Peru otvara nacionalni park

Više od jedne decenije Fild muzej u Čikagu radio je sa peruanskom vladom na stvaranju velikog nacionalnog parka u Amazoniji, zahvaljujući čemu bi resursi i živi svet prašume bili zaštićeni od eksploatacije i istrebljenja. Napor se najzad isplatio.

Putovanja 30.11.2015 | 08:40
Peru otvara nacionalni park

Veliki deo planinskog lanca Sjera del Divizor u Peruu nedavno je dobio status nacionalnog parka.

Stepen biodiverziteta u toj oblasti verovatno nikada neće biti poznat, ali su naučnici Fild muzeja samo u poslednjih 15 godina pronašli 20 vrsta do sada neviđenih biljaka i životinja.

Ovo područje dom je različitih vrsta ptica, sisara, vodozemaca, reprila, insekata i biljaka, koje neće više suočavati sa opasnostima koje nosi razvoj savremene industrije, poput nekontrolisane seče šuma, eksploatacije nafte, iskopavanja ruda... Osim toga, područje koje naseljava izolovano pleme Iskonaua konačno će biti ostavljeno na miru.

“Ovo nije delo jedne osobe, ovo je posledica udruženog rada nekoliko desetina organizacija u proteklih deset godina – tako se planovi u vezi sa očuvanjem sprovode u delo“, izjavila je Korin Vrisendorp, ekolog muzeja i direktor programa Andi-Amazonija.

B 92

Komentari / 0

Ostavite komentar