Перу отвара национални парк

Више од једне деценије Филд музеј у Чикагу радио је са перуанском владом на стварању великог националног парка у Амазонији, захваљујући чему би ресурси и живи свет прашуме били заштићени од експлоатације и истребљења. Напор се најзад исплатио.

Путовања 30.11.2015 | 08:40
Перу отвара национални парк

Велики део планинског ланца Сјера дел Дивизор у Перуу недавно је добио статус националног парка.

Степен биодиверзитета у тој области вероватно никада неће бити познат, али су научници Филд музеја само у последњих 15 година пронашли 20 врста до сада невиђених биљака и животиња.

Ово подручје дом је различитих врста птица, сисара, водоземаца, реприла, инсеката и биљака, које неће више суочавати са опасностима које носи развој савремене индустрије, попут неконтролисане сече шума, експлоатације нафте, ископавања руда... Осим тога, подручје које насељава изоловано племе Исконауа коначно ће бити остављено на миру.

“Ово није дело једне особе, ово је последица удруженог рада неколико десетина организација у протеклих десет година – тако се планови у вези са очувањем спроводе у дело“, изјавила је Корин Врисендорп, еколог музеја и директор програма Анди-Амазонија.

Б 92

Коментари / 0

Оставите коментар