Tužilaštvo BiH ispituje Sporazum o granici

Evropski put, NATO integracije i regionalna saradnja bile su teme razgovora prilikom današnjeg susreta šefova diplomatija Bih i Crne Gore Igora Crnadka i Igora Lukšića.

Bosna i Hercegovina 09.12.2015 | 19:44
Tužilaštvo BiH ispituje Sporazum o granici

Ovo je prvi sastanak ministara spoljnih poslova dvije zemlje nakon potpisivanja Sporazuma o granici između BiH i Crne Gore, a o usvajanju tog Sporazuma u Predstavničkom vijeću Parlamentarne skupštine BiH, iz za sada nepoznatih razloga, raspituje se i Tužilaštvo BiH.

"BiH i Crna Gora će sarađivati i međusobno se pomagati na evopskom putu", kaže Igor Crnadak i podsjeća da će 11. decembra u Briselu biti održana prva sjednica Savjeta za stabilizacaiju i pridruživanje BiH i Evropske unije.

"Nakon tog sastanka biće jasan set narednih koraka i perspektiva aplikacije BiH za članstvo u Evropkoj uniji", ističe ministar Crnadak.

Crnadak je crnogorskom kolegi čestitao na pozivu za člastvo u NATO, istakavši da BiH ostaje dio NATO programa i mirovnih misija, ali da po pitanju članstva u BiH još nema konsenzusa.

Za Igora Lukšića člastvo u NATO-u i Evropskoj uniji je nerazdvojiv proces.

"Duboko smo uvjereni, zbog kompaktibilnosti ta dva procesa, da bez punopravnog članstva u NATO neće doći ni do članstva u Evropskoj uniji", kaže Lukšić.

Osim što tvrdi da članstvo Crne Gore u NATO-u predstavlja garant stabilnosti u regiji Lukšić smatra i da njegovu zemlju očekuje ubrzan ekonomski razvoj, jer članstvo u NATO znači nove strane investicije.

Pitali smo ga kako će se članstvo Crne Gore u NATO savezu odraziti na ruske investicije.

"Ne mislim da bi nekim investitorima, pa ni onim koji dolaze iz Rusije, smetalo to što je zemlja postigla standard bezbjednosti", odgovara Lukšić.

Bez obzira što su stavovi nekih zemalja u regiji po pitanju NATO-a različiti Crnadak i Lukšić su istakli da je regionalna saradnja svih zemalja Zapadnog Balkana izuzetno važna.

Dobru saradnji BiH i Crne Gore potvrđuje nedavno potpisan Sporazum o granici između dvije zemlje, ali o načinu glasanja o tom Sporazumu u Predstavničkom vijeću raspituje se Tužilaštvo BiH koje od Kolegija vijeća traži da dostavi sav materijal vezan za glasanje.

Nezvanično saznajemo da je zbog usvajanja Sporazuma dosta nezadovoljnih u Federaciji BiH, te da su neki federalni poslanici bili pod pritiskom prilikom glasanja.

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog vijeća Mladen Bisić takođe sumnja da je zbog tih odnosa u Federaciji podignuta tužba pred Tužilaštvom BiH koje sada od Predstavničkog vijeća traži informacije.

"U svakom slučaju to treba ispitati i sve relevantne informacije dostaviti i Tužilaštvu ali i javnosti", ističe Bosić.

Podsjećamo prilikom glasanja o Sporazumu o granici između BiH i Crne Gore navodno se pokavario sistem za elektronsko glasanje pa su se poslanici, u skladu sa poslovnikom, izjašnjavali dizanjem ruku.

BN TV

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

E

09.12.2015 18:52

NE MOZE U NATO - PRVO NEK NAM VRATE NAS IZLAZ NA MORE ;TO JE PRIORITET !

ODGOVORITE
Name

gnjurac

09.12.2015 19:33

Samo što nisu. Požuri brzo da se prvi okupa.

Name

ma

09.12.2015 20:18

Bosna se svakako cijepa uzduž i poprijeko . Danas je Bakir pristao u Briselu na navodno riješenje hrvatskog pitanja , što znači treći entitet .

ODGOVORITE