Провјерити имовину свих судија и тужилаца у БиХ

Европска комисија детектовала је правосуђе као један од највећих проблема у БиХ истакавши да је евидентан проблем са нагомиланим нерјешеним предметима, а да сукоб интереса у правосудним институцијама штети интегритету и одговорности судија и тужилаца.

Босна и Херцеговина 12.11.2015 | 22:59
Провјерити имовину свих судија и тужилаца у БиХ

У најновијем извјештају Европске комисије о напретку БиХ у европским интеграцијама посебна пажња посвећена је интегритету ангажованих у правосуђу. Наведено је да он долази под провјеру само када кандидати аплицирају за радна мјеста у правосудним институцијама.

"Изјаве о имовини су потребне за све судије и тужиоце, али ниједна институција не провјерава њихову тачност. Питање сукоба интереса у правосуђу подиже забринутост у погледу интегритета и одговорности" " навела је Европска комисија.

Констатовала је да судска контрола већине одлука Високог судског и тужилачког савјета (ВСТС) БиХ у погледу именовања или разрјешења не постоји и да је Канцеларија дисциплинског тужиоца, иако самосталан орган, зависна од ВСТС"а.

"Другостепени дисциплински поступак је предмет коначног надзора ВСТС"а, који има право да опозове дисциплинску казну. Број озбиљних дисциплинских казни је и даље низак. Осим тога, на одлуке дисциплинског тужиоца не може бити изјављена жалба" ,истакли су у Европској комисији и додали да етички кодекс за судије и тужиоце постоји, али да не постоји формални механизам његове примјене.

Европска комисија је указала на лош однос буџета правосуђа и његове ефикасности.

Наведено је да годишњи буџет судова, тужилаштава и ВСТС"а износи 119 милиона евра, а да је просјечна дужина судског поступка лани премашила седам година. Судови на свим нивоима лани су примили 428.701 предмет, а истовремено су успјели да ријеше 472.213 случај.

Упркос тој разлици у судовима и даљље лежи 1,7 милиона старих предмета, а већина их се тиче неплаћених рачуна за комуналије. Европска комисија је похвалила ангажман ВСТС"а на смањењу броја старих некомуналних предмета који је достигао 406.227 и у посљедње двије године је умањен за око 40.000.

Позитивним је оцијењено и смањење просјечног трајања неријешеног предмета пред првостепеним судовима за 27 дана у поређењу са 2012. годином. Упозорено је, међутим, да су судови лани подбацили, јер су испунили тек 80 одсто плана за рјешавање старих предмета.

"Мјере за обезбјеђење потпуне одговорности судија и тужилаца тек треба да буду усвојене, а нагомилани и претјерано дуги поступци озбиљно угрожавају развијање специјализоване обуке и ефикасности дијелова правосудног система " истакнуто је у извјештају.

У Европској комисији сматрају да обука носилаца правосудних функција треба да буде унапређена посебно у вези са вођењем сложеним случајева трговине људима, финансијског и организованог криминала.

Додали су да постоје недостаци и у правном оквиру који уређује ВСТС и да они треба да буду ријешени на основу мишљења Венецијанске комисије и препорука Европске комисије датих у току структуралног дијалога о реформи правосуђа. Као напредак је наведено усвајање Стратегије за реформу сектора правде од 2014. до 2018. године.

Предсједник ВСТС"а Милан Тегелтија казао је да је Европска комисија порепознала и напредак и недостатке у правосуђу.
" И сами смо препознали одређене недостатке које у идућем периоду намјеравамо да отклонимо. То радимо у складу с нашим акционим плановима за реформе.

То подазумијева и унапређење у сфери ефикасности и рјешавању нагомиланих предмета и у сфери одговорности судија и тужилаца " истакао је Тегелтија.

Директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица РС Млорад Којић изразио је жаљење што Европска комисија није више пажње посветила неријешеним предметима, посебно реализацији Стратегије за рјешавање предмета ратних злочина.

" Потпуно је јасно да рокови из те стратегије неће бити испоштовани и да неће бити процесуирани најсложенији предмети ратних злочина међу којима су већина они у којима су жртве Срби " рекао је Којић.

