Grčka: Građani u šoku, izbacuju ih na ulice

Poslednji pregovori Grčke i njenih kreditora o reformama, vođeni protekog vikenda, nisu doveli do dogovora o isplati dve milijarde evra pomoći toj zemlji.

Svijet 09.11.2015 | 14:20
Grčka: Građani u šoku, izbacuju ih na ulice

"Danas neće biti dogovora o isplati dve milijarde evra Grčkoj", izjavio je Frans presu evropski izvor uoči početka sastanka ministara evrozone i dodao da pregovori zastajkuju po pitanju zaplene imovine.

Isti izvori su u nedelju naveli da dodatna obećana suma ne može da bude isplaćena dok se ne sprovede "prvi deo reforme koje je često i najbolniji".

Veliki porast nenaplativih zajmova usled finansijske krize pojavio se kao jedno od ključnih pitanja u pregovorima.

Kreditori navode da treba olakšati zaplenu kuća kako bi banke mogle da očiste loše zajmove, dok je vlada zabrinuta da bi time veliki broj ljudi bio suočen s izbacivanjem.

Levičarska vlada premijera Aleksisa Ciprasa je obećala da će, prema dogovoru s kreditorima iz avgusta u vrednosti od 86 milijardi evra, reformisati penzijski sistem i rešiti problematične zajmove, kako bi ispunila zahteve kreditora i dobila rate pomoći i pristup fondovima za pomoć bankama.

Iznos od dve milijarde evra je trebalo da bude isplaćen u oktobru, pre naredne rate krajem godine od jedne milijarde evra.

Ministri finansija evrozone (Evrogrupa) danas će održati mesečni sastanak u Briselu na čijem će dnevnom redu biti Grčka.

Izvor: B92

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Bosko

09.11.2015 14:22

Samo noga trebali su razmisljati prije nego li su uzimali kredite

ODGOVORITE
Name

onako

09.11.2015 14:28

A ko je trebao razmisliti - građani? Više od pola duga Grčke su krediti za oružje koje je vlast uzimala od Njemaca, Francuza i Amerikanaca.

ODGOVORITE
Name

Re onako

09.11.2015 14:58

Penzije I kredite su dizali I dobijali a da nisu no radili " samo onako" popuni formu

Name

Raco

09.11.2015 15:31

Je.o grke Mlate nas ko stoku.

ODGOVORITE