Izbjeglica sa ulice dijeli hiljade dolara

Slika tridesetrogodišnjeg izbeglice iz Sirije kako sa detetom u naručju prodaje olovke na ulicama Bejruta postala je viralna pre nekoliko meseci. Sada ima "srećan kraj", uz Twitter kampanju Abdul Halim al-Atar postao neko ko donira novac.

Svijet 06.12.2015 | 20:00
Izbjeglica sa ulice dijeli hiljade dolara

U bajkovitom razvoju priče "od ulice do biznismena", Abdul Halim al-Atar je dobio više od 190.000 $ (175.000 €) kradu-fundingom (crowd-funding, kampanja na društvenim mrežama u sakupljanju malih donacija) i otvorio tri svoja posla, pa sada može da novcem pomaže druge izbeglice iz Sirije.

Kampanja #buypens na Twitteru se zahuktala letos, kada je na toj društvenoj mreži osvanula dirljiva slika jednog korisnika. Na fotografiji je bio Abdul, kako sa usnulim detetom u naručju nudi vozačima automobila da kupe hemijske olovke na ulicama Bejruta u Libanu, javlja RT.

Kampanja je ubrzo tom Palestincu promenila život, ali ne samo njemu.

Sa delom od skupljenih 190.000 $ (pape mu još stižu iz Dubaija a 20.000$ je otišlo za provizije PayPalu i Indiegogou), otvorio je tri svoja posla: pekaru, mali restoran i kiosk sa ćevapima. Zaposlio je 16 nesrećnika kao što je bio sam, sirijskih izbeglica.

Ne samo da je pomogao njima, već je uspeo da pošalje čak 25.000 $ porodici i prijateljima u Siriju.

Al-Atar se ne žali što nije dobio sve što su mu dirnuti ljudi širom sveta poslali, kaže AP-u da poslovi idu dobro, da mu dete ide ponovo ide u školu nakon trogodišnjeg odsustva, i da se oseća kao neko koga (ponovo) poštuju.

Dug je put dovde prešao al-Atar, u Liban je stigao iz Jarmuka, palestinskog izbegličkog kampa južno od Damaska (koji je sada uništen ratom), a sada mu je Bejrut novi dom. Iako iz Sirije, kao Palestinac nije mogao da postane sirijski državljanin, tako da sada živi svoj drugi život.

 

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Snouden

06.12.2015 20:14

Cudni su zivotni putevi gospodnji.....Bog sve vidi...

ODGOVORITE
Name

spartak

06.12.2015 20:35

Nista ovdje nije cudno.. Ostavili momci svoju zemlju da im islamisti vrsljaju po dvoristi, dok hrabre djevojke Sirije su na prvoj liniji fronta. Islamizacija Evrope je gotova stvar nazalost..Vecina izbjeglica ima ajfone I prosjek novca koji nose je 10.000 dolara..Pa vi razmislite dobro .

ODGOVORITE
Name

Михаило Микић

06.12.2015 22:27

Спартак, давно сам у својим коментарима писао о открићу аустријске полиције да тајни владари из сенке финансирају избјеглице, али нашим необавештеном СРБима који су слепи поред очију и глуви поред ушију, који продају СРБство: Вјеру, Образ и ОТОЧЕСТВО У безцење због њихове покварености не верди говорити о тој истини!

Name

Ispravak krivog navoda

07.12.2015 11:12

Sirija se prazni da sutra ne bi bilo ometanja energetskim koridorima ka Evropi. Gasa ima u Iraku dovoljno za cijelu Evropu i ako Rusi ne stignu do Rake prije Amerikanaca bice u velikom problemu zbog nemogucnosti prodaje gasa