Vučić će biti dočekan uz sve počasti

Zajednička sjednica Savjeta ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Republike Srbije imaće izuzetno veliki značaj i uticaj na razvoj daljnjih odnosa, poručio je u Denis Zvizdić, predsjedavajući Savjeta ministara BiH uoči sjednice dvije vlade koja će se održati u srijedu, 4. novembra.

Bosna i Hercegovina 02.11.2015 | 11:22
Vučić će biti dočekan uz sve počasti

"Ona je važna i u institucionalnom, ali svakako i u simboličnom smislu. Kada je u pitanju institucionalni segment onda govorimo o dvije države koje su susjedi, pripadaju istoj regiji, nalaze se u predvorju Evropske unije, snažno su se opredijelile za evropske integracije i na kraju dvije države koje su i istorijski, višeznačno i konačno i ekonomski izuzetno sadržajno povezane. Jedna drugoj smo jedan od najznačajnijih spolnotrgovinskih partnera. Puno je različitih segmenata koji govore o izuzetno velikoj važnosti održavanja ove sjednice u toku koje ćemo riješiti dio bilateralnih pitanja koja su se postavljala između dvije države u zadnjih nekoliko ili par desetina godina", naveo je Zvizdić, a prenosi Anadolija.

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH naglasio je da je prije svega važan i drugi, simbolični značaj, a to je da to treba prerasti u jednu vrstu matrice saradnje zemalja koje su prvi susjedi kako bi se sva pitanja preventivno rješavala, sasvim otvoreno razgovaralo o problemima i o otvorenim pitanjima koji bi mogli dugoročno pokrivati strategije zajedničke saradnje ne samo unutar dvije zemlje nego i na trećim tržištima.

"Ona ima izuzetno važan značaj pogotovo u vremenu i momentu u kojem mi živimo. Mislim da će ona imati prije svega pozitivne konsekvence koje će se pokazati u nekom narednom periodu", poručio je Zvizdić. 

Najavio je kako će na zajedničkoj sjednici biti pokrenuta brojna pitanja, međutim kako je za njega ona značajna prije svega zbog dobre poruke koju treba da pošalje regionu, dobre poruke koju treba da pošalje EU, a to je da su vlade država Zapadnog Balkana spremne i sposobne da zajedno sjede, da su spremne na unutrašnje dogovore i da dogovori budu bazirani na obostranim kompromisima.

"Želimo da pošaljemo poruku da ustvari zajednički promišljamo našu budućnost, a ona je u svakom slučaju vezana za EU. To je ono što je ustvari fokus sjednice i to je ono što je po meni najvažnija poruka. Nama u ovoj regiji prije svega treba stabilnost, koja je bazni osnov ekonomskog, političkog, društvenog i socijalnog razvoja i uopšte generalne stabilnosti koja će biti istinska i prava poruka za domaće, a pogotovo za strane investitore", naglasio je Zvizdić.

O samim porukama Vučiću uoči susreta, Zvizdić kaže: 

"Premijer Vučić je premijer našeg prvog susjeda, on je čovjek koji je u svim svojim posljednjim istupima na vrlo pozitivan i konstruktivan način govorio o saradnji BiH i Republike Srbije, posebno o saradnji između Bošnjaka i Srba na ovim područjima. Premijer Vučić u principu nikada u ovome periodu od kako sam predsjedavajući Savjeta ministara BiH nije na bilo koji način u bilo kojoj svojoj izjavi derogirao teritorijalni integritet i pravni subjektivitet i međunarodnopravni subjektivitet BiH".

Premijer Srbije, ocijenio je Zvizdić, "izražava volju i spremnost da se naša saradnja posebno u oblasti ekonomije podigne na jedan veći nivo, a logično je da takvu saradnju prati i kvalitetna saradnja u oblasti i politike i kulture, obrazovanja i svih drugih djelatnosti".

"Vučić ovdje dolazi kao premijer našeg prvog susjeda i u tom smislu biće dočekan sa svim počastima koje sljeduju jednoj tako važnoj političkoj funkciji koju obnaša, kao i naravno i kompletan njegov kabinet, dakle sve druge ministre u Vladi Republike Srbije", poručio je Zvizdić.

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH osvrnuo se i na 11. novembar kada će u Srebrenici biti održana investiciono-razvojna konferencija.

"Ne znam tačan protokol, odnosno sve detalje za 11. novembar. Mi smo potvrdili dolazak na investicijsku konferenciju koja je izuzetno važna, posebno zato što se radi o Srebrenici i zbog činjenice da je načelnik Srebrenice zajedno sa svojim timom ustvari definisao oblasti i projekte koji su interesantni Srebrenici, koji mogu pomoći njenu obnovu i na neki način obezbijediti njen dalji razvoj. To se posebno odnosi na mogućnosti stavljanja njenih prirodnih potencijala, kao što je banja Guber, u funkciju razvoja opštine, zapošljavanja njenih stanovnika i konačno naravno neke vrste istinskoga razumijevanja unutar građana i pripadnika naroda koji žive u Srebrenici", ocijenio je Zvizdić za agenciju Anadolija.

 

Komentari / 11

Ostavite komentar
Name

Milojko

02.11.2015 10:24

Jel kao počasti u Srebrenici.

ODGOVORITE
Name

Zabezeknut

02.11.2015 11:36

Nije li Srebrenica u Republici Srpskoj!?

ODGOVORITE
Name

Jeste

02.11.2015 11:54

Formalno jeste☺

Name

Zabezeknut

02.11.2015 12:09

Jeste i formalno i neformalno. Svidjelo se to nama ili ne.

ODGOVORITE
Name

Reci istinu

02.11.2015 14:30

Gdje 8000 vaših i naših sugrađana?

Name

simo

02.11.2015 12:20

Kamenicama

ODGOVORITE
Name

Neđo 02.11.2015

02.11.2015 12:54

Vučića će dočekati i,Majka takozvani,Srebrenički žrtava što je dočekala ,zločinca Gotovinu raširenih ruku. Srbi kada ćete doći pameti.Svet zatvara oči,Srbima što se je dogodilo,i što su toliki Srbi nestali bez traga i glasa,u Bosni,Hrvaskoj i Kosovi.

ODGOVORITE
Name

Za Nedju

02.11.2015 13:14

Nestali radi takvih mozgova kao tvoj.

Name

Ранко75

02.11.2015 15:06

По њиховом протоколу ће га дочекати Насер Орић и оне птичурине. Шта си "Пиз..ћу" урадио поводом покушаја убиства истог у Поточарима, а сад ћете Вучића примити са највећим почастима. Како вас није срамота лицемјери...

ODGOVORITE
Name

re ranko75

02.11.2015 19:32

Hajde Ranko promjeni terapiju...

Name

Dragan

02.11.2015 18:55

Ulizivaće mu se u Teheranu, u to sam siguran. Kao što sam siguran i u to da bi mu prvom prilikom zabili nož u leđa. No, zna to on i bolje od mene. Samo što on u Teheran mora radi sveta, a ja mogu sebi da dozvolim luksuz da prezirem tu čaršiju.

ODGOVORITE