кКлико треба да прође од вечере до одласка у кревет

Одлазак у кревет пуног стомака никако није добра одлука и свакако би требало да се мало стрпите док не одете у 'хоризонталу' након јела.

Здравље 05.12.2015 | 22:17
кКлико треба да прође од вечере до одласка у кревет

Одлазак на спавање одмах после вечере повећава ризик од можданог удара за чак 66 одсто и зато се одлазак на спавање препоручује најмање сат времена након вечере, резултат је истраживања стручњака с Медицинског факултета у Јонини у Грчкој.

Стручњаци су проучавали око 500 особа, од којих је пола имало мождани удар, а друга половина акутни коронарни синдром (чести облик срчаних болести са смањеним дотоком крви у срце због зачепљених артерија).

Испитанике су поделили у две групе - оне који су сачекали 60 до 70 минута после вечере пре него што су отишли на спавање, и оне који су одмах отишли на спавање.

Чланови друге групе имали су 66 одсто веће шансе да доживе мождани удар, док су особе које су сачекале између 70 и 120 минута биле 76 одсто заштићеније.

Осим тога, одлазак на спавање барем сат после вечере смањује ризик од акутног коронарног синдрома.

Рефлукс је, такође, једна од посљедица сувише брзог одласка у кревет након јела. У лежећем положају се погоршава ситуација у којој се трбушна киселина враћа у грло, а дугорочна последица је оштећење једњака.

Подригивање због раног одласка у кревет настаје због тегоба с варењем које организам има у лежећем, опуштеном положају.

Б 92

Коментари / 0

Оставите коментар