Хаг одбио захтјев одбране Насера Орића

Трибунал у Хагу одбио је захтјев одбране Насера Орића за обустављање поступка који је против њега покренут пред Судом БиХ, преноси БИРН - Јустице Репорт.

Босна и Херцеговина 10.12.2015 | 21:34
Хаг одбио захтјев одбране Насера Орића

Захтјев Орићевих адвоката да се поступак против њега за ратне злочине на подручју Братунца и Сребренице обустави, јер му је већ у Хагу суђено за иста дјела, одбио је судија Механизма за међународне трибунале у Хагу Лин Дакун.

Он је у одлуци навео да је Орић у Хагу ослобођен кривице по командној одговорности за убиство једне особе у полицијској станици Сребреница и још шест особа у тамошњој згради општине, док му се тренутно на терет ставља да је лично убио једну особу у селу Залазје, као и да је с још једним припадником Армије БиХ учествовао у убствима двије особе у Братунцу.

"Сматрам да у тренутној ситуацији тачке оптужнице у БиХ о убиствима се битно разликују од оптужби у Хагу, када се пореде начин, вријеме и мјесто наводних злочина" навео је Дакун.

Одбрана је затражила од Хашког трибунала да нареди Суду БиХ да обустави поступак против Орића јер сматра да му је Трибунал већ судио за те злочине.

Браниоци Васвија Видовић и Џон Џонс су прошлог мјесеца затражили да суд у Хагу наложи БиХ да одустане од оптужнице против Орића јер је 2008. године правоснажно ослобођен кривице за злочине на подручју Сребренице и стога му се не може два пута судити за исто дјело.

Орића је Тужилаштво БиХ оптужило као некадашњег команданта јединица тзв. Армије БиХ у Сребреници. Оптужница, коју је Суд БиХ потврдио у септембру, терети њега и Сабахудина Мухића за убиство три ратна заробљеника српске националности на подручју Братунца и Сребренице.

Орић је негирао кривицу у октобру ове године, а Суд БиХ је објавио да ће датум почетка суђења бити одређен након што Хаг донесе одлуку.

Извор: Аваз

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Тута

10.12.2015 20:39

Болан и хагу је јасно да је овај злоцинац ,али због висе политике ослободјен је али јасно је да постоје зртве и сведоци који се немогу негирати.Овај цовхек мора бити процесуиран као и сви злоцинци ил це се БиХ распасти то је сигурно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хм

10.12.2015 21:23

Стране силе су закључиле да је ситуација сазрела. Окрећу лист. Оно што ће се дешавати од половине децембра и у 2016-тој, и надаље, биће нешто на шта нисте навикли.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Михаило Микић

11.12.2015 03:12

Муслимански тероризам по свијету и страшни злочин ИД доприносе бољем разумевања МЗ положаја Православни СРБа током рата у БиХ. Међутим ПРОЋЕ још пуно времена док МЗ схвати праву истину о догађајима у бившој Југославији. Зато се нетреба унапред радовати већ треба систематски радити на духовном препороду и економској обнови СРБског Народа и свих други грађана СРБски земаља! САМО МОРАЛНО ЗДРАВА И ЕКОМОСКИ ЈАКА СРБИЈА СВЕТОГ САВЕ МОЖЕ ГАРАНТОВАТИ НАПРЕДАК И БОЉУ БУДУЋНОСТ СРБСКОГ НАРОДА!

Name

Преливоде

10.12.2015 23:51

Далеко било да подрзавам господина Орица. У Хагу као на пијаци, мјењају се мисљења базирано кога у којем тренутку подрзава САД. Дотицни је урадио малтене све под покровитељством УН, САД и компаније. Сад га одбијају за основне ствари.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Борац

11.12.2015 07:15

ОСУДИТИ ГА ЈЕР ЈЕ УБИЈАО НЕВИНИ НАРОД.

Name

мало касно

11.12.2015 07:57

Овај зликовац неће више никад имати прилику радити што је радио. Добиће најмање 30 година тако да ће скончати у затвору. Мало касно али боље икад него никад.

ОДГОВОРИТЕ