Направљен материјал тврђи и од дијаманта!

Истраживачи су открили нови облик угљеничне структуре, назван "Q-царбон", који је тврђи од дијаманата и може да се произведе на собној температури и притиску.

Информационе технологије 02.12.2015 | 14:00
Направљен материјал тврђи и од дијаманта!

Тим научника са Универзитета Северна Каролина развио је нови облик чврстог угљеника који се разликује од познатих графитних и дијамантских структура. Истраживачи сматрају да је мало вероватно да се такав материјал пронађе у природи, сем можда у језгрима неких планета.

Уместо тога, прави се у лабораторији. Да би успели у томе, научници површину попут стакла премазују аморфним угљеником, који у суштини чине раштркани атоми угљеника који још нису повезани заједно у кристалну структуру попут дијаманта.

Онда на сцену ступа „тајни састојак“. Научници испаљују ласерски сноп пулсевима сваких 200 наносекунди. Читав процес изазива рапидно загревање (на 3.727 степени Целзијуса) и хлађење аморфног угљеника.

Резултат је оно што је тим назвао "Q-царбон". У објављеном истраживању у Јоурнал оф Апплиед Пхyсицс, научници су објаснили да је нови материјал тврђи од дијаманта, светли када се загрева и феромагнетичан је.

Такође, прилагођавањем производне технике и мењањем фреквенције ласерских пулсева, може се такође створити и дијамантска структура на собној температури и притиску, што је до сада било незамисливо.

Ипак, постоје одређена ограничења и разлози зашто се "Q-царбон" неће скоро наћи на прстењу или врховима бушилица. Научници су до сада успевали да произведу тек фине слојеве овог материјала само 20 до 500 нанометара дебљине – око 100 пута тање од власи косе.

„Можемо да производимо 'Q-царбон' филмове и учимо о његовим особинама, али смо тек у раној фази разумевања како да манипулишемо њиме", рекао је Џеј Нарајан, вођа истраживања.

РТС

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

дијамант

04.12.2015 06:59

Ал га претјерасте још да вам човјек и поверује

ОДГОВОРИТЕ