Европска комисија је подржала увођење алтернативних начина рјешавања судских спорова путем приватних извршилаца или на други начин. Из Европске комисије су сугерисали и примјену медијације.

" Судије ријетко промовишу посредовање и у посљедњих годину само пет случајева је упућено на медијацију, док је 5.418 случајева пресуђено након судске нагодбе. То је једва један одсто случајева који су затворени примјеном алтернативних метода рјешавања спорова ", истакли су у Европској комисији.

Извор: Глас Српске

Коментари / 14

Оставите коментар
Name

ста с овима?

12.11.2015 11:59

А правобраниоци на свим нивоима???

ОДГОВОРИТЕ
Name

правобранилац

12.11.2015 12:31

Одлично питање...

Name

Сноуден

12.11.2015 14:09

Конацно неко паметан се сјети да је све у БиХ у застоју због појединих корумпираних судија и тузилаца који примају астрономске плате а ниста нераде.,немају одговорносто према било ком.Та пракса се мора прекинути јер сви градјани БиХ плацају тај цех.Напротив медјународни суд у Стразбуру јасно указује на повреде људских права и конвенција од стране БиХ правосудја.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВРС РВИ

12.11.2015 14:43

Није појединих него надполовичне већине. Додуше неки су корумпирани а неки су лијени да ураде свој посао за који су масно плаћени. Ниједан судија нема испод 4000км. Да не помињем лична искуства... неки су добри али их је тешко наћи тријезне.

Name

поп

12.11.2015 14:44

и стецајне управнике,пуни су ко бродови

ОДГОВОРИТЕ
Name

Правници

12.11.2015 14:53

Проверите колико Чизмовић има!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Михаило Микић

12.11.2015 14:58

У БиХ треба провјерити порекло имовине свих државни функционера и политичара и законом одредити да сваки грађанин прије него што буде изабран У јавну службу да он мора надлежним државним институцијама да пријави сву своју имовину и својих ближњи сродника из породице исто као и када напушта јавну службу и када се повлачи из друштвеног живота.

ОДГОВОРИТЕ
Name

КОНДОР

12.11.2015 16:15

НЕБОЈСА ПЕЈОВИЦ УЗВРСНИ СУДИЈА И КРИМИНАЛАЦ ГРМУСА ОО7 БИВСИ ПОЛИЦАЈАЦ ПОКРАЛИ ПРЕВАРАМА МИЛИОНЕ...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Хе хе

12.11.2015 16:48

Све из правосудја РС слободно прво похапсите па онда размишљајте које евентуално требате ослободити. Мало их је. Тих неколико вам неће ни замјерити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Баја

12.11.2015 17:06

Мислим да је СУД у Теслићу један од најкорумпиранијих Судова у цијелој БиХ,Тај суд су приватизовали,појединци Судије,колико пара толико музике!ЦWАНТУМ МОНЕТА ТАНТУМ МУЗИК,а право закон објеси Мачку о реп,срамота боље би било распустит ту банду коју народ плаћа,а вајде никакве.Зашто Баја мој имењак ту не направи реда него тобоже тражи референдум о БиХ правосуђу.ПОЧИСТИ СВОЈЕ ДВОРИШТЕ ПРИЈАТЕЉУ.Прочешљајте њихова имања! све се бојим од ПЛАЋА су ЉЕТНИКОВЦИ 1). према МАНАСТИРУ ЛИПЉЕ! Чији је то Дворац ??? од Судијске плате,све се бојим. и многи други.-РОБИН ХУД.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДОДИКУ ПОТВРДА

12.11.2015 17:08

ПА ТО ЈЕ ФИНА ПОТВРДА ДОДИКОВОГ РЕФЕРНДУМА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Памет

12.11.2015 22:39

Напокон нешто паметно из ЕК. Подршка провјери

ОДГОВОРИТЕ
Name

коста

13.11.2015 05:56

То су монструми раде овдје имовина вани или на њима или на дјеци све усраном мотком

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драган

13.11.2015 07:13

Да. Али мора се провјерити имовина и чланова породице, фамилије, кумова и пријатеља из бизниса и политике.

ОДГОВОРИТЕ