Анализа - Мурињо и Челси: Да ли је вријеме за растанак?!

"Специјални" је ушао у своју трећу сезону да покаже да је мит, али за сада га игре у потпуности демантују. Никад ближе није био растанку: Да ли би Роман Абрамович погрешио да му сада уручи "сат и плакету"?

Фудбал 02.11.2015 | 00:00
Анализа - Мурињо и Челси: Да ли је вријеме за растанак?!

Лета 2013. године навијачи Челсија су се више радовали повратку менаџера Жозеа Муриња него освајању Лиге Европа – управо толико им значи, много више од трофеја.

Када је по други пут сео на клупу, на првој утакмицу у Премијер лиги са трибина се орило његово име, јер је толико дубоко остао урезан у срца навијача клуба из Лондона. После неколико година коначно га сви воле!

Међутим, након шампионске сезоне, а онда бурног лета током кога није успео да ангажује играче које је желео и лоше одрађених припрема, креће прави суноврат Челсија. Најновији пораз на Стамфорд Бриџу, и то од мрског ривала Ливерпула, додатно је пољуљао клупу на којој седи Жозе Мурињо.

Да је ситуација озбиљна, и да зна да ће тешко извући Челси из кризе која га је задесила, он је знао још почетком октобра. Када је поражен од Саутемптона 3:1.

"Ово је кључан моменат у историји овог клуба. Ако ме клуб отпусти, онда ће отпустити најбољег менаџера кога су имали у својој историји. Ово је важно јер се прича о лошим резултатима увек сматра кривицом менаџера. То је оно што су играчи научили за последњих 10 година овог клуба", подсетио је на многобројне менаџере које је Абрамович отпустио.

То је кључан тренутак. Да је било који други менаџер у питању, ако знамо какве је нарави и како је са менаџерима поступао Роман Абрамович од када је власник Челсија, решење се намеће само – отказ. Шест пораза за 11. кола у Премијер лиги, а укупно девет за три месеца сезоне, не би преживео нико…

Или боље речено… Нико не би дочекао да “Изброји” толико неуспеха на клупи Челсија.

Али то је Мурињо.

Аврам Грант и Луис Фелипе Сколари Челси су Челси напустили са пет пораза, Виљас-Боаш са десет, Ди Матео са девет, Рафаел Бенитез са десет.

Мурињо само ове сезоне има девет и још увек је менаџер Челсија!

Роман Абрамовича чека исписивање чека за много цифара уколико одлучи да отпусти Муриња, који је и сам рекао да "никад неће дати отказ јер он не бежи", а уколико се одлучи да га отпусти – Рус ће морати да исплати око 30 милиона фунти.

Делује као да је то последња кочница која спречава Абрамовича да повуче овај потез, међутим новац му није представљао проблем када је Андре Виљас-Боаш заређао са лошим резултатима. Поклонио му је 13 милиона фунти, али Муриња нешто друго држи у игри.

Роман Абрамович је свестан да уколико Португалцу уручи отказ – више никада неће имати шансу да га доведе на клупу "плаваца".

Други отказ би био крај њихове "љубави", односно љубави Челсија и Жозеа Муриња. Од када је дошао у клуб причао је о жели да направи династију у овом клубу, а то је била и Романова жеља. Променити идентитет клуба, власника, који махнито тражи менаџера за инстант резултате и брзо га смењује, а сада има прилику то да промени.

Челси једноставно игра катастрофално ове сезоне, а кључни играчи су подбацили, па се не може рећи да је баш сва кривица на менаџеру.

Еден Азар, Сеск Фабрегас, али и Немања Матић, нису ни сенка играча који су били у шампионској сезони, а Мурињо није успео да тргне екипу из тог амбиса. Одбрана која је била његов "трејдмарк" у првом мандату не постоји, а завршила се и прича о неосвојивој тврђави - односно мосту - Стамфорд Бриџу.

Оно што брине код Муриња је што дуго није "погодио" са изменом и преокренуо утакмицу, а навијаче брине и то што не постоји резервни план када утакмица крене у контра смеру.

Понављао је после пораза од Ливерпул "немам шта да кажем", на десетак питања која му је репортер поставио, али чини се да ће о њему много тога имати да кажу на Управном одбору...

Још једна ствар која Муриња за сада спашава је и број слободних менаџера.

И ко то може да замени једног од најбољих менаџера на свету?

Јирген Клоп је можда био мета, али Челси је онда закаснио за отказом, па се онда намеће још само Карло Анћелоти, који је већ "романизован", а није тајна да би Роман Абрамович желео да његов тим игра атрактиван фудбал и већ дуже време пикира Пепа Гвардиолу који има "закључан" уговор. Бар до лета.

Одбрана
Челси је у 11. утакмица ове сезоне примио 22 гола, што је за седам више него што су примили током целе 2005-06 сезоне.

Сви Романови менаџери:
Клаудио Ранијери (2003-2004)
Жозе Мурињо (2004-2007)
Аврам Грант (2007-2008)
Фелипе Сколари (2008-2009)
Реј Вилкинс (2009)
Гус Хидинк (2009)
Карло Анћелоти (2009-2011)
Андре Виљас-Боаш (2011-2012) Роберто ди Матео (2012)
Рафаел Бенитез (2012-2013)
Жозе Мурињо (2013-)

Мурињова судбина је дефинитивно у рукама богатог Руса, а вас питамо, шта бисте ви урадили да сте на месту Романа Абрамовича?

Коментари / 0

Оставите коментар