Радишић тражи да му ИРБ врати паре!!!

Миле Радишић, који се налази у бјекству, упутио је званичан захтјев Инвестиционо-развојној банци Републике Српске да му врати 183 хиљада КМ којима је куповао и манипулисао акцијама „Медицинске електронике“ због чега је у маратонском судском процесу правоснажно осуђен на три године затвора, ексклузивно открива пословни портал ЦАПИТАЛ.ба

Република Српска 16.11.2015 | 22:59
Радишић тражи да му ИРБ врати паре!!!

Радишић је преко адвоката од ИРБ-а затражио поврат новца у укупном износу од 183.073,34 КМ који је уплаћен на рачун Акцијског фонда Републике Српске и Фонда за реституцију Републике Српске, приликом преузимања акција „Медицинске електронике“.

Радишић је због куповине и малверзације са акцијама заједно са тадашњим директором ИРБ-а Бојаном Голићем и двојицом службеника ИРБ-а правноснажно осуђен на робију, након чега је у марту ове године побјегао у Србију, али то га није спријечило да тражи новац од Републике Српске.

Директорица ИРБ-а Снежана Вујнић је већ неколико пута слала допис Правобранилаштву Републике Српске тражећи упуство шта да раде.

„Обзиром да је у правоснажно окончаном кривичном поступку вођеном поводом преузимања акција Правобранилаштво, као законски заступник Републике Српске, истакло имовинско-правни захтјев, те смо истом прослиједили предметни захтјев тражећи обавјештење. И након нашег ургирања у два наврата Правобранилаштво нас до данас није обавијестило у погледу даљег поступања“, наводи се у последњем допису директорице ИРБ-а упућено 02. септембра ове године Правобранилаштву Републике Српске, који је у посједу ЦАПИТАЛ-а.

Међутим, према нашим сазнањима Правобранилаштво је већ претходно одговорило ИРБ-у да није надлежно за овај случај.

Адвокат Драган Ступар који је поднио захтјев ИРБ-у, каже за ЦАПИТАЛ да Радишић није више његов клијент, али је потврдио тачност свих информација.

На питање како је могуће да лице које је правоснажно осуђено због манипулација акцијама и коме је у пресуди наведено да акције врати претходном власнику, односно ИРБ-у, може да тражи поврат новца, Ступар каже да то произилази из пресуде суда.

„Суд је пресудио да се уговор о купопродаји акција „Медицинске електронике“ раскида и да се оне врате претходном власнику. Ако се уговор раскида, онда држава не може узети и акције и новац. Суд није пресудио да су акције, као имовина, стечене кривичним дјелом и да му се одузимају“, тврди Ступар.

Уколико је тачно процјена Ступара, суд је заправо Радишићу учинио огромну услугу. Он ће добити назад новац за акције које данас не вриједе ништа, јер је „Медицинска електроника“ у стечају.

Подношење захтјева за поврат новца и да је законито, није праведно, а још мање морално од лица које се налази у бјексту више од осам мјесеци.

Радишић тражи поштовање закона од Републике Српске из које је побјегао за знатно теже кривично дјело, за што је требао одавно да буде иза решетака Казнено поправног завода на Туњицама.

Извор: Цапитал

Коментари / 18

Оставите коментар
Name

Алеx

16.11.2015 14:08

Браво Радисицу , трази и камате ! Овај народ је обицна сто*а и није ниста ни заслузио ! Правда за Радисица !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пере

16.11.2015 15:40

Браво Радисицу, покази да нам је РС једна обицна зајебанција у којој нико низаста не одговара. Нетребају нама други непријатељи од нас самих. У свијету се одговара и за не цињење и нерад а код нас мозе све.

Name

Драган

16.11.2015 15:47

Човјек славио српску Нову годину у ресторану Ада у БЛ. Ужива човјек уз Мирослава Илића, каква црна потјерница.

Name

ријец је ријец, али је кум кум.

16.11.2015 16:16

Потјерница јос није расписана?

Name

Леми Крадишић

16.11.2015 17:00

ПАРЕ 'ВАМО ! ! !

