Азиланти из БиХ се враћају кући!

Њемачка канцеларка Ангела Меркел и њени коалициони партнери постигли су сагласност да Берлин убрза репатријацију тражилаца азила чији је захтјев одбијен, уз обећање да ће уредити ситуацију по питању рекордног прилива миграната.

Свијет 06.11.2015 | 07:31
Азиланти из БиХ се враћају кући!

"Док ће Њемачка за избјеглице из Сирије и других ратних зона наставити да буде "допуштени рај", они који се сматрају за економске мигранте већином из земаља Балкана "безбједног поријекла", биће враћени у року од три недјеље", најавила је Меркел, пренијела је агенција АФП.

Меркел и друга два партијска лидера су се, такође, сложили око новог, унапријеђеног, ИД система и централне базе података за азиланте.

"Предузели смо добар и важан искорак", изјавила је Меркел у друштву замјеника Зигмара Габријела и Херста Зехофера из ЦСУ, баварске сестринске партије Меркелове ЦДУ.

Владајућа тројка је постигла договор да оснује три до пет нових регистрационих центра за тражиоце азила, али за оне за које се сматра да имају мале шансе да им буде дозвољено да остану у Њемачкој.

Берлин је већ заузео чвршћи став према тражиоцима азила из земаља које нису у рату, што је довело до наглог пада њихових долазака, прије свих, земаља Балкана.

АФП наводи да је Њемачка и "почела да ограничава долазак из Авганистана", гдје је њемачка војска дио напора НАТО да стабилизује земљу.

Њемачка је регистровала више од 758.000 азиланата од јануара до октобра, од којих Сиријци чине трећину, док многи долазе из Ирака и Авганистана. Само у октобру у Њемачку је стигао 181.000 миграната, надмашујући претходни рекорд од око 163.000 у септембру.

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Минхен

06.11.2015 12:54

Нема супље у Њемацкој,цуј азиле тразе 2015,назад !!!

ОДГОВОРИТЕ