Избјеглица са улице дијели хиљаде долара

Слика тридесетрогодишњег избеглице из Сирије како са дететом у наручју продаје оловке на улицама Бејрута постала је вирална пре неколико месеци. Сада има "срећан крај", уз Тwиттер кампању Абдул Халим ал-Атар постао неко ко донира новац.

Свијет 06.12.2015 | 20:00
Избјеглица са улице дијели хиљаде долара

У бајковитом развоју приче "од улице до бизнисмена", Абдул Халим ал-Атар је добио више од 190.000 $ (175.000 €) краду-фундингом (цроwд-фундинг, кампања на друштвеним мрежама у сакупљању малих донација) и отворио три своја посла, па сада може да новцем помаже друге избеглице из Сирије.

Кампања #буyпенс на Тwиттеру се захуктала летос, када је на тој друштвеној мрежи осванула дирљива слика једног корисника. На фотографији је био Абдул, како са уснулим дететом у наручју нуди возачима аутомобила да купе хемијске оловке на улицама Бејрута у Либану, јавља РТ.

Кампања је убрзо том Палестинцу променила живот, али не само њему.

Са делом од скупљених 190.000 $ (папе му још стижу из Дубаија а 20.000$ је отишло за провизије ПаyПалу и Индиегогоу), отворио је три своја посла: пекару, мали ресторан и киоск са ћевапима. Запослио је 16 несрећника као што је био сам, сиријских избеглица.

Не само да је помогао њима, већ је успео да пошаље чак 25.000 $ породици и пријатељима у Сирију.

Ал-Атар се не жали што није добио све што су му дирнути људи широм света послали, каже АП-у да послови иду добро, да му дете иде поново иде у школу након трогодишњег одсуства, и да се осећа као неко кога (поново) поштују.

Дуг је пут довде прешао ал-Атар, у Либан је стигао из Јармука, палестинског избегличког кампа јужно од Дамаска (који је сада уништен ратом), а сада му је Бејрут нови дом. Иако из Сирије, као Палестинац није могао да постане сиријски држављанин, тако да сада живи свој други живот.

 

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Сноуден

06.12.2015 20:14

Цудни су зивотни путеви господњи.....Бог све види...

ОДГОВОРИТЕ
Name

спартак

06.12.2015 20:35

Ниста овдје није цудно.. Оставили момци своју земљу да им исламисти врсљају по двористи, док храбре дјевојке Сирије су на првој линији фронта. Исламизација Европе је готова ствар назалост..Вецина избјеглица има ајфоне И просјек новца који носе је 10.000 долара..Па ви размислите добро .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Михаило Микић

06.12.2015 22:27

Спартак, давно сам у својим коментарима писао о открићу аустријске полиције да тајни владари из сенке финансирају избјеглице, али нашим необавештеном СРБима који су слепи поред очију и глуви поред ушију, који продају СРБство: Вјеру, Образ и ОТОЧЕСТВО У безцење због њихове покварености не верди говорити о тој истини!

Name

Исправак кривог навода

07.12.2015 11:12

Сирија се празни да сутра не би било ометања енергетским коридорима ка Европи. Гаса има у Ираку довољно за цијелу Европу и ако Руси не стигну до Раке прије Американаца бице у великом проблему због немогуцности продаје гаса