"Абауд на потјерници, а нисмо знали да је у ЕУ"

Министар унутрашњих послова Француске Бернар Казнев рекао је да Француска није знала да је Абдулхамид Абауд у Европи, пре напада на Париз.

Свијет 19.11.2015 | 15:50
"Абауд на потјерници, а нисмо знали да је у ЕУ"

“Абауд је очигледно имао велику улогу у нападима. Истрага ће појаснити каква је улога тог терористе који је од 2014. године био у Сирији. Нисмо имали информације од европских земаља да би он могао да се врати у Европу. Само нам је 16. новембра прошле године речено да је он био у Грчкој“, рекао је Казнев.

Он је рекао и да је затражио ванредни састанак безбедносних служби о томе јер је Абауд био на међународној потерници пошто је осуђен на 20 година затвора у Белгији.

“Сви треба да схвате да је ургентно да се Европа организује, да брани себе од терористичких претњи. Разговараћу са министрима унутрашњих послова и правосуђа држава чланица Европске уније о томе. Треба увести јаче контроле граница, Француска је то тражила више од годину и по дана“, додао је Казнев.

Према његовим речима, Абделхамид Абауд је имао одређену улогу у четири од шест напада који су се догодили од пролећа ове године.

“Постојала је иста процедура, све је организовано споља и изведено од стране терориста из Европе, који су били у Сирији, прошли кроз кампове терориста, а после се вратили да би извршили нападе“, закључио је Казнев.

Извор: Б92