Апликација за чланство у ЕУ за мјесец дана

Данас је одржан први састанак Савјета за стабилизацију и придруживање између БиХ и ЕУ, а Денис Звиздић, предсједавајући Савјета министара БиХ казао је да ће се ово касније помињати као историјски датум у процесу придруживања БиХ ЕУ, као и то да ће БиХ апликацију за чланство поднијети за мјесец или два.

Босна и Херцеговина 11.12.2015 | 12:44
Апликација за чланство у ЕУ за мјесец дана

"Данас смо говорили о три битне теме, а то је економска реформска агенда, питање споразума традиционалне трговине између БиХ и Хрватске те механизма координације као инструменту који ће нам омогућити преузимање правних оквира ЕУ", рекао је Звидзић.

Напори БИХ су констатовани у извјештају БиХ за 2015. године, те се може говорити о кредибилном провођењу реформске агенде, која већ сада даје озбиљне резултате.

"Забиљежен је раст у свим виталним функцијама државе, од раста броја запослених, раста ГДП-а БиХ, јачања извоза и смањењу увоза робе у БиХ, јачање туризма и енергетике", ријечи су Дениса Звиздића.

Истакао је напредак у спремности БиХ да заврши споразум са Хрватском око традиционалне трговине, те сматра да ће се то окончати у скоријем периоду.

"Очекујем да БиХ поднесе апликацију за чланство у ЕУ за мјесец или два, чиме ћемо добити статус кандидата за приступање ЕУ, што нам је крајњи циљ који нема алтернативу", додао је предсједавајући Савјета министара БиХ на прес конференцији.

"Свјесни смо реформи које смо направили, као и оних које нас очекују, и опредјељени смо у потпуности ка њима. Желимо појачан економски напредак, јачање владавине права и убрзано усвајање механизма координације", додао је Звиздић, још једном потврдивши да ће БиХ наставити радити на споразуму о стабилизацији и придруживању.

Захвалио се Федерики Могерини и Јоханесу Хахну на подршци коју су пружили БиХ, јер су помогли БиХ да се врати на европски пут, али и исказао радост због њиховог скорог доласка у Босну и Херцеговину.

Делегацију у име Европске уније предводи висока представница ЕУ Федерика Могерини.

"Прије годину дана смо имали визију како подстаћи реформе и напредовати на путу ка ЕУ. Контунирано смо заједно ангажовани у процесу током цијеле године уз подршку ЕУ. Велика количина позитивних напора је учињена у том смислу што је велико охрабрење и то је препознато од ЕУ на састанку који је одржан данас", истакла је Могерини на почетку обраћања медијима.

Додала је да се Споразум тек треба примијенити, а реформе урадити.

"Споразум се тек треба примијенити и реформе се морају урадити. То грађани траже и то им треба, то сам чула од њих директно кад сам посјећивала БиХ. Рад на активирању ССП-а ће почети почетком идуће седмице", додала је она.

Могерини је додала да се заједнички рад мора наставити како би се постигли конкретни резултати.

(БН/Н1)

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

борац

11.12.2015 11:40

Ста казе Баја??

ОДГОВОРИТЕ
Name

/

11.12.2015 12:11

Кмеци бајица, неправда, њега нема у томе. Како без Спире и екипе..

Name

МИХАИЛО МИКИЋ

11.12.2015 12:14

БОРАЦ, Баја каже да млате празну сламу јер паметнијег посла немају. Док њихова апликација или СРБски речено молба стигне до Брисела ЕУ ће прије тога Законом Живота да се распадне као и много пута до сада у својој прошлости!

Name

Ре

11.12.2015 12:45

@Михаилс микиц ЕУ се распала много пута до сада???

Name

Михаило Микић

11.12.2015 17:51

Одговор "паметном" коментатору који непозна прошлост Европе у којој живи. Земље и народи садашње Западна Европе у својој прошлости су били неколико пута уједињене. Најдуже су народи Европе живјели заједно у једној држави за време римског Царства а најкраће за време Хитлера и Мусолинија током Другог свјетског рата. Нацистичке и фашистичке планове о обнови Светог Римског Царства Карла Великог под видом демократије, отвореног друштва и потребе за заједничким животом у пракси спроводи сада у ЕУ Њемачка као наследница римске Империје. Зато немојте због незнања свога да вечито Као ждрелне пред руду и да насједате слатким ријечима непријатеља Бога и СРБства: Православља и Светосавља као врхунца хришћанске православне националне ИДЕОЛИГИЈЕ и СРБског начина живота јер НИЈЕ ЗЛАТО СВЕ ШТО СИЈА!

Name

хаха

11.12.2015 18:29

За Србију Вучић каже 2022.БиХ касни за Србијом , отприлике 2025 . Мене интересује шта до тад и шта ако ЕУ се распадне до тад.

Name

отправник

11.12.2015 11:59

Само се ви зезајте а воз за Европу је давно отисао

ОДГОВОРИТЕ
Name

Логика...

11.12.2015 12:33

Ево бас гледам Гоогле Плаy. Нема апликације.

ОДГОВОРИТЕ
Name

инзко

11.12.2015 12:56

Како се црнадак налозио на федерику могхерини :Д

ОДГОВОРИТЕ
Name

Баја

11.12.2015 13:15

Ста је ово? Па зар нецемо са Русима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Брле

11.12.2015 17:06

Јесу ови из ЕУ салабајзери, прије мјесец дана нема говора о напретку БиХ да би сада промијенили прицу о тобозе неком напретку. Каква је лакрдија од ЕУ, ни они сами не знају.

ОДГОВОРИТЕ