Radišić traži da mu IRB vrati pare!!!

Mile Radišić, koji se nalazi u bjekstvu, uputio je zvaničan zahtjev Investiciono-razvojnoj banci Republike Srpske da mu vrati 183 hiljada KM kojima je kupovao i manipulisao akcijama „Medicinske elektronike“ zbog čega je u maratonskom sudskom procesu pravosnažno osuđen na tri godine zatvora, ekskluzivno otkriva poslovni portal CAPITAL.ba

Republika Srpska 16.11.2015 | 22:59
Radišić traži da mu IRB vrati pare!!!

Radišić je preko advokata od IRB-a zatražio povrat novca u ukupnom iznosu od 183.073,34 KM koji je uplaćen na račun Akcijskog fonda Republike Srpske i Fonda za restituciju Republike Srpske, prilikom preuzimanja akcija „Medicinske elektronike“.

Radišić je zbog kupovine i malverzacije sa akcijama zajedno sa tadašnjim direktorom IRB-a Bojanom Golićem i dvojicom službenika IRB-a pravnosnažno osuđen na robiju, nakon čega je u martu ove godine pobjegao u Srbiju, ali to ga nije spriječilo da traži novac od Republike Srpske.

Direktorica IRB-a Snežana Vujnić je već nekoliko puta slala dopis Pravobranilaštvu Republike Srpske tražeći upustvo šta da rade.

„Obzirom da je u pravosnažno okončanom krivičnom postupku vođenom povodom preuzimanja akcija Pravobranilaštvo, kao zakonski zastupnik Republike Srpske, istaklo imovinsko-pravni zahtjev, te smo istom proslijedili predmetni zahtjev tražeći obavještenje. I nakon našeg urgiranja u dva navrata Pravobranilaštvo nas do danas nije obavijestilo u pogledu daljeg postupanja“, navodi se u poslednjem dopisu direktorice IRB-a upućeno 02. septembra ove godine Pravobranilaštvu Republike Srpske, koji je u posjedu CAPITAL-a.

Međutim, prema našim saznanjima Pravobranilaštvo je već prethodno odgovorilo IRB-u da nije nadležno za ovaj slučaj.

Advokat Dragan Stupar koji je podnio zahtjev IRB-u, kaže za CAPITAL da Radišić nije više njegov klijent, ali je potvrdio tačnost svih informacija.

Na pitanje kako je moguće da lice koje je pravosnažno osuđeno zbog manipulacija akcijama i kome je u presudi navedeno da akcije vrati prethodnom vlasniku, odnosno IRB-u, može da traži povrat novca, Stupar kaže da to proizilazi iz presude suda.

„Sud je presudio da se ugovor o kupoprodaji akcija „Medicinske elektronike“ raskida i da se one vrate prethodnom vlasniku. Ako se ugovor raskida, onda država ne može uzeti i akcije i novac. Sud nije presudio da su akcije, kao imovina, stečene krivičnim djelom i da mu se oduzimaju“, tvrdi Stupar.

Ukoliko je tačno procjena Stupara, sud je zapravo Radišiću učinio ogromnu uslugu. On će dobiti nazad novac za akcije koje danas ne vrijede ništa, jer je „Medicinska elektronika“ u stečaju.

Podnošenje zahtjeva za povrat novca i da je zakonito, nije pravedno, a još manje moralno od lica koje se nalazi u bjekstu više od osam mjeseci.

Radišić traži poštovanje zakona od Republike Srpske iz koje je pobjegao za znatno teže krivično djelo, za što je trebao odavno da bude iza rešetaka Kazneno popravnog zavoda na Tunjicama.

Izvor: Capital

Komentari / 18

Ostavite komentar
Name

Alex

16.11.2015 14:08

Bravo Radisicu , trazi i kamate ! Ovaj narod je obicna sto*a i nije nista ni zasluzio ! Pravda za Radisica !

ODGOVORITE
Name

Pere

16.11.2015 15:40

Bravo Radisicu, pokazi da nam je RS jedna obicna zajebancija u kojoj niko nizasta ne odgovara. Netrebaju nama drugi neprijatelji od nas samih. U svijetu se odgovara i za ne cinjenje i nerad a kod nas moze sve.

Name

Dragan

16.11.2015 15:47

Čovjek slavio srpsku Novu godinu u restoranu Ada u BL. Uživa čovjek uz Miroslava Ilića, kakva crna potjernica.

Name

rijec je rijec, ali je kum kum.

16.11.2015 16:16

Potjernica jos nije raspisana?

Name

Lemi Kradišić

16.11.2015 17:00

PARE 'VAMO ! ! !

