Azilanti iz BiH se vraćaju kući!

Njemačka kancelarka Angela Merkel i njeni koalicioni partneri postigli su saglasnost da Berlin ubrza repatrijaciju tražilaca azila čiji je zahtjev odbijen, uz obećanje da će urediti situaciju po pitanju rekordnog priliva migranata.

Svijet 06.11.2015 | 07:31
Azilanti iz BiH se vraćaju kući!

"Dok će Njemačka za izbjeglice iz Sirije i drugih ratnih zona nastaviti da bude "dopušteni raj", oni koji se smatraju za ekonomske migrante većinom iz zemalja Balkana "bezbjednog porijekla", biće vraćeni u roku od tri nedjelje", najavila je Merkel, prenijela je agencija AFP.

Merkel i druga dva partijska lidera su se, takođe, složili oko novog, unaprijeđenog, ID sistema i centralne baze podataka za azilante.

"Preduzeli smo dobar i važan iskorak", izjavila je Merkel u društvu zamjenika Zigmara Gabrijela i Hersta Zehofera iz CSU, bavarske sestrinske partije Merkelove CDU.

Vladajuća trojka je postigla dogovor da osnuje tri do pet novih registracionih centra za tražioce azila, ali za one za koje se smatra da imaju male šanse da im bude dozvoljeno da ostanu u Njemačkoj.

Berlin je već zauzeo čvršći stav prema tražiocima azila iz zemalja koje nisu u ratu, što je dovelo do naglog pada njihovih dolazaka, prije svih, zemalja Balkana.

AFP navodi da je Njemačka i "počela da ograničava dolazak iz Avganistana", gdje je njemačka vojska dio napora NATO da stabilizuje zemlju.

Njemačka je registrovala više od 758.000 azilanata od januara do oktobra, od kojih Sirijci čine trećinu, dok mnogi dolaze iz Iraka i Avganistana. Samo u oktobru u Njemačku je stigao 181.000 migranata, nadmašujući prethodni rekord od oko 163.000 u septembru.

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Minhen

06.11.2015 12:54

Nema suplje u Njemackoj,cuj azile traze 2015,nazad !!!

ODGOVORITE