Вучић ће бити дочекан уз све почасти

Заједничка сједница Савјета министара Босне и Херцеговине и Владе Републике Србије имаће изузетно велики значај и утицај на развој даљњих односа, поручио је у Денис Звиздић, предсједавајући Савјета министара БиХ уочи сједнице двије владе која ће се одржати у сриједу, 4. новембра.

Босна и Херцеговина 02.11.2015 | 11:22
Вучић ће бити дочекан уз све почасти

"Она је важна и у институционалном, али свакако и у симболичном смислу. Када је у питању институционални сегмент онда говоримо о двије државе које су сусједи, припадају истој регији, налазе се у предворју Европске уније, снажно су се опредијелиле за европске интеграције и на крају двије државе које су и историјски, вишезначно и коначно и економски изузетно садржајно повезане. Једна другој смо један од најзначајнијих сполнотрговинских партнера. Пуно је различитих сегмената који говоре о изузетно великој важности одржавања ове сједнице у току које ћемо ријешити дио билатералних питања која су се постављала између двије државе у задњих неколико или пар десетина година", навео је Звиздић, а преноси Анадолија.

Предсједавајући Савјета министара БиХ нагласио је да је прије свега важан и други, симболични значај, а то је да то треба прерасти у једну врсту матрице сарадње земаља које су први сусједи како би се сва питања превентивно рјешавала, сасвим отворено разговарало о проблемима и о отвореним питањима који би могли дугорочно покривати стратегије заједничке сарадње не само унутар двије земље него и на трећим тржиштима.

"Она има изузетно важан значај поготово у времену и моменту у којем ми живимо. Мислим да ће она имати прије свега позитивне консеквенце које ће се показати у неком наредном периоду", поручио је Звиздић. 

Најавио је како ће на заједничкој сједници бити покренута бројна питања, међутим како је за њега она значајна прије свега због добре поруке коју треба да пошаље региону, добре поруке коју треба да пошаље ЕУ, а то је да су владе држава Западног Балкана спремне и способне да заједно сједе, да су спремне на унутрашње договоре и да договори буду базирани на обостраним компромисима.

"Желимо да пошаљемо поруку да уствари заједнички промишљамо нашу будућност, а она је у сваком случају везана за ЕУ. То је оно што је уствари фокус сједнице и то је оно што је по мени најважнија порука. Нама у овој регији прије свега треба стабилност, која је базни основ економског, политичког, друштвеног и социјалног развоја и уопште генералне стабилности која ће бити истинска и права порука за домаће, а поготово за стране инвеститоре", нагласио је Звиздић.

О самим порукама Вучићу уочи сусрета, Звиздић каже: 

"Премијер Вучић је премијер нашег првог сусједа, он је човјек који је у свим својим посљедњим иступима на врло позитиван и конструктиван начин говорио о сарадњи БиХ и Републике Србије, посебно о сарадњи између Бошњака и Срба на овим подручјима. Премијер Вучић у принципу никада у овоме периоду од како сам предсједавајући Савјета министара БиХ није на било који начин у било којој својој изјави дерогирао територијални интегритет и правни субјективитет и међународноправни субјективитет БиХ".

Премијер Србије, оцијенио је Звиздић, "изражава вољу и спремност да се наша сарадња посебно у области економије подигне на један већи ниво, а логично је да такву сарадњу прати и квалитетна сарадња у области и политике и културе, образовања и свих других дјелатности".

"Вучић овдје долази као премијер нашег првог сусједа и у том смислу биће дочекан са свим почастима које сљедују једној тако важној политичкој функцији коју обнаша, као и наравно и комплетан његов кабинет, дакле све друге министре у Влади Републике Србије", поручио је Звиздић.

Предсједавајући Савјета министара БиХ осврнуо се и на 11. новембар када ће у Сребреници бити одржана инвестиционо-развојна конференција.

"Не знам тачан протокол, односно све детаље за 11. новембар. Ми смо потврдили долазак на инвестицијску конференцију која је изузетно важна, посебно зато што се ради о Сребреници и због чињенице да је начелник Сребренице заједно са својим тимом уствари дефинисао области и пројекте који су интересантни Сребреници, који могу помоћи њену обнову и на неки начин обезбиједити њен даљи развој. То се посебно односи на могућности стављања њених природних потенцијала, као што је бања Губер, у функцију развоја општине, запошљавања њених становника и коначно наравно неке врсте истинскога разумијевања унутар грађана и припадника народа који живе у Сребреници", оцијенио је Звиздић за агенцију Анадолија.

 

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

Милојко

02.11.2015 10:24

Јел као почасти у Сребреници.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Забезекнут

02.11.2015 11:36

Није ли Сребреница у Републици Српској!?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јесте

02.11.2015 11:54

Формално јесте☺

Name

Забезекнут

02.11.2015 12:09

Јесте и формално и неформално. Свидјело се то нама или не.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Реци истину

02.11.2015 14:30

Гдје 8000 ваших и наших суграђана?

Name

симо

02.11.2015 12:20

Каменицама

ОДГОВОРИТЕ
Name

Неђо 02.11.2015

02.11.2015 12:54

Вучића ће дочекати и,Мајка такозвани,Сребренички жртава што је дочекала ,злочинца Готовину раширених руку. Срби када ћете доћи памети.Свет затвара очи,Србима што се је догодило,и што су толики Срби нестали без трага и гласа,у Босни,Хрваској и Косови.

ОДГОВОРИТЕ
Name

За Недју

02.11.2015 13:14

Нестали ради таквих мозгова као твој.

Name

Ранко75

02.11.2015 15:06

По њиховом протоколу ће га дочекати Насер Орић и оне птичурине. Шта си "Пиз..ћу" урадио поводом покушаја убиства истог у Поточарима, а сад ћете Вучића примити са највећим почастима. Како вас није срамота лицемјери...

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре ранко75

02.11.2015 19:32

Хајде Ранко промјени терапију...

Name

Драган

02.11.2015 18:55

Улизиваће му се у Техерану, у то сам сигуран. Као што сам сигуран и у то да би му првом приликом забили нож у леђа. Но, зна то он и боље од мене. Само што он у Техеран мора ради света, а ја могу себи да дозволим луксуз да презирем ту чаршију.

ОДГОВОРИТЕ