORITE