"Другачији начин практиковања ислама узео маха у БиХ"

Предсједник СП-а Петар Ђокић рекао је да је у БиХ 2009. године било 60.000 људи који су прешли на другачији начин практиковања ислама од традиционалног из кога се развијају ћелије тероризма, а да их сада има још више.

Босна и Херцеговина 04.12.2015 | 08:45
"Другачији начин практиковања ислама узео маха у БиХ"

Ђокић каже да је велики број Бошњака забринут због таквог начина практиковања вјере, али да се због страха или других разлога отворено не боре против тога.

"Они имају страх од тога, као што га имају и хришћани, јер се из таквог облика практиковања ислама развијају ћелије тероризма какве су дјеловале у Паризу или на неким другим мјестима", рекао је Ђокић синоћ за телевизију "К3".

Он каже да је због таквог односа према исламу "дошло до појава какве су се десиле у Зворнику, те на подручју Зеничко-добојског кантона у Федерацији БиХ".

Ђокић напомиње да су ове терористичке ћелије настале током рата доласком добровољаца из исламског свијета, који се нису борили за БиХ, него у име Алаха за ислам новог типа.

"Дошли су говорећи или показујући да муслимани у БиХ нису били довољно вјерни и да им треба развити неки други однос према исламу", рекао је Ђокић.

Он је навео да су се ти људи наметнули на овом простору и да сада представљају видљиве групације у БиХ, додајући да је то безбједносно, али и друштвено питање.

Ђокић каже да је чудно што поједини лидери политичких партија у Федерацији БиХ, нарочито они који су током рата били укључени у долазак људи из исламског свијета и слање оружја у БиХ, нису одлучно осудили такав начин практиковања вјере, па чак и када су се десили терористички напади.

Упркос томе, навео је Ђокић, многи бошњачки интелектуалци устали су у заштиту традиционалног начина поимања ислама.

"Међутим, том питању треба посветити већу пажњу од оне коју му данас посвећујемо тиме што га критикујемо и имамо страх од њега", рекао је Ђокић.

Он сматра да треба видјети како се такве групације могу пратити, остварити контакт са њима, као и како је могуће са таквима људима живјети на неком простору, а да се они не претворе у нешто што ће све угрозити због другачијег погледа на Ислам од традиционалног.