Постигнут договор о рјешењу политичке кризе

Зараћене либијске фракције које су се састале у Тунису саопштиле су данас да су постигле договор који би требало да одобре њихови парламенти о окончању политичке кризе која потреса Либију од свргавања Моамера Гадафија.

Свијет 06.12.2015 | 18:00
Постигнут договор о рјешењу политичке кризе

"Ово је историјски моменат који су Либијци чекали, који су Арапи чекали као и читав свијет", рекао је високи званичник Генералног националног конгреса (ГНЦ) са сједиштем у Триполију, Авад Мохамед Абдул-Садик.

Он је позвао Либијце да подрже, како је рекао, "историјску шансу".

"Ако ово рјешење добије праву подршку Либије - народа и институција - ми ћемо сигурно за не више од двије седмице или мјесец дана доћи до рјешења политичке кризе", рекао је Абдул-Садик на прес конференцији, преноси АФП.

На основу постигнутог договора биће формирано ново представничко тијело које ће изабрати комитет задужен да именује премијера у року од 15 дана, док ће други комитет ревидирати устав Либије, рекла је за АФП званичница делегације ГНЦ-а.

Либија је запала у хаос након октобра 2011. када је свргнут и убијен дугогодишњи диктатор Гадафи, а за власт се боре двије ривалске владе и оружане фракције, подсјећа АФП.

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

?

06.12.2015 17:40

Дај бозе али сумњам"ако се ту умијесају странци као код нас, нема ту мира.

ОДГОВОРИТЕ
Name

xy

06.12.2015 17:49

Гадафија је Америка прогласила диктатором. Који диктатор даје стипендије народу за школовање. Боже дај нам диктатора као што је био Гадафи, који је дијелио станове младим брачним паровима, стипендије за школовање и многе друге субвенције о којима ми можемо да сањамо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

!

06.12.2015 20:42

Нема висе старе Либије

Name

Михаило Микић

06.12.2015 23:24

Зато су Гадафија непријатељи Либије и свргли и на грозан начин убили уз помоћ домаћих издајника. Зато грађане Либије нетреба жалити. Што су тражили то су они и добили исто као Југословени и грађани бившег Совјетског Савеза!