Višegrad: "Tristać" krstari kao nekad

Jedan stari "fijat 1300" nedavno pobrao velike simpatije stanovnika Višegrada. Braća Branislav i Marko Andrić izvukli su ga iz garaže posle više od deset godina i sredili ga.

Republika Srpska 05.12.2015 | 21:49
Višegrad: "Tristać" krstari kao nekad

Ovih dana na ulicama Višegrada građanima pažnju privlači stari "Zastavin" automobil "fijat 1300" poznatiji kao "tristać", ponos nekadašnje automobilske industrije.

Elegantan, bele boje, ovaj automobil vlasništvo je braće Branislava i Marka Andrića koji kažu da je u njihovoj garaži bio više od deset godina. Nedavno su ga izvukli napolje i on je upalio.

"Iznenadili smo se kad smo videli da još dobro radi i odlučili da mu vratimo stari sjaj, jer mu je stradala limarija, dok su motor i drugi originalni delovi ostali u funkciji", kaže Marko i dodaje da su u ovaj automobil uložili oko 2.500 maraka.

Njegov brat Branislav priča da je "tristać" kupio njihov sada pokojni otac Ljupko 1979. godine na "Zastavinom" prodajnom salonu u Senti i da ga je jedno vreme koristio kao taksi, dok je u to doba ostalih 40 višegradskih taksista koristila stare tipove automobila.

- "Tristać" je plaćen tadašnjih 2,5 miliona dinara, a u njemu se osamdesetih godina prošlog veka nalazio i portabl-televizor, pa su taksisti na štandu ispred hotela "Višegrad" uveče u njemu gledali prenose utakmica - priseća se Branislav.

Braća Andrić kažu da je ovaj automobil u svom veku doživeo nekoliko nevolja, pa je tako prilikom jedne poplave reke Rzav bio skroz u vodi u garaži.

"U blizini objekta HE "Višegrad", 1994. godine za vreme rata, pogodila ga je granata ispaljena sa neprijateljskih položaja, ali srećom, raznela mu je samo krov", pričaju Andrići.

ATRAKCIJA

Naš automobil privlači pažnju i mnogobrojnih turista koji dolaze u Višegrad, pa je ovaj oldtajmer postao neka vrsta turističke atrakcije - kaže Branislav i dodaje da do sada nisu učestvovali na izložbama starih automobila, ali će to sigurno uraditi sledeće godine u Kragujevcu.

"Za pet godina "tristać" će dobiti trajnu registraciju čime će mu se povećati i vrednost", zaključuju braća Andrić.

(Večernje novosti)

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

...

05.12.2015 15:42

...Branislavu i Marku zelja je , data' , pa osposobili starog Fiata.P je atrakcija sad za Visegrad grad...

ODGOVORITE
Name

Turčin

05.12.2015 16:02

Prava je šteta da autor ovih redova nije propratio svoje pisanje sa više fotografija ovog vozila - izvana i iznutra

ODGOVORITE
Name

Svaka cast

05.12.2015 16:28

Al je leeeeep,bravo momci!

ODGOVORITE
Name

Fiat 1500

05.12.2015 16:48

Sretna vožnja i u ovom vijeku momci! Što se tiče nedostatka slika, nije ni važno. Ko ga zna, zna. Da je više slika, više bi bilo nostalgije i bola za starim dobrim vremenima.

ODGOVORITE
Name

Turčin

05.12.2015 16:59

Pa naravno da znamo kako izgleda originalni tristać, poenta je da se vidi ovaj restaurirani kakav je sada nakon svega uloženog

Name

Sjecanje

05.12.2015 16:57

Priča budi sjecanja na Split i početke sedamdesetih, kada sam ovo vozilo kupio u Somboru i dovezao ga u Split.To je tada bilo vrlo atraktivno auto, vozili su ga direkori firmi, milicija i eto ja, obicni ali dopbro placeni radnik tadašnje države. Ja sam bar tada mogao kupiti novo auto iz prodavnice, a moja djeca ne mogu ni do solidnog polovnjaka u ovo vrijeme.

ODGOVORITE
Name

Mostarac

06.12.2015 07:44

Ko li je zaplakao za njim??

ODGOVORITE
Name

veles

06.12.2015 11:45

Kad osjetiš zavist , to je Bog na tebe gnjevan - kaže Andrić !