Hag odbio zahtjev odbrane Nasera Orića

Tribunal u Hagu odbio je zahtjev odbrane Nasera Orića za obustavljanje postupka koji je protiv njega pokrenut pred Sudom BiH, prenosi BIRN - Justice Report.

Bosna i Hercegovina 10.12.2015 | 21:34
Hag odbio zahtjev odbrane Nasera Orića

Zahtjev Orićevih advokata da se postupak protiv njega za ratne zločine na području Bratunca i Srebrenice obustavi, jer mu je već u Hagu suđeno za ista djela, odbio je sudija Mehanizma za međunarodne tribunale u Hagu Lin Dakun.

On je u odluci naveo da je Orić u Hagu oslobođen krivice po komandnoj odgovornosti za ubistvo jedne osobe u policijskoj stanici Srebrenica i još šest osoba u tamošnjoj zgradi opštine, dok mu se trenutno na teret stavlja da je lično ubio jednu osobu u selu Zalazje, kao i da je s još jednim pripadnikom Armije BiH učestvovao u ubstvima dvije osobe u Bratuncu.

"Smatram da u trenutnoj situaciji tačke optužnice u BiH o ubistvima se bitno razlikuju od optužbi u Hagu, kada se porede način, vrijeme i mjesto navodnih zločina" naveo je Dakun.

Odbrana je zatražila od Haškog tribunala da naredi Sudu BiH da obustavi postupak protiv Orića jer smatra da mu je Tribunal već sudio za te zločine.

Branioci Vasvija Vidović i Džon Džons su prošlog mjeseca zatražili da sud u Hagu naloži BiH da odustane od optužnice protiv Orića jer je 2008. godine pravosnažno oslobođen krivice za zločine na području Srebrenice i stoga mu se ne može dva puta suditi za isto djelo.

Orića je Tužilaštvo BiH optužilo kao nekadašnjeg komandanta jedinica tzv. Armije BiH u Srebrenici. Optužnica, koju je Sud BiH potvrdio u septembru, tereti njega i Sabahudina Muhića za ubistvo tri ratna zarobljenika srpske nacionalnosti na području Bratunca i Srebrenice.

Orić je negirao krivicu u oktobru ove godine, a Sud BiH je objavio da će datum početka suđenja biti određen nakon što Hag donese odluku.

Izvor: Avaz

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

Tuta

10.12.2015 20:39

Bolan i hagu je jasno da je ovaj zlocinac ,ali zbog vise politike oslobodjen je ali jasno je da postoje zrtve i svedoci koji se nemogu negirati.Ovaj covhek mora biti procesuiran kao i svi zlocinci il ce se BiH raspasti to je sigurno.

ODGOVORITE
Name

Hm

10.12.2015 21:23

Strane sile su zaključile da je situacija sazrela. Okreću list. Ono što će se dešavati od polovine decembra i u 2016-toj, i nadalje, biće nešto na šta niste navikli.

ODGOVORITE
Name

Михаило Микић

11.12.2015 03:12

Муслимански тероризам по свијету и страшни злочин ИД доприносе бољем разумевања МЗ положаја Православни СРБа током рата у БиХ. Међутим ПРОЋЕ још пуно времена док МЗ схвати праву истину о догађајима у бившој Југославији. Зато се нетреба унапред радовати већ треба систематски радити на духовном препороду и економској обнови СРБског Народа и свих други грађана СРБски земаља! САМО МОРАЛНО ЗДРАВА И ЕКОМОСКИ ЈАКА СРБИЈА СВЕТОГ САВЕ МОЖЕ ГАРАНТОВАТИ НАПРЕДАК И БОЉУ БУДУЋНОСТ СРБСКОГ НАРОДА!

Name

Prelivode

10.12.2015 23:51

Daleko bilo da podrzavam gospodina Orica. U Hagu kao na pijaci, mjenjaju se misljenja bazirano koga u kojem trenutku podrzava SAD. Doticni je uradio maltene sve pod pokroviteljstvom UN, SAD i kompanije. Sad ga odbijaju za osnovne stvari.

ODGOVORITE
Name

Borac

11.12.2015 07:15

OSUDITI GA JER JE UBIJAO NEVINI NAROD.

Name

malo kasno

11.12.2015 07:57

Ovaj zlikovac neće više nikad imati priliku raditi što je radio. Dobiće najmanje 30 godina tako da će skončati u zatvoru. Malo kasno ali bolje ikad nego nikad.

ODGOVORITE