Mrtvo more umire

Plan da se Mrtvo more poveže sa Crvenim morem postoji već prilično dugo, ali do sada nije sproveden u delo iz više razloga, između ostalog, i zbog toga što je Svetska banka smatrala da projekat nije ekonomski izvodljiv i da ugrožava ekološki sistem u Mrtvom moru.

Zanimljivosti 10.12.2015 | 09:36
Mrtvo more umire

Dovod vode je neophodan zato što Mrtvom moru preti opasnost da presuši. Reč je zapravo o izuzetno slanom jezeru, koje predstavlja najnižu tačku na Zemljinoj površini. Nivo vode u njemu godišnje opadne za oko jedan metar, zato što se gotovo sva voda iz njegove glavne pritoke Jordana koristi za navodnjavanje i druge svrhe. Još 1983. nivo vode je bio 396 metara ispod nivoa mora, a u međuvremenu je čak 428 metara ispod nivoa mora.

Aktivisti za zaštitu okoline su protiv ovog projekta. “Pozdravljamo saradnju izraelskih i jordanskih vlasti u ovom projektu”, kaže direktor jordanskog ogranka organizacije EcoPeace Middle East (EPME) Munket Mehjas. “Naročito danas, kada region opterećuje teška atmosfera, realizacija sporazuma donosi nadu. Nažalost, on će vrlo malo doprineti spasavanju Mrtvog mora.”

Aktivisti EPME predlažu alternative, koje su, prema njihovom mišljenju, bolje. Najjednostavnije i najjeftinije rešenje, smatraju oni, bilo bi ostavljanje više vode u Jordanu i regulisanje industrije mineralnih materija.

Jordanska vlada je, međutim, krajem novembra raspisala konkurs za izgradnju akvadukta, kojim započinje realizacija dogovora između Izraela, Jordana i palestinskih autonomnih oblasti postignutog decembra 2013: da se slana voda iz postojenja za desalinizaciju u Akapskom zalivu kroz veštački kanal pumpa do Mrtvog mora.

Da bi se dobili metali i soli, u salinama isparava velika količina vode. “Tvrdnja da deluje kako bi spasla Mrtvo more za našu vladu je samo povod da izbegne nužnu promenu politike - naime da dozvoli da iz Jordana istekne više vode i kontroliše korišćenje vode iz reke”, naglašava direktor izraelskog ogranka EPME Gidon Bromberg. “Dovođenjem vode iz postrojenja za desalinizaciju iz Akabe do Mrtvog mora ne rešava se uzrok njegove tragedije. Ni 100 miliona kubnih metara vode ne mogu da nadoknade gubitak.”

Oni kažu da bi vlade dotičnih zemalja najzad trebalo da shvate da projekat nije ni ekonomski ni ekološki smislen.

“Niko nas nije pitao za mišljenje kada su donosili odluku”, kaže direktor palestinskog ogranka EPME Nader Hatib. “Pri tom projekat i dalje zanemaruje prava Palestinaca na resurse vode u Mrtvom moru i ne garantuje im pravedan udeo u vodi. Zbog toga nećemo podržati ovaj plan.”

Blic

Komentari / 0

Ostavite komentar