78 % грађана је за улазак БиХ у ЕУ

Овогодишње истраживање, проведено у првом кварталу 2015, показало је да би 78 посто грађана БиХ, уколико би сутра био организован референдум о уласку у ЕУ, подржало чланство БиХ у Унији.

Босна и Херцеговина 30.10.2015 | 17:35
78 % грађана је за улазак БиХ у ЕУ

Дирекција за европске интеграције сваке године на репрезентативном узорку проводи истраживање јавног мњења о подршци интегрисању БиХ у ЕУ. У посљедњих пет истраживања постотак подршке нема линеарни тренд, већ осцилира између 76 и 88 посто, зависно од године.

Ријеч је о највишој подршци процесу у региону с обзиром на фазу интеграције у којој се БиХ налази. Овај ниво подршке охрабрује, али и обавезује све актере у процесу, посебно имајући у виду да је у готово свим државама из претходних проширења ЕУ, одмаком овог процеса долазило до пада подршке јавности, што је очекивано с обзиром на његову комплексност и дуготрајност, речено је у Дирекцији за европске интеграције.

На питање колико су грађани БиХ уопште упознати с правима или "повластицама" које ће добити када БиХ уђе у ЕУ (већа заштита потрошача, слободније кретање, могућности запошљавања...), из Дирекције истичу како се трендови информисаности грађана разликују од истраживања до истраживања.

Но традиционално, на питање да искажу најважнију предност чланства у ЕУ велика већина грађана одговара да је ријеч о отварању већег броја квалитетнијих радних мјеста. Слиједе гаранција трајног мира, политичка стабилност и слобода кретања.

Истовремено, према мишљењу већине испитаника, поуздана радна снага и природни ресурси су највеће вриједности које БиХ може донијети Европској унији.

Такође, резултати једног од проведених истраживања указују да двије трећине испитаника, према властитој процјени, посједује недовољно информација о процесу интегрисања и његовом утицају на свакодневни живот.

Што се тиче кориштења средства из ИПА фондова и на што су та средства највише трошена, из Дирекције за европске интеграције наглашавају како је БиХ у централизованом, односно директном систему управљања предприступном помоћи.

То значи да у име институција и корисника ИПА пројеката у БиХ ова средства уговара, исплаћује и утрошак прати Делегација Европске уније у БиХ. На крају, релевантну оцјену искориштености ИПА средстава, као "чувар буџета" ЕУ даје једино Европски ревизорски суд. Према посљедњим званичним подацима Делегације, из ИПА износа од 2007. до 2013. уговорено је 80 посто пројеката, што је изражено у новцу 411,69 милиона евра, од око 660 милиона евра алоцираних за БиХ у неведеном периоду. ИПА средства у претходном буџетском периоду ЕУ (2007.-2013.) која су Босни и Херцеговини као потенцијалном кандидату била доступна, алоцирана су за помоћ у транзицији и јачању институција, те прекограничну сарадњу. ИПА средствима финансиране су различите врсте пројеката чији је циљ подршка испуњењу критеријума за чланство, што је и примарна сврха овог финансијског инструмента.

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

Михаило Микић

30.10.2015 16:47

Ха,ха,ха. Виц године!

ОДГОВОРИТЕ
Name

лоло

30.10.2015 16:48

98% градјана неће то дочекати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Еуропљанин

30.10.2015 16:56

Искрено рецено не вјерујем да це нас ови политицари који су сад на власти одвести у Еуропу. Њима пасе ово како је сад. Обицан свијет би давно гласао за Европу али докле год као сто реко овим политицарима је овако добро као сто је сад па поставља се питање: Ста це њима Еврпа кад и сад зиве и узивају као бубрег у лоју.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЈА

30.10.2015 17:22

И ста ако Бих УДЈЕ у ЕУ???Мисле да це да им буде боље?ТО ЈЕ ВИЦ ДАНА!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ВРС РВИ

30.10.2015 17:58

Видиш како је добро у Румунији и Бугарској. Чисто благостање. Стали су им ногом на врат да једва дишу. Додуше Бугарска се почела отимати.

Name

Геограпхy

30.10.2015 19:32

Ових 22% што су против су наши политичари и директори које су они поставили јер знају да би уласком у ЕУ сви они завршили у затвору а имовина би им била одузета. Зато сам ја скоро 100% убијеђен да ми никада нећемо ући у ЕУ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Семберац

31.10.2015 06:26

Ма каква БИХ у ЕУ? Ето вам за пример Хрватске, док нису ушли живјели су ајмо реч нормалним животом а сада држава банкротира јер кад уђемо у ЕУ треба платити чланарину сваке године а политичари кошто неки причају да би ишли у затвор то је будалаштина имате још већих риба у унији па опе краду.

Name

боки

30.10.2015 19:58

Референдум па цете видјети постотак, а ове агенције за ово и оно објесите мацку о реп.

ОДГОВОРИТЕ
Name

%

30.10.2015 20:58

Постотак ЗА би био само још већи, то ти гарантујем!

Name

ПРОЦЕНАТ

31.10.2015 13:46

Да није обрнуто?

Name

ре ВРС

31.10.2015 13:40

Знас кад би усле у ЕУ Румунија и Бугарска,никад а мозда ни тад.Њихова сраца тј несреца па су уз Руску границу а НАТО треба да се приблизи бацуски.

ОДГОВОРИТЕ