Njemačka je evropski raj za pranje novca

Iako važi za politički i ekonomski motor Evrope, Njemačka je motor i u nezakonitim finansijskim radnjama.

Svijet 07.11.2015 | 21:56
Njemačka je evropski raj za pranje novca

To piše u izveštaju Evropske mreže duga i razvoja.

Eurodad koji okuplja 46 nevladinih organizacija iz 20 evropskih država izradio je studiju o 15 evropskih država koju su prenijeli vodeći svjetski mediji.

U studiji se ističe kako postoje ozbiljne prijetnje stvaranju transparentnog poreskog sistema u Evropi zasnovanog na jednakosti, a jedna od najvećih prepreka je Njemačka.

Najvećoj evropskoj ekonomiji zamjera se da ima nepoštene poreske ugovore s razvijenim državama, nedovoljno transparentan registar vlasništva nad preduzećima, nedovoljnu podršku u poreskom izveštavanju drugih država i nedovoljnu podršku za reforme globalnog poreskog sistema koje iniciraju Ujedinjene nacije.

Tove Ryding, koordinatorka za poreze u Eurodadu, za CNBC je izjavila da je ne čudi loša pozicija Nemačke u izveštaju, a prenosi Poslovni dnevnik.

Podsećajući na nedavne skandale u koje su bile uključene nemačke banke, Ryding dodaje da tih skandala ne bi ni bilo kada u Nemačkoj ne bi bilo moguće sakriti ili oprati novac.

„Ni jedna vlada ne kaže da želi da pomogne ljudima da sakriju novac. Oni uvek govore kako žele da promene sistem, ali oni govore jedno, a rade nešto sasvim drugo“, rekla je ona za CNBC.

Portparol ministarstva finansija nije bio dostupan za komentar Eurodadovog izveštaja.

Osim Nemačke, Luksemburg takođe “nudi različiti izbor opcija za skrivanje vlasništva i pranje novca“, a izveštaj navodi i da ima „najviši rizik pranja novca“. Pozitivni primeri su Danska i Slovenija. Slovenci su simpatije u izveštaju osvojili zbog unapređene transparentnosti sistema vlasništva nad kompanijama.

Izvor: Nezavisne

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Akabiba

07.11.2015 15:20

Oce švabo ko i naši smuvat

ODGOVORITE
Name

Svabo

08.11.2015 10:59

Hoce, ali Svabo pametnije smuva, a ne ko nasi politicari. Ima li jedan koji posteno radi da ne trpa u svoj dzep?

Name

Njemacka

08.11.2015 11:56

To je jedna velika zemlja. Prilicno etnicki kompaktna i ne sa obavezama kao sto Francuska ima prema bivsim kolonijama. Nisu svi Nijemci bogati ali ih ima. Da li svi peru tamo, ne znam. Znam da mogu zivjeti iznova samo bi tamo zivjela. Udala bi se za Adolfa 1991. i imala djecu. Nije Hitler nego neko ko mi je bio drag. Adolf je bio znak otpora Njemaca poslije rata pa ih ima dosta. Znaju to oni koji zive u Njemackoj.

ODGOVORITE