Роси се жалио Суду за арбитражу у спорту!

Деветоструки светски шампион Валентино Роси поднео је жалбу Суду за арбитражу у спорту у Лозани на одлуку после трке за Велику награду Малезије.

Остали спортови 31.10.2015 | 22:15
Роси се жалио Суду за арбитражу у спорту!

Роси је у свом захтеву затражио поништавање или смањење казне која му је изречена, због које ће стартовати са зачеља на последњој трци сезоне.

Такође, тражио је да казна буде суспендована док не буде донета пресуда о жалби што би му омогућило да стартује са позиције коју освоји у квалификацијама у Валенсији.

Суд за арбитражу у спорту ће о Росијевом захтеву да се одложи примена три казнена поена расправљати 6. новембра. То значи да ћемо следећег петка знати да ли ће Роси стартовати са зачеља или ће се важити резултат који оствари у квалификацијама.

Међутим, то не значи да ће цео случај тада бити решен. Јер, ако се усвоји тај захтев, а целокупна жалба буде одбијена, могло би да дође до промене резултата трке, па би то утицало и на борбу за титулу. Познато је да случајеви пред Судом у Лозани трају месецима, па бисмо могли коначну одлуку да чекамо до следеће године.

Претпоследњу трку краљевске класе Мото ГП шампионата обележио је дуел ‘Доктора’ и браниоца титуле Марка Маркеса у којем су обојица прешли границу. Маркес је прво константно изазивао Росија, у појединим тренуцима је чак било контакта између њих двојице, да би све кулминирало у осмом кругу.

‘Доктор’ је тада у уласку у кривину 14 успорио да би натерао Маркеса да оде прешироко, што се и десило, да би потом дошло до контакта између њих двојице, после којег је млади Шпанац излетео са стазе. Возач Јамахе је наставио трку и као трећепласирани је прошао кроз циљ, али је после трке кажњен, па ће на последњој трци сезоне, у Валенсији 8. новембра, стартовати са самог зачеља.

Дирекција трке је на стази “Сепанг” установила да су и Маркес и Роси претерали, као и да нису били искрени у свом изјашњавању. Маркес је рекао да није хтео да омете Росијеву трку, што се показало као нетачно, а ‘Доктор’ да није желео да његов ривал излети, међутим, сама изјава да је желео да га натера да оде широко потире ту тврдњу.

Маркес је прошао без казне у том инциденту, јер није урадио ништа што се коси са правилима, а Роси је добио три казнена поена, која у комбинацији са једним који је добио у Муђелу повлаче казну старта са зачеља. Управо због тога у Росијевом кампу размишљају о жалби, преноси “Газета дело Спорт”, а ‘Доктор’ има рок од пет дана да је званично поднесе.

Јамаха је за сада негирала могућност жалбе пред Судом у Лозани, међутим, Роси се консултовао са адвокатом у Пезару и разматрио је да му је жалба најбоља опција. Жалба би, ипак, могла да буде мач са две оштрице, јер би Суд могао да преиначи одлуку и ‘Доктору’ само да један казнени поен, али исто тако и да му повећа казну.

Расплет би требало да буде познат врло брзо, пошто тркачки викенд у Валенсији почиње наредног петка. Пред одлучујућу трку сезоне у краљевској класи Роси има седам бодова више од тимског колеге Хорхеа Лоренца, док Маркес већ одавно нема шансе за одбрану титуле.

Коментари / 0

Оставите коментар