Буџет институција БиХ за 2016. је 1,7 милијарди

Савјет министара БиХ утврдио је данас у Сарајеву Нацрт буџета институција БиХ и међународних обавеза БиХ за наредну годину у износу 1.720.637.818 КМ, изјавио је министар финансија и трезора Вјекослав Беванда.

Босна и Херцеговина 03.12.2015 | 12:38
Буџет институција БиХ за 2016. је 1,7 милијарди

Беванда је прецизирао да је за сервисирање спољног дуга намијењено 770.637.818 КМ, а за укупне расходе институција БиХ 950 милиона КМ, што је горња граница коју је утврдио Фискални савјет.

Он је навео да је усаглашавању буџета претходио мукотрпан посао уважавања свих буџетских корисника.

"Сама чињеница да смо то донијели једногласно говори да су сви схватили озбиљност ситуације, одређена ограничења и да смо се држали реалних захтјева", рекао је Беванда новинарима у Сарајеву.

Он је истакао да је основни приоритет био да се не угрози ниједна институција БиХ на европском путу земље, тако да су додатна средства одобравана у том суженом капацитету свим институцијама које раде на тим активностима - Дирекцији за европске интеграције, тијелима за акредитацију и осталима.

"У односу на прошлу годину повећане су ставке Министарству цивилних послова за издвајања за спорт и културу, јер знамо да је у том сегменту тешка ситуација", рекао је Беванда.

Министар финансија БиХ истакао је да не треба да збуњује податак о броју запослених у институцијама БиХ јер се он односи на запошљавање кадета који су прошли обуке у Граничној полицији, Агенцији за истраге и заштиту и другим агенцијама, за шта су обезбијеђена средства у буџету.

"Укинули смо текућу резерву за предсједавајућег Савјета министара и двојицу његових замјеника", навео је Беванда.

Према његовим ријечима, остављена је врло мала текућа резерва да би се обезбиједила средства за неке неопходне активности, при чему је вођено рачуна о озбиљности кандидовања захтјева.

"Остаје проблем техничке природе с обзиром на то да Управни одбор /УО/ није усвојио буџет Управе за индиректно опорезивање /УИО/ БиХ јер није било сагласности", додао је Беванда.

Наводећи да је заказао хитну сједницу УО УИО, Беванда је рекао да је Савјет министара у нацрт буџета инкорпорирао цифру која је достављена УО.

Беванда је изразио задовољство што је ово први буџет који је у Савјету министара у посљедње три године усвојен једногласно и подсјетио да ће он бити достављен у даљу процедуру Предсједништву БиХ, које је званични предлагач буџета.

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

радник

03.12.2015 12:44

Буџет БиХ 1.7 миљарди. Буџет Фед БиХ 2 милијарде. Буџет РС 2 милијарде. То све заједно 5.7 милијарди. Па то не би скупила Америка.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре радник

03.12.2015 13:14

То имају три кварта Берлину.

Name

адвокат

03.12.2015 14:20

Да паметњаковићу, али БиХ није кварт Берлина.

Name

Драган

03.12.2015 14:03

Ето за шта служе институције и држава. Само узимају, нема одговорности и обавеза за њих.

ОДГОВОРИТЕ