Тужилаштво БиХ испитује Споразум о граници

Европски пут, НАТО интеграције и регионална сарадња биле су теме разговора приликом данашњег сусрета шефова дипломатија Бих и Црне Горе Игора Црнадка и Игора Лукшића.

Босна и Херцеговина 09.12.2015 | 19:44
Тужилаштво БиХ испитује Споразум о граници

Ово је први састанак министара спољних послова двије земље након потписивања Споразума о граници између БиХ и Црне Горе, а о усвајању тог Споразума у Представничком вијећу Парламентарне скупштине БиХ, из за сада непознатих разлога, распитује се и Тужилаштво БиХ.

"БиХ и Црна Гора ће сарађивати и међусобно се помагати на евопском путу", каже Игор Црнадак и подсјећа да ће 11. децембра у Бриселу бити одржана прва сједница Савјета за стабилизацаију и придруживање БиХ и Европске уније.

"Након тог састанка биће јасан сет наредних корака и перспектива апликације БиХ за чланство у Европкој унији", истиче министар Црнадак.

Црнадак је црногорском колеги честитао на позиву за чластво у НАТО, истакавши да БиХ остаје дио НАТО програма и мировних мисија, али да по питању чланства у БиХ још нема консензуса.

За Игора Лукшића чластво у НАТО-у и Европској унији је нераздвојив процес.

"Дубоко смо увјерени, због компактибилности та два процеса, да без пуноправног чланства у НАТО неће доћи ни до чланства у Европској унији", каже Лукшић.

Осим што тврди да чланство Црне Горе у НАТО-у представља гарант стабилности у регији Лукшић сматра и да његову земљу очекује убрзан економски развој, јер чланство у НАТО значи нове стране инвестиције.

Питали смо га како ће се чланство Црне Горе у НАТО савезу одразити на руске инвестиције.

"Не мислим да би неким инвеститорима, па ни оним који долазе из Русије, сметало то што је земља постигла стандард безбједности", одговара Лукшић.

Без обзира што су ставови неких земаља у регији по питању НАТО-а различити Црнадак и Лукшић су истакли да је регионална сарадња свих земаља Западног Балкана изузетно важна.

Добру сарадњи БиХ и Црне Горе потврђује недавно потписан Споразум о граници између двије земље, али о начину гласања о том Споразуму у Представничком вијећу распитује се Тужилаштво БиХ које од Колегија вијећа тражи да достави сав материјал везан за гласање.

Незванично сазнајемо да је због усвајања Споразума доста незадовољних у Федерацији БиХ, те да су неки федерални посланици били под притиском приликом гласања.

Замјеник предсједавајућег Представничког вијећа Младен Бисић такође сумња да је због тих односа у Федерацији подигнута тужба пред Тужилаштвом БиХ које сада од Представничког вијећа тражи информације.

"У сваком случају то треба испитати и све релевантне информације доставити и Тужилаштву али и јавности", истиче Босић.

Подсјећамо приликом гласања о Споразуму о граници између БиХ и Црне Горе наводно се покаварио систем за електронско гласање па су се посланици, у складу са пословником, изјашњавали дизањем руку.

БН ТВ

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Е

09.12.2015 18:52

НЕ МОЗЕ У НАТО - ПРВО НЕК НАМ ВРАТЕ НАС ИЗЛАЗ НА МОРЕ ;ТО ЈЕ ПРИОРИТЕТ !

ОДГОВОРИТЕ
Name

гњурац

09.12.2015 19:33

Само што нису. Пожури брзо да се први окупа.

Name

ма

09.12.2015 20:18

Босна се свакако цијепа уздуж и попријеко . Данас је Бакир пристао у Бриселу на наводно ријешење хрватског питања , што значи трећи ентитет .

ОДГОВОРИТЕ