Ово је најтоплија година икада

Просечна глобална температура 2015. године биће највиша од како се врше мерења, саопштила је Светска метеоролошка организација (WМО), а стручњаци упозоравају да су то "лоше вести за планету".

Занимљивости 26.11.2015 | 09:26
Ово је најтоплија година икада

Подаци закључно са крајем октобра показују да су овогодишње температуре "знатно изнад" било ког периода у претходној години.

Такво повећање температуре, истичу метеролози, резултат је комбинације јаког метеоролошког феномена Ел Ниња и глобалног загревања, пренео је ББЦ.

Уочи Конференције о глобалним климатским променама у Паризу, WМО је објавила оквирни извештај о климатским променама за ову годину.

"Све указује да ће 2015. бити најтоплија година од када се врше мерења са, такодје, највишом температуром површине океана. Највероватније ће бити прекорачен праг од једног степена Целсијуса. Све су то изузетно лоšе вијести за планету", казао је генерални секретар WМО Мајкл Џерод на конференцији за новинаре у Женеви.

WМО упозорава на енормни раст температуре на глобалном нивоу због комбинованих последица ефекта Ел Ниња и антропогених утицаја.

У петогодишњем извештају WМО наводи се да је период од 2011. до 2015. године било најтоплије раздобље на Земљи са бројним екстремним манифестацијама климатских промена.

"Емисију гасова стаклене баште који узрокују климатске промене је могуће контролисати. Имамо и знање и алате потребне за такву реакцију. Сада имамо избор, али неће га имати будуће генерације", поручио је Џерод и додао да се наставак глобалног загревања под утицајем феномена "Ел Нињо" очекује и наредне године.

Блиц

Коментари / 0

Оставите коментар