Грчка: Грађани у шоку, избацују их на улице

Последњи преговори Грчке и њених кредитора о реформама, вођени протеког викенда, нису довели до договора о исплати две милијарде евра помоћи тој земљи.

Свијет 09.11.2015 | 14:20
Грчка: Грађани у шоку, избацују их на улице

"Данас неће бити договора о исплати две милијарде евра Грчкој", изјавио је Франс пресу европски извор уочи почетка састанка министара еврозоне и додао да преговори застајкују по питању заплене имовине.

Исти извори су у недељу навели да додатна обећана сума не може да буде исплаћена док се не спроведе "први део реформе које је често и најболнији".

Велики пораст ненаплативих зајмова услед финансијске кризе појавио се као једно од кључних питања у преговорима.

Кредитори наводе да треба олакшати заплену кућа како би банке могле да очисте лоше зајмове, док је влада забринута да би тиме велики број људи био суочен с избацивањем.

Левичарска влада премијера Алексиса Ципраса је обећала да ће, према договору с кредиторима из августа у вредности од 86 милијарди евра, реформисати пензијски систем и решити проблематичне зајмове, како би испунила захтеве кредитора и добила рате помоћи и приступ фондовима за помоћ банкама.

Износ од две милијарде евра је требало да буде исплаћен у октобру, пре наредне рате крајем године од једне милијарде евра.

Министри финансија еврозоне (Еврогрупа) данас ће одржати месечни састанак у Бриселу на чијем ће дневном реду бити Грчка.

Извор: Б92

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Боско

09.11.2015 14:22

Само нога требали су размисљати прије него ли су узимали кредите

ОДГОВОРИТЕ
Name

онако

09.11.2015 14:28

А ко је требао размислити - грађани? Више од пола дуга Грчке су кредити за оружје које је власт узимала од Њемаца, Француза и Американаца.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре онако

09.11.2015 14:58

Пензије И кредите су дизали И добијали а да нису но радили " само онако" попуни форму

Name

Рацо

09.11.2015 15:31

Је.о грке Млате нас ко стоку.

ОДГОВОРИТЕ