Ovo je najtoplija godina ikada

Prosečna globalna temperatura 2015. godine biće najviša od kako se vrše merenja, saopštila je Svetska meteorološka organizacija (WMO), a stručnjaci upozoravaju da su to "loše vesti za planetu".

Zanimljivosti 26.11.2015 | 09:26
Ovo je najtoplija godina ikada

Podaci zaključno sa krajem oktobra pokazuju da su ovogodišnje temperature "znatno iznad" bilo kog perioda u prethodnoj godini.

Takvo povećanje temperature, ističu meterolozi, rezultat je kombinacije jakog meteorološkog fenomena El Ninja i globalnog zagrevanja, preneo je BBC.

Uoči Konferencije o globalnim klimatskim promenama u Parizu, WMO je objavila okvirni izveštaj o klimatskim promenama za ovu godinu.

"Sve ukazuje da će 2015. biti najtoplija godina od kada se vrše merenja sa, takodje, najvišom temperaturom površine okeana. Najverovatnije će biti prekoračen prag od jednog stepena Celsijusa. Sve su to izuzetno loše vijesti za planetu", kazao je generalni sekretar WMO Majkl Džerod na konferenciji za novinare u Ženevi.

WMO upozorava na enormni rast temperature na globalnom nivou zbog kombinovanih posledica efekta El Ninja i antropogenih uticaja.

U petogodišnjem izveštaju WMO navodi se da je period od 2011. do 2015. godine bilo najtoplije razdoblje na Zemlji sa brojnim ekstremnim manifestacijama klimatskih promena.

"Emisiju gasova staklene bašte koji uzrokuju klimatske promene je moguće kontrolisati. Imamo i znanje i alate potrebne za takvu reakciju. Sada imamo izbor, ali neće ga imati buduće generacije", poručio je Džerod i dodao da se nastavak globalnog zagrevanja pod uticajem fenomena "El Ninjo" očekuje i naredne godine.

Blic

Komentari / 0

Ostavite komentar