Aplikacija za članstvo u EU za mjesec dana

Danas je održan prvi sastanak Savjeta za stabilizaciju i pridruživanje između BiH i EU, a Denis Zvizdić, predsjedavajući Savjeta ministara BiH kazao je da će se ovo kasnije pominjati kao istorijski datum u procesu pridruživanja BiH EU, kao i to da će BiH aplikaciju za članstvo podnijeti za mjesec ili dva.

Bosna i Hercegovina 11.12.2015 | 12:44
Aplikacija za članstvo u EU za mjesec dana

"Danas smo govorili o tri bitne teme, a to je ekonomska reformska agenda, pitanje sporazuma tradicionalne trgovine između BiH i Hrvatske te mehanizma koordinacije kao instrumentu koji će nam omogućiti preuzimanje pravnih okvira EU", rekao je Zvidzić.

Napori BIH su konstatovani u izvještaju BiH za 2015. godine, te se može govoriti o kredibilnom provođenju reformske agende, koja već sada daje ozbiljne rezultate.

"Zabilježen je rast u svim vitalnim funkcijama države, od rasta broja zaposlenih, rasta GDP-a BiH, jačanja izvoza i smanjenju uvoza robe u BiH, jačanje turizma i energetike", riječi su Denisa Zvizdića.

Istakao je napredak u spremnosti BiH da završi sporazum sa Hrvatskom oko tradicionalne trgovine, te smatra da će se to okončati u skorijem periodu.

"Očekujem da BiH podnese aplikaciju za članstvo u EU za mjesec ili dva, čime ćemo dobiti status kandidata za pristupanje EU, što nam je krajnji cilj koji nema alternativu", dodao je predsjedavajući Savjeta ministara BiH na pres konferenciji.

"Svjesni smo reformi koje smo napravili, kao i onih koje nas očekuju, i opredjeljeni smo u potpunosti ka njima. Želimo pojačan ekonomski napredak, jačanje vladavine prava i ubrzano usvajanje mehanizma koordinacije", dodao je Zvizdić, još jednom potvrdivši da će BiH nastaviti raditi na sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju.

Zahvalio se Federiki Mogerini i Johanesu Hahnu na podršci koju su pružili BiH, jer su pomogli BiH da se vrati na evropski put, ali i iskazao radost zbog njihovog skorog dolaska u Bosnu i Hercegovinu.

Delegaciju u ime Evropske unije predvodi visoka predstavnica EU Federika Mogerini.

"Prije godinu dana smo imali viziju kako podstaći reforme i napredovati na putu ka EU. Kontunirano smo zajedno angažovani u procesu tokom cijele godine uz podršku EU. Velika količina pozitivnih napora je učinjena u tom smislu što je veliko ohrabrenje i to je prepoznato od EU na sastanku koji je održan danas", istakla je Mogerini na početku obraćanja medijima.

Dodala je da se Sporazum tek treba primijeniti, a reforme uraditi.

"Sporazum se tek treba primijeniti i reforme se moraju uraditi. To građani traže i to im treba, to sam čula od njih direktno kad sam posjećivala BiH. Rad na aktiviranju SSP-a će početi početkom iduće sedmice", dodala je ona.

Mogerini je dodala da se zajednički rad mora nastaviti kako bi se postigli konkretni rezultati.

(BN/N1)

Komentari / 11

Ostavite komentar
Name

borac

11.12.2015 11:40

Sta kaze Baja??

ODGOVORITE
Name

/

11.12.2015 12:11

Kmeci bajica, nepravda, njega nema u tome. Kako bez Spire i ekipe..

Name

МИХАИЛО МИКИЋ

11.12.2015 12:14

БОРАЦ, Баја каже да млате празну сламу јер паметнијег посла немају. Док њихова апликација или СРБски речено молба стигне до Брисела ЕУ ће прије тога Законом Живота да се распадне као и много пута до сада у својој прошлости!

Name

Re

11.12.2015 12:45

@Mihails mikic EU se raspala mnogo puta do sada???

Name

Михаило Микић

11.12.2015 17:51

Одговор "паметном" коментатору који непозна прошлост Европе у којој живи. Земље и народи садашње Западна Европе у својој прошлости су били неколико пута уједињене. Најдуже су народи Европе живјели заједно у једној држави за време римског Царства а најкраће за време Хитлера и Мусолинија током Другог свјетског рата. Нацистичке и фашистичке планове о обнови Светог Римског Царства Карла Великог под видом демократије, отвореног друштва и потребе за заједничким животом у пракси спроводи сада у ЕУ Њемачка као наследница римске Империје. Зато немојте због незнања свога да вечито Као ждрелне пред руду и да насједате слатким ријечима непријатеља Бога и СРБства: Православља и Светосавља као врхунца хришћанске православне националне ИДЕОЛИГИЈЕ и СРБског начина живота јер НИЈЕ ЗЛАТО СВЕ ШТО СИЈА!

Name

haha

11.12.2015 18:29

Za Srbiju Vučić kaže 2022.BiH kasni za Srbijom , otprilike 2025 . Mene interesuje šta do tad i šta ako EU se raspadne do tad.

Name

otpravnik

11.12.2015 11:59

Samo se vi zezajte a voz za Evropu je davno otisao

ODGOVORITE
Name

Logika...

11.12.2015 12:33

Evo bas gledam Google Play. Nema aplikacije.

ODGOVORITE
Name

inzko

11.12.2015 12:56

Kako se crnadak nalozio na federiku mogherini :D

ODGOVORITE
Name

Baja

11.12.2015 13:15

Sta je ovo? Pa zar necemo sa Rusima.

ODGOVORITE
Name

Brle

11.12.2015 17:06

Jesu ovi iz EU salabajzeri, prije mjesec dana nema govora o napretku BiH da bi sada promijenili pricu o toboze nekom napretku. Kakva je lakrdija od EU, ni oni sami ne znaju.

ODGOVORITE