78 % građana je za ulazak BiH u EU

Ovogodišnje istraživanje, provedeno u prvom kvartalu 2015, pokazalo je da bi 78 posto građana BiH, ukoliko bi sutra bio organizovan referendum o ulasku u EU, podržalo članstvo BiH u Uniji.

Bosna i Hercegovina 30.10.2015 | 17:35
78 % građana je za ulazak BiH u EU

Direkcija za evropske integracije svake godine na reprezentativnom uzorku provodi istraživanje javnog mnjenja o podršci integrisanju BiH u EU. U posljednjih pet istraživanja postotak podrške nema linearni trend, već oscilira između 76 i 88 posto, zavisno od godine.

Riječ je o najvišoj podršci procesu u regionu s obzirom na fazu integracije u kojoj se BiH nalazi. Ovaj nivo podrške ohrabruje, ali i obavezuje sve aktere u procesu, posebno imajući u vidu da je u gotovo svim državama iz prethodnih proširenja EU, odmakom ovog procesa dolazilo do pada podrške javnosti, što je očekivano s obzirom na njegovu kompleksnost i dugotrajnost, rečeno je u Direkciji za evropske integracije.

Na pitanje koliko su građani BiH uopšte upoznati s pravima ili "povlasticama" koje će dobiti kada BiH uđe u EU (veća zaštita potrošača, slobodnije kretanje, mogućnosti zapošljavanja...), iz Direkcije ističu kako se trendovi informisanosti građana razlikuju od istraživanja do istraživanja.

No tradicionalno, na pitanje da iskažu najvažniju prednost članstva u EU velika većina građana odgovara da je riječ o otvaranju većeg broja kvalitetnijih radnih mjesta. Slijede garancija trajnog mira, politička stabilnost i sloboda kretanja.

Istovremeno, prema mišljenju većine ispitanika, pouzdana radna snaga i prirodni resursi su najveće vrijednosti koje BiH može donijeti Evropskoj uniji.

Takođe, rezultati jednog od provedenih istraživanja ukazuju da dvije trećine ispitanika, prema vlastitoj procjeni, posjeduje nedovoljno informacija o procesu integrisanja i njegovom uticaju na svakodnevni život.

Što se tiče korištenja sredstva iz IPA fondova i na što su ta sredstva najviše trošena, iz Direkcije za evropske integracije naglašavaju kako je BiH u centralizovanom, odnosno direktnom sistemu upravljanja predpristupnom pomoći.

To znači da u ime institucija i korisnika IPA projekata u BiH ova sredstva ugovara, isplaćuje i utrošak prati Delegacija Evropske unije u BiH. Na kraju, relevantnu ocjenu iskorištenosti IPA sredstava, kao "čuvar budžeta" EU daje jedino Evropski revizorski sud. Prema posljednjim zvaničnim podacima Delegacije, iz IPA iznosa od 2007. do 2013. ugovoreno je 80 posto projekata, što je izraženo u novcu 411,69 miliona evra, od oko 660 miliona evra alociranih za BiH u nevedenom periodu. IPA sredstva u prethodnom budžetskom periodu EU (2007.-2013.) koja su Bosni i Hercegovini kao potencijalnom kandidatu bila dostupna, alocirana su za pomoć u tranziciji i jačanju institucija, te prekograničnu saradnju. IPA sredstvima finansirane su različite vrste projekata čiji je cilj podrška ispunjenju kriterijuma za članstvo, što je i primarna svrha ovog finansijskog instrumenta.

Komentari / 11

Ostavite komentar
Name

Михаило Микић

30.10.2015 16:47

Ха,ха,ха. Виц године!

ODGOVORITE
Name

lolo

30.10.2015 16:48

98% gradjana neće to dočekati.

ODGOVORITE
Name

Europljanin

30.10.2015 16:56

Iskreno receno ne vjerujem da ce nas ovi politicari koji su sad na vlasti odvesti u Europu. Njima pase ovo kako je sad. Obican svijet bi davno glasao za Evropu ali dokle god kao sto reko ovim politicarima je ovako dobro kao sto je sad pa postavlja se pitanje: Sta ce njima Evrpa kad i sad zive i uzivaju kao bubreg u loju.

ODGOVORITE
Name

JA

30.10.2015 17:22

I sta ako Bih UDJE u EU???Misle da ce da im bude bolje?TO JE VIC DANA!!!

ODGOVORITE
Name

VRS RVI

30.10.2015 17:58

Vidiš kako je dobro u Rumuniji i Bugarskoj. Čisto blagostanje. Stali su im nogom na vrat da jedva dišu. Doduše Bugarska se počela otimati.

Name

Geography

30.10.2015 19:32

Ovih 22% što su protiv su naši političari i direktori koje su oni postavili jer znaju da bi ulaskom u EU svi oni završili u zatvoru a imovina bi im bila oduzeta. Zato sam ja skoro 100% ubijeđen da mi nikada nećemo ući u EU.

ODGOVORITE
Name

Semberac

31.10.2015 06:26

Ma kakva BIH u EU? Eto vam za primer Hrvatske, dok nisu ušli živjeli su ajmo reč normalnim životom a sada država bankrotira jer kad uđemo u EU treba platiti članarinu svake godine a političari košto neki pričaju da bi išli u zatvor to je budalaština imate još većih riba u uniji pa ope kradu.

Name

boki

30.10.2015 19:58

Referendum pa cete vidjeti postotak, a ove agencije za ovo i ono objesite macku o rep.

ODGOVORITE
Name

%

30.10.2015 20:58

Postotak ZA bi bio samo još veći, to ti garantujem!

Name

ПРОЦЕНАТ

31.10.2015 13:46

Да није обрнуто?

Name

re VRS

31.10.2015 13:40

Znas kad bi usle u EU Rumunija i Bugarska,nikad a mozda ni tad.Njihova sraca tj nesreca pa su uz Rusku granicu a NATO treba da se priblizi bacuski.

ODGOVORITE