Њемачка је европски рај за прање новца

Иако важи за политички и економски мотор Европе, Њемачка је мотор и у незаконитим финансијским радњама.

Свијет 07.11.2015 | 21:56
Њемачка је европски рај за прање новца

То пише у извештају Европске мреже дуга и развоја.

Еуродад који окупља 46 невладиних организација из 20 европских држава израдио је студију о 15 европских држава коју су пренијели водећи свјетски медији.

У студији се истиче како постоје озбиљне пријетње стварању транспарентног пореског система у Европи заснованог на једнакости, а једна од највећих препрека је Њемачка.

Највећој европској економији замјера се да има непоштене пореске уговоре с развијеним државама, недовољно транспарентан регистар власништва над предузећима, недовољну подршку у пореском извештавању других држава и недовољну подршку за реформе глобалног пореског система које иницирају Уједињене нације.

Тове Рyдинг, координаторка за порезе у Еуродаду, за ЦНБЦ је изјавила да је не чуди лоша позиција Немачке у извештају, а преноси Пословни дневник.

Подсећајући на недавне скандале у које су биле укључене немачке банке, Рyдинг додаје да тих скандала не би ни било када у Немачкој не би било могуће сакрити или опрати новац.

„Ни једна влада не каже да жели да помогне људима да сакрију новац. Они увек говоре како желе да промене систем, али они говоре једно, а раде нешто сасвим друго“, рекла је она за ЦНБЦ.

Портпарол министарства финансија није био доступан за коментар Еуродадовог извештаја.

Осим Немачке, Луксембург такође “нуди различити избор опција за скривање власништва и прање новца“, а извештај наводи и да има „највиши ризик прања новца“. Позитивни примери су Данска и Словенија. Словенци су симпатије у извештају освојили због унапређене транспарентности система власништва над компанијама.

Извор: Независне

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Акабиба

07.11.2015 15:20

Оце швабо ко и наши смуват

ОДГОВОРИТЕ
Name

Свабо

08.11.2015 10:59

Хоце, али Свабо паметније смува, а не ко наси политицари. Има ли један који постено ради да не трпа у свој дзеп?

Name

Њемацка

08.11.2015 11:56

То је једна велика земља. Прилицно етницки компактна и не са обавезама као сто Француска има према бивсим колонијама. Нису сви Нијемци богати али их има. Да ли сви перу тамо, не знам. Знам да могу зивјети изнова само би тамо зивјела. Удала би се за Адолфа 1991. и имала дјецу. Није Хитлер него неко ко ми је био драг. Адолф је био знак отпора Њемаца послије рата па их има доста. Знају то они који зиве у Њемацкој.

ОДГОВОРИТЕ