Name

Superhik

16.11.2015 17:20

I ovaj je neki zesci legalista ,ko I kum mu ! Prkna latentna.

Name

Pravnik

16.11.2015 14:10

Radišić je u konkretnom slučaju djelimično u pravu. Bez obzira na to što je u bjekstvu, što je osuđen i što je proglašen kriminalcem, njemu je zagarantovano imovinsko pravo na povrat novca od akcija. To IRB može da učini dobrovoljno ili prinudno da Radišić tuži IRB i uz zateznu kamatu traži novac. Ovdje je u konkretnom slučaju spor oko visine potraživanja. Advokat Radišića nije u pravu kada traži povrat cijelog uplaćenog iznosa jer je Radišić manipulisao vrijedostima akcija, upotrebljavao ih da ostvaruje dividendu, te svojom krivicom što je i dokazano u presudi Suda doprinieo da akcije izgube na vrijednosti itd. Njemu zbog upotrebe i pada vrijednosti akcija kojima je sam doprinieo ne pripada cijeli iznos. IRB mu ne smije vratiti novac dok se ne provede sudski postupak u kojem će se nalazima i mišljenjima vještaka ekonomske struke utvrditi stvarni iznos novca koji treba da se vrati Radišiću. Naravno to će biti daleko manji iznos od traženog.

ODGOVORITE
Name

cicimici

16.11.2015 16:29

Pa dragi Pravniče o čemu ti pričaš. Sa koje si ti planete. Sa sajta Banjalučke berze vidi se da je u momentu kupovine akcija Medicinske elektronike, gubitak bio iznad kapitala a obaveze iznad imovine. O kakvoj dividendi ti pričaš? I u momentu kupovine akcija cijena je bila previsoka ma koliko ona iznosila.

Name

ribizla

16.11.2015 17:46

Pošto sud nije dosudio da taj novac bude kriminalcu oduzet a ta suma nije vraćena odmah, sada Radišić ima pravo i na kamate a ne samo na dio novca kako nam to objasni advokat. I da ga uhvate i da on služi dosudjenu mu kaznu zatvora, njemu taj novac mora biti vraćen jer sud nije presudio da mu taj novac bude oduzet. Nije samo sudija Osnovnog suda Banjaluka pogrešno presudio nego se Radišić još žalio i višim instancama. To je to krivosudje Republike Srpske. Medjutim Radišić neće ipak dobiti svu sumu nazad, svoj dio dobiće i onaj ko je sudijama naložio da se prave lude. A sudije, pošto su poslušale nalog odozgo, ostati na tim radnim mjestima i primatii dalje basnoslovne plate. A Amerikanci će nam i dalje pričati priče o demokratiji. žA pravda koja se spominje u prilogu je za budale.

Name

ДрАган

16.11.2015 14:36

Fin neki covjek ovaj Radišic mada mi se ime ne dopada. Trebalo bi zapoceti sa vracanjem otetog i ukradenog bogatstva od ovog naroda napacenog. Sta mislis o tome Mile Radisicu?

ODGOVORITE
Name

Sojic

16.11.2015 15:02

E nece da moze g Mile nece da m o z e.

ODGOVORITE
Name

A zašto je već 5 godina u stečaju??

16.11.2015 15:06

Zašto je medicinska elektronika već 5 godina u stečaju i zašto se Skupštini povjerilaca ne dostavlja pravo stanje o prihodima i rashodima?

ODGOVORITE
Name

Bauk

16.11.2015 15:50

Dajte molim Vas, dosadili ste vise s Radišićem. Oladite malo!

ODGOVORITE
Name

Nenad-bn

16.11.2015 15:50

Ovog ce da hapse al' ce nesto poci naopako!

ODGOVORITE
Name

rijec je rijec, ali je kum kum.

16.11.2015 15:58

Svaka cast, sve najbolje.

ODGOVORITE
Name

KGBL

16.11.2015 16:49

Pravda za dr Radisica!

ODGOVORITE
Name

Dosta vise

16.11.2015 17:43

Vi iz Saveza za promjene,sad krenite na posao-imate vlast,kao i Sipu-ili se sklonite ne zamajavajte narod sa praznim pricama. Stanite ispred naroda i rusite lopove,ovako ce Mile vladati vjecno,a kumu ce dati orden-DOSTA MI VAS JE VISE-BESKICMENJACI!!!@@@????

ODGOVORITE
Name

lolo

16.11.2015 18:16

Ima film "Maratonci trče počasni krug". E ovi ne trče počasni krug, kao što su neki od vas pomislili, nego će ovom stokom vladati dovijeka.

ODGOVORITE