Због политике радиле абортусе у 8. мјесецу

Сваке године, велики број женске деце у Кини је абортирано или у тајности убијано. „Зграбили су моју жену као да је свиња. Петоро људи ју је држало за руке и ноге и убризгали су јој инекцију у стомак..“ - тек је део прича из Кине

Свијет 05.11.2015 | 17:50
Због политике радиле абортусе у 8. мјесецу

Кина је недавно, након 36 година укинула политику једног детета. Иако је ова одлука окарактерисана као историјски помак, према речима стручњака, три деценије присилног убијања деце оставиле су велике последице на наталитет ове земље. У Кини је током политике "једног детета"спречено рођење 400 милиона људи. Само током 2012. године чак 6,7 милиона Кинескиња је било присиљено на абортус а последица тога је био велики број самоубистава жена.

Исто тако однос броја дечака и девојчица се јако пореметио. Сваке године, велики број женске деце у Кини је абортирано или у тајности убијано јер су родитељи желели дечаке. Предвиђа се да ће до 2020. године бити 30-60 милиона више мушкараца него жена, из чега произилази да се многи младићи неће оженити, што ће додатно смањити наталитет.

Током последњих година, око милион мушкараца је стерилисано док су се женама уграђивале спирале и подвезивали јајници.

Мушкарац (56) који је пристао да говори анонимно, испричао је како је деведесетих година прошлог века био члан тима за планирање породице. У сваком округу су постојале табле на којима је писало колико која породица има деце.
Родитељи су имали право на још једно дете само ако је прво била девојчица и то тек после пет година.

"Многе жене су у осмом месецу биле присиљене на абортус. Лекари су морали да их раде јер је такво било наређење" рекао је овај члан тима који није могао да издржи да ради тај посао.

Кап која му је прелила чашу била је жена која је имала две ћерке и која је желела сина. Побегла је од куће како би избегла подвезивање јајника.

Тим за планирање породице дошао јој је на врата, а тамо је затекао само њену стару мајку.

"Поломили су сав намештај. Кад сам једном колеги рекао да је то превише, рекао ми је да је таква политика. Никада нећу заборавити тај призор. Жена од 80 година плаче испред уништене куће" присетио се најгоре сцене у својој каријери након које је напустио посао.

Пре четири године једна Кинескиња је била у седмом месецу трудноће са другим дететом када јој је у стан упала група људи и одвела је. Одвезли су је до локалне болнице где су јој заболи иглу у стомак.

"Супротно саветима лекара и упркос нашем очајничком преклињању зграбили су моју жену као да је свиња. Петоро људи ју је држало за руке и ноге и убризгали су јој инекцију у стомак" испричао је супруг ове жене који није хтео да се представи из страха од освете.

"Ни моја супруга ни ја нисмо потписали никакав формулар о сагласности. Десет сати касније родила је дечака који се увијао и тихо плакао" испричао је несрећни отац.

Лекари јој чак нису дозволили ни да га узме у наручје. Ставили су бебу у пластичну кесу и наредили оцу да "чистачу" плати да закопа дете на оближњем брду.

Кинески демографи преклињали су Комунистичку партију најмање десет година да одустане од политике једног детета, због које је земља суочена са могућом економском кризом, изазваном недостатком радне снаге и драматичним порастом броја старих људи. Међутим партија је то одбијала јер јој је та политика омогућила велику моћ.

Одлука о укидању политике једног детета усвојена је на затвореном састанку Комунистичке партије на којем се одлучивало о финансијским реформама. Водећи кинески демограф Ванг Фенг ову одлуку је назвао "историјским догађајем" који ће променити свет, али који исто тако неће уклонити све изазове старења кинеског становништва.

"То је одлука коју смо чекали деценијама, али чекали смо предуго" рекао је Фенг.

Извор: Вечерње НОВОСТИ

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Михаило Микић

05.11.2015 19:43

Тајни владари из сенке y Кини су спроводили експеримент са којим се врши контрола рађања или наталитета људи на земљи. Тај експеримент само у ублаженом облику је спровођен по свим комунистичким земљама, а данас се спроводи под видом напретка и права жене да сама одлучује о своме тијелу и када ће она рађати у свим ДЕМОНократским земљама свијета!

ОДГОВОРИТЕ