Postignut dogovor o rješenju političke krize

Zaraćene libijske frakcije koje su se sastale u Tunisu saopštile su danas da su postigle dogovor koji bi trebalo da odobre njihovi parlamenti o okončanju političke krize koja potresa Libiju od svrgavanja Moamera Gadafija.

Svijet 06.12.2015 | 18:00
Postignut dogovor o rješenju političke krize

"Ovo je istorijski momenat koji su Libijci čekali, koji su Arapi čekali kao i čitav svijet", rekao je visoki zvaničnik Generalnog nacionalnog kongresa (GNC) sa sjedištem u Tripoliju, Avad Mohamed Abdul-Sadik.

On je pozvao Libijce da podrže, kako je rekao, "istorijsku šansu".

"Ako ovo rješenje dobije pravu podršku Libije - naroda i institucija - mi ćemo sigurno za ne više od dvije sedmice ili mjesec dana doći do rješenja političke krize", rekao je Abdul-Sadik na pres konferenciji, prenosi AFP.

Na osnovu postignutog dogovora biće formirano novo predstavničko tijelo koje će izabrati komitet zadužen da imenuje premijera u roku od 15 dana, dok će drugi komitet revidirati ustav Libije, rekla je za AFP zvaničnica delegacije GNC-a.

Libija je zapala u haos nakon oktobra 2011. kada je svrgnut i ubijen dugogodišnji diktator Gadafi, a za vlast se bore dvije rivalske vlade i oružane frakcije, podsjeća AFP.

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

?

06.12.2015 17:40

Daj boze ali sumnjam"ako se tu umijesaju stranci kao kod nas, nema tu mira.

ODGOVORITE
Name

xy

06.12.2015 17:49

Gadafija je Amerika proglasila diktatorom. Koji diktator daje stipendije narodu za školovanje. Bože daj nam diktatora kao što je bio Gadafi, koji je dijelio stanove mladim bračnim parovima, stipendije za školovanje i mnoge druge subvencije o kojima mi možemo da sanjamo.

ODGOVORITE
Name

!

06.12.2015 20:42

Nema vise stare Libije

Name

Михаило Микић

06.12.2015 23:24

Зато су Гадафија непријатељи Либије и свргли и на грозан начин убили уз помоћ домаћих издајника. Зато грађане Либије нетреба жалити. Што су тражили то су они и добили исто као Југословени и грађани бившег Совјетског Савеза!