Вишеград: "Тристаћ" крстари као некад

Један стари "фијат 1300" недавно побрао велике симпатије становника Вишеграда. Браћа Бранислав и Марко Андрић извукли су га из гараже после више од десет година и средили га.

Република Српска 05.12.2015 | 21:49
Вишеград: "Тристаћ" крстари као некад

Ових дана на улицама Вишеграда грађанима пажњу привлачи стари "Заставин" аутомобил "фијат 1300" познатији као "тристаћ", понос некадашње аутомобилске индустрије.

Елегантан, беле боје, овај аутомобил власништво је браће Бранислава и Марка Андрића који кажу да је у њиховој гаражи био више од десет година. Недавно су га извукли напоље и он је упалио.

"Изненадили смо се кад смо видели да још добро ради и одлучили да му вратимо стари сјај, јер му је страдала лимарија, док су мотор и други оригинални делови остали у функцији", каже Марко и додаје да су у овај аутомобил уложили око 2.500 марака.

Његов брат Бранислав прича да је "тристаћ" купио њихов сада покојни отац Љупко 1979. године на "Заставином" продајном салону у Сенти и да га је једно време користио као такси, док је у то доба осталих 40 вишеградских таксиста користила старе типове аутомобила.

- "Тристаћ" је плаћен тадашњих 2,5 милиона динара, а у њему се осамдесетих година прошлог века налазио и портабл-телевизор, па су таксисти на штанду испред хотела "Вишеград" увече у њему гледали преносе утакмица - присећа се Бранислав.

Браћа Андрић кажу да је овај аутомобил у свом веку доживео неколико невоља, па је тако приликом једне поплаве реке Рзав био скроз у води у гаражи.

"У близини објекта ХЕ "Вишеград", 1994. године за време рата, погодила га је граната испаљена са непријатељских положаја, али срећом, разнела му је само кров", причају Андрићи.

АТРАКЦИЈА

Наш аутомобил привлачи пажњу и многобројних туриста који долазе у Вишеград, па је овај олдтајмер постао нека врста туристичке атракције - каже Бранислав и додаје да до сада нису учествовали на изложбама старих аутомобила, али ће то сигурно урадити следеће године у Крагујевцу.

"За пет година "тристаћ" ће добити трајну регистрацију чиме ће му се повећати и вредност", закључују браћа Андрић.

(Вечерње новости)

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

...

05.12.2015 15:42

...Браниславу и Марку зеља је , дата' , па оспособили старог Фиата.П је атракција сад за Висеград град...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Турчин

05.12.2015 16:02

Права је штета да аутор ових редова није пропратио своје писање са више фотографија овог возила - извана и изнутра

ОДГОВОРИТЕ
Name

Свака цаст

05.12.2015 16:28

Ал је леееееп,браво момци!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Фиат 1500

05.12.2015 16:48

Сретна вожња и у овом вијеку момци! Што се тиче недостатка слика, није ни важно. Ко га зна, зна. Да је више слика, више би било носталгије и бола за старим добрим временима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Турчин

05.12.2015 16:59

Па наравно да знамо како изгледа оригинални тристаћ, поента је да се види овај рестаурирани какав је сада након свега уложеног

Name

Сјецање

05.12.2015 16:57

Прича буди сјецања на Сплит и почетке седамдесетих, када сам ово возило купио у Сомбору и довезао га у Сплит.То је тада било врло атрактивно ауто, возили су га дирекори фирми, милиција и ето ја, обицни али допбро плацени радник тадашње државе. Ја сам бар тада могао купити ново ауто из продавнице, а моја дјеца не могу ни до солидног половњака у ово вријеме.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мостарац

06.12.2015 07:44

Ко ли је заплакао за њим??

ОДГОВОРИТЕ
Name

велес

06.12.2015 11:45

Кад осјетиш завист , то је Бог на тебе гњеван - каже Андрић !