Name

Суперхик

16.11.2015 17:20

И овај је неки зесци легалиста ,ко И кум му ! Пркна латентна.

Name

Правник

16.11.2015 14:10

Радишић је у конкретном случају дјелимично у праву. Без обзира на то што је у бјекству, што је осуђен и што је проглашен криминалцем, њему је загарантовано имовинско право на поврат новца од акција. То ИРБ може да учини добровољно или принудно да Радишић тужи ИРБ и уз затезну камату тражи новац. Овдје је у конкретном случају спор око висине потраживања. Адвокат Радишића није у праву када тражи поврат цијелог уплаћеног износа јер је Радишић манипулисао вриједостима акција, употребљавао их да остварује дивиденду, те својом кривицом што је и доказано у пресуди Суда доприниео да акције изгубе на вриједности итд. Њему због употребе и пада вриједности акција којима је сам доприниео не припада цијели износ. ИРБ му не смије вратити новац док се не проведе судски поступак у којем ће се налазима и мишљењима вјештака економске струке утврдити стварни износ новца који треба да се врати Радишићу. Наравно то ће бити далеко мањи износ од траженог.

ОДГОВОРИТЕ
Name

цицимици

16.11.2015 16:29

Па драги Правниче о чему ти причаш. Са које си ти планете. Са сајта Бањалучке берзе види се да је у моменту куповине акција Медицинске електронике, губитак био изнад капитала а обавезе изнад имовине. О каквој дивиденди ти причаш? И у моменту куповине акција цијена је била превисока ма колико она износила.

Name

рибизла

16.11.2015 17:46

Пошто суд није досудио да тај новац буде криминалцу одузет а та сума није враћена одмах, сада Радишић има право и на камате а не само на дио новца како нам то објасни адвокат. И да га ухвате и да он служи досудјену му казну затвора, њему тај новац мора бити враћен јер суд није пресудио да му тај новац буде одузет. Није само судија Основног суда Бањалука погрешно пресудио него се Радишић још жалио и вишим инстанцама. То је то кривосудје Републике Српске. Медјутим Радишић неће ипак добити сву суму назад, свој дио добиће и онај ко је судијама наложио да се праве луде. А судије, пошто су послушале налог одозго, остати на тим радним мјестима и приматии даље баснословне плате. А Американци ће нам и даље причати приче о демократији. жА правда која се спомиње у прилогу је за будале.

Name

ДрАган

16.11.2015 14:36

Фин неки цовјек овај Радишиц мада ми се име не допада. Требало би запоцети са врацањем отетог и украденог богатства од овог народа напаценог. Ста мислис о томе Миле Радисицу?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сојиц

16.11.2015 15:02

Е неце да мозе г Миле неце да м о з е.

ОДГОВОРИТЕ
Name

А зашто је већ 5 година у стечају??

16.11.2015 15:06

Зашто је медицинска електроника већ 5 година у стечају и зашто се Скупштини повјерилаца не доставља право стање о приходима и расходима?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Баук

16.11.2015 15:50

Дајте молим Вас, досадили сте висе с Радишићем. Оладите мало!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ненад-бн

16.11.2015 15:50

Овог це да хапсе ал' це несто поци наопако!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ријец је ријец, али је кум кум.

16.11.2015 15:58

Свака цаст, све најбоље.

ОДГОВОРИТЕ
Name

КГБЛ

16.11.2015 16:49

Правда за др Радисица!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Доста висе

16.11.2015 17:43

Ви из Савеза за промјене,сад крените на посао-имате власт,као и Сипу-или се склоните не замајавајте народ са празним прицама. Станите испред народа и русите лопове,овако це Миле владати вјецно,а куму це дати орден-ДОСТА МИ ВАС ЈЕ ВИСЕ-БЕСКИЦМЕЊАЦИ!!!@@@????

ОДГОВОРИТЕ
Name

лоло

16.11.2015 18:16

Има филм "Маратонци трче почасни круг". Е ови не трче почасни круг, као што су неки од вас помислили, него ће овом стоком владати довијека.

ОДГОВОРИТЕ