"Abaud na potjernici, a nismo znali da je u EU"

Ministar unutrašnjih poslova Francuske Bernar Kaznev rekao je da Francuska nije znala da je Abdulhamid Abaud u Evropi, pre napada na Pariz.

Svijet 19.11.2015 | 15:50
"Abaud na potjernici, a nismo znali da je u EU"

“Abaud je očigledno imao veliku ulogu u napadima. Istraga će pojasniti kakva je uloga tog teroriste koji je od 2014. godine bio u Siriji. Nismo imali informacije od evropskih zemalja da bi on mogao da se vrati u Evropu. Samo nam je 16. novembra prošle godine rečeno da je on bio u Grčkoj“, rekao je Kaznev.

On je rekao i da je zatražio vanredni sastanak bezbednosnih službi o tome jer je Abaud bio na međunarodnoj poternici pošto je osuđen na 20 godina zatvora u Belgiji.

“Svi treba da shvate da je urgentno da se Evropa organizuje, da brani sebe od terorističkih pretnji. Razgovaraću sa ministrima unutrašnjih poslova i pravosuđa država članica Evropske unije o tome. Treba uvesti jače kontrole granica, Francuska je to tražila više od godinu i po dana“, dodao je Kaznev.

Prema njegovim rečima, Abdelhamid Abaud je imao određenu ulogu u četiri od šest napada koji su se dogodili od proleća ove godine.

“Postojala je ista procedura, sve je organizovano spolja i izvedeno od strane terorista iz Evrope, koji su bili u Siriji, prošli kroz kampove terorista, a posle se vratili da bi izvršili napade“, zaključio je Kaznev.

Izvor: B92