Мртво море умире

План да се Мртво море повеже са Црвеним морем постоји већ прилично дуго, али до сада није спроведен у дело из више разлога, између осталог, и због тога што је Светска банка сматрала да пројекат није економски изводљив и да угрожава еколошки систем у Мртвом мору.

Занимљивости 10.12.2015 | 09:36
Мртво море умире

Довод воде је неопходан зато што Мртвом мору прети опасност да пресуши. Реч је заправо о изузетно сланом језеру, које представља најнижу тачку на Земљиној површини. Ниво воде у њему годишње опадне за око један метар, зато што се готово сва вода из његове главне притоке Јордана користи за наводњавање и друге сврхе. Још 1983. ниво воде је био 396 метара испод нивоа мора, а у међувремену је чак 428 метара испод нивоа мора.

Активисти за заштиту околине су против овог пројекта. “Поздрављамо сарадњу израелских и јорданских власти у овом пројекту”, каже директор јорданског огранка организације ЕцоПеаце Миддле Еаст (ЕПМЕ) Мункет Мехјас. “Нарочито данас, када регион оптерећује тешка атмосфера, реализација споразума доноси наду. Нажалост, он ће врло мало допринети спасавању Мртвог мора.”

Активисти ЕПМЕ предлажу алтернативе, које су, према њиховом мишљењу, боље. Најједноставније и најјефтиније решење, сматрају они, било би остављање више воде у Јордану и регулисање индустрије минералних материја.

Јорданска влада је, међутим, крајем новембра расписала конкурс за изградњу аквадукта, којим започиње реализација договора између Израела, Јордана и палестинских аутономних области постигнутог децембра 2013: да се слана вода из постојења за десалинизацију у Акапском заливу кроз вештачки канал пумпа до Мртвог мора.

Да би се добили метали и соли, у салинама испарава велика количина воде. “Тврдња да делује како би спасла Мртво море за нашу владу је само повод да избегне нужну промену политике - наиме да дозволи да из Јордана истекне више воде и контролише коришћење воде из реке”, наглашава директор израелског огранка ЕПМЕ Гидон Бромберг. “Довођењем воде из постројења за десалинизацију из Акабе до Мртвог мора не решава се узрок његове трагедије. Ни 100 милиона кубних метара воде не могу да надокнаде губитак.”

Они кажу да би владе дотичних земаља најзад требало да схвате да пројекат није ни економски ни еколошки смислен.

“Нико нас није питао за мишљење када су доносили одлуку”, каже директор палестинског огранка ЕПМЕ Надер Хатиб. “При том пројекат и даље занемарује права Палестинаца на ресурсе воде у Мртвом мору и не гарантује им праведан удео у води. Због тога нећемо подржати овај план.”

Блиц

Коментари / 0

Оставите коментар