Анализа - Пројекат "Моћни 76ерси": Дјело генија или понижење кошарке?!

Трећу годину у низу Филаделфија 76ерси "танкују" сезону, свесно бележе лоше резултате како би на следећем Драфту имали највишег могућег пика, а онда када напуне тим суперталентима да крену да доминирају НБА лигом.

Кошарка 07.12.2015 | 23:30
Анализа - Пројекат "Моћни 76ерси": Дјело генија или понижење кошарке?!

Трећу годину у низу навијачи Сиксерса су осуђени да гледају поразе свог тима, који чине махом рукији, млади и незрели играчи.

Очекивало се бар да ће неки од њих, рецимо они који су бирани са високих драфт позиција, својим вансеријским талентом донети какву-такву утеху, али ни то не успевају да понуде.

Пре неколико дана Сиксерси су забележили прву победу у сезони, после 18 узастопних пораза, 28 у низу рачунајући и претходну. То је на друштвеним мрежама изазвало лавину ироничних и саркастичних коментара, а све се своди на један: "Пројекат је успео".

Најфасцинантнији спортски пројекат у историји почео је 14. маја 2013. године, када је генеални менаџер тима постао Сем Хинки. Он је мозак операције чији је циљ да окупи тим пун талентованих играча који би потом доминирали НБА лигом неколико година.

Било којим спортом да се бавите ваш циљ је да побеђујете, освајате титуле, осим у Филаделфији, ту се славе порази, бар код челника тима. Да ли је овај план генијалан, или је Хинки у великој заблуди?

"Ово је један од најпатетичнијих догађаја у историји америчког спорта", сматра навијач Сиксерса, вероватно један од оних који са папирним кесама на глави долазе да гледају поразе свог тима.

Прошле године Сиксерси, један од НБА великана, оборио је рекорд са 26 узастопних пораза у сезони. Недуго потом тим је трејдовао свог најбољег играча, Мајкла Картер-Вилијамса, најбољег рукија 2014.

И то је Хинки објаснио као делом плана. Губи много, да би касније доминирао. За сада му иде добро. Сиксерси губе, много.

"Као да вам киша капље на чело, а не постоји место где бисте могли да се сакријете", рекао је тренер Филе Брет Браун.

Нема сумње, има логике у томе што раде, такав је систем у НБА. Најгори тим има највеће шансе да добије првог пика, мада се то ретко дешава у пракси, али други, трећи, четврти су скоро сигурни.

Тако су Сиксерси довели Нерленса Ноела, Џалила Окафора и Џоела Ембида. Проблем је што прва двојица тешко могу да успоставе међусобну сарадњу на паркету, а трећи већ другу сезону се опоравља од повреде.

"Покушавамо да изградимо нешто велико", рекао је Хинки који се одмах по доласку у Филаделфију решио најбољег играча Џруа Холидеја, и тим је одмах почео да личи на оно што је он планирао – дно.

То су одмах искористили за високе пикове, те изабрали Ембида и Дарија Шарића. Али, талентовани центар је доживео тешку повреду, а Хрват одлучио да остане у Европи, па су остали без њихове помоћи у "пакленом плану" да завладају НБА лигом.

Наставили су да губе мечеве, али и навијаче на трибинама. Тако су протеклог пролећа довели још једног талентованог центра, Џалила Окафора. С њим су коначно добили играча који је способан да направи разлику на терену, али опет, једна ласта не чини пролеће.

Трећу сезону Сиксерси су почели горе него икад. Било им је потребно 19 мечева да коначно стигну до тријумфа, против другог најгорег тима лиге Лејкерса. Једино што их не држи толико много на насловним странама је доминација Голден Стејт Вориорса, па колико-толико могу на миру да наставе са својим планом.

"План је превара", сматра један новинар из Филаделфије.

Сиксерси ће и ове сезоне опет добити вероватно мање од четвртине утакмица, па многи полако почињу да губе веру у Хинкијево чедо. Навијачи то почињу и да исмевају, навијају да тим изгуби.

Драфт је увек био лутрија, никад не знаш шта ћеш да извучеш, да ли ће први пик бити Кваме Браун или ћеш са седмог места "покупити" Стефена Карија.

За сада, ниједан играч Сиксерса не делује као будући суперстар у Каријевом рангу. А то је био Хинкијев циљ. То се пре свега очекује од Ембида, али он није постао ни руки, а пролази друга сезона како је драфтован.

Док Минесота има Кевина Гарнета и Тејшона Принса да као ментори усмеравају своје младе звезде Карл-Ентонија Таунса, Ендруа Вигинса и Зака Лавина, Сиксерси немају ниједног играча с таквом улогом.

"Сем Хинки је највећи преварант кога сам видео током своких 40 година у спортском новинарство. Он је шарлатан", тврди радио водитељ из Филаделфије Анђело Каталди.

Како онда очекују од толико "клинаца" да постану доминантни у лиги у којој је искуство једнако важно као и квалитет?

Управо се тога већина и плаши, да ће сав тај "суви" таленат који Фила доведе из НЦАА лиге пропасти без квалитетног узора и због масовних пораза.

"Они су бактерија која прети да изједе колективно самопоштовање у НБА лиги. Можда ће једног дана бити тим вредан гледања, али ће то бити резултат најгротескнијег примера цинизма који је НБА икад видела", пишу амерички магазини СЛАМ и Деадспин.

Уз све ово отвара се још једно важно питање, како је Хинки сигуран да ће сваки играч кога доведе, а на кога се тим ослања, изабрати да након истека руки уговора остане у Филаделфији, уместо да оде у неки конкурентнији тим.

Такав пример смо имали претпрошлог лета када је Грег Монро одлучио да након руки уговора као ограничен слободан агент прихвати само изједначен једногодишњи, а онда је претходног као слободан играч напустио Детроит и прешао у Милвоки.

Тренутно, то би могао да у Филаделфији учини Нерленс Ноел, да следећег лета продужи уговор на само једну сезону, па 2017. напусти Сиксерсе. Он наравно није једини пример који би то могао да учини и у потпуности разори Хинкијев план скупљања суперстарова међу Сиксерсима.

"Ако ове године све прође горе него што је планирано, то би коначно могло да створи неке пукотине", сматра НБА новинар Зек Лов.

"Ако се будемо мучили до краја сезоне, важно је да останемо позитивни, наставимо да се боримо као тим. То бар ја планирам да урадим", није обесхрабрен руки Џалил Окафор, велика Хинкијева нада.

ОК, план је ексцентричан, неморалан, понижавајући и језив за истинске љубитеље НБА лиге. Али можда ћемо за неколико година се дивити доминацији Филаделфија 76ерса као сада Голден Стејт Вориорсима.

"У Хинкија ми верујемо", постала је интерна шала навијача Сиксерса током ове две и по године.

Следећег лета ће у "селери кепу" имати 41-55 милиона долара, па ће чак моћи да понуде уговор Кевину Дуренту. Можда је и то део Хинкијевог плана.

До тада, јавност ће наставити да исмева Хинкија и његове пулене, који ако оману, представљаће највећу мрљу у историји не само НБА лиге, већ и кошарке.

Једина позитивна ствар коју би то могло да донесе је маргинализација процеса "танковања".

До тада – "живели порази" – клицаће у граду "братске љубави".

Коментари / 0

Оставите коментар